28 / 04 / 2024

Koru Florya AVM neden açılamıyor?

Koru Florya AVM neden açılamıyor?

TOKİ arsası üzerinde hayata geçirilen Koru Florya'da işler yılan hikayesine döndü. 3 yıl önce inşaatı tamamlanan AVM bir türlü açılamıyor..



İstanbul Florya'daki Koru Florya projesi, TOKİ'nin ihale ettiği arsa üzerinde hayata geçirilmişti. 298 adet konut ile alışveriş merkezinden oluşan projede inşaat 3 yıl önce tamamlandı. Dairelerin teslim edildiği ve yaşamın başladığı projede AVM bir türlü açılamıyor. 


TOKİ AVM'yi satamıyor

Hürriyet Gazetesi'nden Gülistan Alagöz'ün haberine göre, proje ortaklarından Arke İnşaat'ın ruhsat iptal kararı alması nedeniyle  TOKİ  AVM'yi satamıyor. Şimdi ise Danıştay kararı bekleniyor. 

 

Koru Florya AVM neden açılamıyor?


Yılan hikayesi

İhaleyi 3 patronu temsil eden 4 şirket kazandı ve inşaat başladı. Aydınlı Grup ve Vizyonlife şirketleri FETÖ soruşturması kapsamında tutuklu olarak yargılanan Ömer Faruk Kavurmacı’ya ait. Şirket TMSF'ye geçti. TMSF, projenin artık yüzde 50 hak sahibi. Projenin yüzde 25 ortağı Arke İnşaat patronu Mustafa Keleş, diğer yüzde 25 ise Doğa Koleji’ni alması ile gündeme gelen Metal Yapı Konut patronu Ömer Saçaklıoğlu’na ait.

 

Koru Florya AVM neden açılamıyor?


Arke İnşaat neden projeye karşı dava açtı?


Arke İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş ise süreci şu sözlerle anlattı," 2010’da ihaleyi aldık ve çalışmaya başladık. Ancak Ömer Faruk Kavurmacı sürekli bize iş yapacağımız ve malzeme alacağımız kişiler konusunda dayatmada bulundu. Anlaşamadık. Ömer Kavurmacı AVM’yi biz TOKİ’den alalım ama benim payım yüzde 51 olsun dediği için anlaşmazlık büyüdü ve beni hukuksuz bir şekilde adi ortaklık yönetiminden çıkardılar. Sonrasında aynı kişi projede 170 evi TOKİ’den ekspertiz değerinde alıp iki katına sattı ve ortaklığı zarara uğrattı. Bunlara açtım davalar sürüyor. Son olarak da ruhsata aykırı inşaat yüzünden ruhsat ve iskan iptali davası açtım. 4 kat otopark 2 kat alışveriş merkezi varken, alışveriş merkezini bir kat arttırıp otoparkı azalttılar. Düşünün bu projeden ev aldınız, size 4 kat otopark dediler ama 3 kat yaptılar. Şimdi o mülk sahipleri mağdur değil mi? Hiçbirinden muvafakatme alınmadı. Birinci tadilat ruhsatını mahkeme iptal etti Danıştay da onadı. Bunlar nasıl yaptıysa bozdu. Şimdi ikinci tadilat ruhsatını da mahkeme iptal etti. Danıştay’ın kararı bekleniyor. Proje tek parsel olduğu için ruhsat ve iskan iptali hem evleri hem de alışveriş merkezini kapsıyor."

 

Koru Florya AVM neden açılamıyor?


2 kez ihale yapılacağı açıklandı

Koru Florya AVM'nin TOKİ tarafından satılacağı 2 kez açıklanmıştı. 2015 yılının MArt ayında 730 milyon TL muhammen bedelle satılacağı açıklanmıştı ancak alıcı çıkmadı. AVM için ikinci ihale ise 2017 yılının Nisan ayında yapıltı. 600 milyon TL bedel belirlendi ancak Mustafa Keleş ihaleler için yürütmeyi durdurma kararları aldıklarını söyledi. Keleş, AVM’nin açılmasına karşı olmadığını, tüm paydaşların uzlaşmasını ve zararının karşılanmasını beklediğini de ekledi.

 

Ömer Faruk Kavurmacı savunmasını yaptı! 

 


Geri Dön