Koronavirüs konut satışlarını nasıl etkiledi?
TÜİK tarafından Nisan ayı konut satış verileri açıklandı. Verilere göre 42 bin 783 konut satışı gerçekleşti. Konut satışlarının koronavirüs sebebiyle düştüğü ifade ediliyor...
TÜİK Nisan 2020 konut satış verilerini açıkladı. Yılın ilk iki ayında yükselen, üçüncü ayında sabit kalan konut satışlarında Nisan ayında düşüş yaşandı. Konut satışlarının her yıl bazı aylarda dip bazı aylarda zirve yaptığı dönemler oluyor. Konut satışlarındaki bu gerileme büyük ölçüde parasal sorunlardan değil, sağlık önlemlerinden dolayı yaşandı.
Dünya Gazetesi köşe yazarı H. Bader Arslan, bugünkü yazısında konut satışlarını kaleme aldı.
İşte H. Bader Arslan'ın 'Salgın konut satışlarını vurdu' başlıklı yazısı...
Yılın ilk iki ayında yükselen, üçüncü ayında sabit kalan konut satışları, Nisan’da sert geriledi. Az önce açıklanan TÜİK verilerine göre Nisan ayında Türkiye genelinde satılan konut sayısı 42.783 oldu. Bu, geçen yılın aynı ayına göre satışların yüzde 55 azaldığı anlamına geliyor.
Konut satışlarının her yıl bazı aylarda dip bazı aylarda zirve yaptığı dönemler olur. Örneğin klasik olarak Ocak ve Şubat aylarında yapılan satışlar diğer aylarda yapılan satışlara göre daha az olur. Kasım ve Aralık ayları ise yıl içindeki en fazla satış yapılan aylardır. Bu nedenle, konut satışlarını önceki aya göre kıyaslamak yerine önceki yılın aynı ayı ile kıyaslamak daha iyi bir ölçüdür. Biz de bu nedenle bugünkü Nisan ayı verisini 2019 Nisan’ı ile karşılaştırıp yorum yapıyoruz.
Ancak bu da durumu net olarak gösteremeyebilir. Çünkü ekonomideki yavaşlama nedeniyle 2019’un ilk yarısındaki konut satışlarında da, önceki döneme göre sert bir gerileme vardı. Yani bugün elimize gelen düşük sayıdaki konut satışını, yine düşük olan önceki yıl verisi ile karşılaştırdığımız için, satışlardaki gerileme gerçekte olduğu kadar sert görünmüyor.
TÜİK konut satış verilerini 2008 yılından bu yana veriyor. 2008-2012 döneminde çeyreklik bazda, 2013 ve sonrasında ise aylık bazda veri açıklanıyor. Bugün gördüğümüz yüzde 55’lik gerileme, geride bıraktığımız bu dönem içinde gördüğümüz en sert düşüş. 42.783 ise şu ana dek bir ay içinde satılan en düşük konut sayısı.
Satışlardaki gerilemede aslan payı ipotekli satışlar dışında kalan satış şekillerine ait. İpotekli satışlarda yüzde 24 gerileme varken, bu gruptaki gerileme yüzde 65.
İlk el satış ve ikinci el satış ayrımına baktığımızda ikisinde de sert düşüş olduğunu ama ilk el satışların biraz daha hızlı düştüğünü görüyoruz. İlk el satışlar Nisan’da 60,7, ikinci el satışlar yüzde 52,1 geriledi. Nisan’da sadece 14.848 yeni konut satılırken, ikinci el satışlar 27.935’e geriledi.
Tabii, konut satışlarındaki bu gerileme büyük ölçüde parasal sorunlardan değil, sağlık tedbirlerinden kaynaklanıyor. Ancak özellikle 2019’da yeni konut satışlarındaki sert gerileme nedeniyle, daire stokunda ciddi bir birikme olduğunu göz önüne aldığımızda inşaat sektörü için, özellikle yeni konutlarda, geçen her gün zarar hanesine yazıyor. Diğer taraftan, salgın ikliminden çıkılsa bile, bunun bireylerin ekonomilerinde yarattığı tahribat nedeniyle satışlarda canlanma için biraz daha beklemek gerekebilir.
Yılın ilk dört ayındaki toplam konut satışı yaklaşık 384 bin adet ve bu 2019’a göre yüzde 8,9 daha yüksek. Önümüzdeki birkaç ay bu oranın biraz daha aşağı indiğini göreceğiz ancak, izleyen dönemde toparlanma başlayacaktır.
Gayrimenkul ve inşaat sektörü canlanıyor!
Markalı konut satışlarının yüzde 4.78'i yabancılara yapıldı!