23 / 12 / 2024

Koru Florya AVM satış ihalesi iptal mi?

Koru Florya AVM satış ihalesi iptal mi?

15 Nisan'da gerçekleştirilmesi planlanan Koru Florya AVM ihalesi iptal edildi. İstanbul 4. İdare Mahkemesi TOKİ'nin cevap verme süresinin geçirilinceye kadar yürütmenin durdurulması istemi hakkında kabulüne karar verdi.



Aydınlı-Metal Yapı-Arke-Vizyonlife adi ortaklığı tarafından Bakırköy'de inşa edilen Koru Florya AVM'nin ikinci ihalesi 15 Nisan'da gerçekleştirilecekti. Ancak mahkeme kararıyla ihale iptali ve yürütme durudurulması kararı alındı. 


5 Mart'taki ihalede katılım sağlanmayan Koru Florya AVM'nin ikinci ihalede bedeli 5 Mart'taki ihaleye göre 130 milyon daha düşük 600 milyon TL olarak belirlenmişti. 3 katı ticari alan ve 2 katı otopark olan 5 katlı Koru Florya AVM alınan karar doğrultusunda davalı TOKİ'den İstanbul 4. İdare Mahkemesi yapı ruhsatının bir örneğini ve dava konusu ihale işleminin dayanağını oluşturan tüm bilgi ve belgeleri içeren ihale dosyasının onaylı örneğinin gönderilmesi istendi. 


Davanın durumuna ve uyuşmazlığın hukuki niteliğine göre, dava konusu işlemin uygulanması halinde telafisi güç ve imkansız zarar oluşacağından dava konusu işlemin yürütülmesinin durudulması isteminin; davalı idarenin savunması alınıp yürütmenin durdurulması istemi hakkında yeniden karar verilinceye ya da cevap verme süresi geçirilinceye kadar kabulüne, davalı idarenin savunma yapabilmesi için 15 gün süre verilmesine, savunma verilmemesi halinde dosyada mevcut bilgi ve belgelere göre karar verilmesine davalı idareye duyurulmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 20/A maddesi uyarınca oybirliğiyle karar verildi. 


Mahkeme kararı için tıklayın


5 Mart'taki ihalede katılım olmamıştı!


Koru Florya AVM'nin ilk ihalesi 730 milyon liralık muhammen bedelle 5 Mart'ta yapılmış ancak katılım sağlanmamıştı. Daha sonra AVM için ikinci bir ihale duyurusu yapılmıştı. Ancak 15 Nisan olarak belirlenen ihale mahkeme kararı ile iptal edildi ve yürütme durduruldu. 


Turyap Genel Müdürlüğü'nde yapılması planlanan ikinci ihalede bu AVM'nin fiyatı 3 katı ticari alan ve 2 katı otopark olan 5 katlı Koru Florya AVM için Arke İnşaat'ın açıklamasındaki sebebe göre; bankaların projeye kredi vermediğinden ihaleye hiçbir firma katılım sağlamamıştı.


730 milyon liralık muhammen bedel ile satışa sunulan Koru Florya AVM'nin satışı da gerçekleştirilememişti. Koru Florya AVM'de alışveriş merkezi kısmı konut sahiplerinin oluru alınmadan büyütülmüş, ortaklık bozulmuş ve davalar açılmıştı. Bunun üzerinde İstanbul 7. İdare Mahkemesi konu ile ilgili dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti.


Davanın detayları ve süreç için tıklayınız


Koru Florya AVM'de neler olmuştu? 


Bakırköy Florya’daki, Koru Florya projesinde, AVM alanı konut sahiplerinin oluru alınmadan büyütülünce ortaklık bozuldu, davalar açılmıştı. İstanbul 7. İdare Mahkemesi konu ile ilgili kararını geçici olarak verdi. Mahkeme Davalı Bakırköy Belediyesi'ne, Davacı Arke İnşaat'a ve TOKİ'ye 15 gün süre vermişti. 


Bakırköy Belediyesi'nden tadilat ruhsatlarına karşı başka dava açılıp açılmadığının sorulmasına, açılmış ise buna dair bilgi ve belgeleri isterken Arke İnşaat'tan ise tadilat ruhsatı tarihinden önce kaç bağımsız bölümün satışa konut olduğunun, bu satışların nasıl (satış vaadi sözleşmesi, kat irtifakı tapusu verilerek vb.) yapıldığı ve en az 2 sözleşme örneğinin istenmesine karar vermişti.  


Mahkeme TOKİ'den ise dava konusu tadilat ruhsatı tarihinden önce kaç bağımsız bölümün satışa konut olduğunun, bu satışların nasıl yapıldığı ve en az 2 sözleşme örneğinin istenmesine ayrıca satış vaadi sözleşmesi ya da kat irtifakı tapusu verilerek satılan bağımsız bölümlerin alıcılarından projelerde değişikliğe ilişkin muvafakat alınıp alınmadığına dair bilgi ve belge talep etmişti.


Ara karar gereğince dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmişti!


Söz konusu Koru Florya AVM'nin 5 Şubat'ta da satışı için duyuru yapılmıştı. Ancak sonradan firmanın Koru Florya AVM satış ihalesinin de bu durumlardan dolayı bankaların da bu projeye kredi vermediğinden kimse katılamayacak olup, ihale yapılacak olsa bile usulsüz yapılacağı duyurusuyla iptal edilmişti. 


Dava sürerken bu kez Bakırköy Belediye Başkanlığı aleyhine, hukuka aykırı yapı ruhsatı verdiği gerekçesiyle üç dava açıldı. Konut sahibi Faruk Biltekin’i arayan Ortaklık temsilcisi, projede önemli değişiklikler yapılacağını, otoparkların küçültüleceğini, bazı açık otoparkların kaldırılacağını, AVM’nin büyütüleceğini, tadilat projesine belediyeden ruhsat alabilmek için muvakafat vermesini istedi. 


Talebi reddeden Biltekin, ihtar çekti. İnşaat sürerken 23 Ekim 2013’te Bakırköy Belediyesi kaçak olduğu iddia edilen proje tadilatı için ruhsatı verdi. Biltekin ana proje müellifi Suat Keleş’ten ne gibi değişiklikler yapıldığına dair bir rapor istedi.  


Raporda, AVM alanına katılmak üzere yapılan değişiklikler şöyle özetlendi: 


“Otopark adedi yüzde 30 azaltıldı. 4 adet asansör yeri iptal edildi. Konut depo kullanım alanı 801 metrekare azaltıldı. AVM ve konutlar için müşterek lobi, konferans salonları, sosyal alan, kadın-erkek lavabo, giriş holleri dahil toplam 2640 metrekare alan iptal edilerek AVM otoparkına çevrildi. Ana binaya ait sosyal alanlar, çocuk kreşi, yönetim odası, çayhaneler, etüt odaları, çocuk oyun alanı, kitaplıklar, okuma salonları, barkovizyon, TV/dinlenme odaları, bay-bayan tuvaletler, teknik alanlar, holler, konferans salonu, fuaye olmak üzere 7713 metrekarelik alan iptal edildi, bir kısmı AVM için otopark alanı, yönetim alanı, çok amaçlı salon ve mescide dönüştürüldü. Konutlara ait lobi, duş, jakuzi, relax, masaj, cilt bakım odaları, duş ve tuvaletler, depo, çamaşır odası, giyinme alanı, konut yönetim, elektrik/telefon odaları, kat bahçeleri, havuz, sauna, fitness merkezi, hamam ve buhar odaları bulunan spor merkezinin yer aldığı 3597 metrekarelik alan iptal edildi, AVM alanına katıldı.”


Ar-Ke İnşaat, Faruk Biltekin ve Suat Keleş İstanbul 1. İdare Mahkemesi’nde Bakırköy Belediye Başkanlığı aleyhine 3 ayrı dava açarak, tüm maliklerin oluru alınmadan, imara aykırı proje tadilatının önünü açan yapı ruhsatının iptalini ve yürütmesinin durdurulmasını  istediler. Mahkeme Ar-Ke için 4 Şubat, Keleş için 11 Mart, Biltekin için 24 Mart’ta üç ayrı durdurma kararı verdi. 


Davalı Bakırköy Belediyesi, Ar-Ke İnşaat’ın açtığı davada verilen durdurma kararına itiraz etti ve mahkeme aşağıdaki kararı aldı:


“...yürütmenin durdurulması isteminin (keşif ve bilirkişi incelemesinden sonra bu konuda yeni karar verilinceye kadar) kabulü halinde, ruhsat değişikliğinden etkilenmeyen kısımlar da dahil olmak üzere inşaatın tamamının durdurulacağı, bunun da belli bir aşamaya kadar gelmiş işin, uzun süre sürüncemede kalmasına yol açabileceği dikkate alındığında, dava konusu işlemin yürütmesinin durdurulmasına ilişkin itiraza konu kararda hukuka uyarlılık görülmemiştir.”


Kübra GENÇ/Emlakkulisi.com


Geri Dön