01 / 05 / 2024

Kot farkı nasıl ölçülür?

Kot farkı nasıl ölçülür?

İmar durumu veya vaziyet planına göre parselin köşe noktaları ile yapılacak binaların köşe noktalarının gösterildiği krokiye kot deniyor. Peki bu kot farkı nasıl ölçülüyor?




İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı kot farkı olarak tanımlanıyor. Bina kenarı hizasındaki  bordür tası üst seviyesinden kot veriliyor. Her yapının ve arazi için ayrı bir kot farkı hesabı yapılıyor.


Dik meyilli arazi: Yapının oturduğu yerde meyili %l5’i aşan araziye deniyor. ikili blok teskil edilen binaların her birine  kot veriliyor.


Bitişik nizam yapıların yükseklikleri diğer sokakta en çok (20.00) m. devam edebiliyor. 20.00 m.’den sonra kademelendirilerek diğer sokağın sartlarına uyduruluyor. Kademe cephesi hiçbir koşulda 3.00 metreden az olamıyor. 


İki yola yüzü olan ara parsellerde kot verilen bitişik nizam yapılar kademelendirilerek diğer sokak şartlarına uyduruluyor, bu kademe binanın diğer yol cephesine (3.00) m.’den fazla yaklaşamıyor. Ayrıca bir yapı adasının tamamı iki yola cepheli tek sıra parsellerden teşekkül etmiş ise kot farkından dolayı kademe yaptırılamıyor.


Setli arazi; yoldan en az (l.50) m. yükseklik ile baslayarakyükselen araziye deniyor. Bu arazilere de  set üstünden kot veriliyor.


Kot farkı nasıl ölçülür?

Harita birimlerinde, imar ve kadastro projelerinin hazırlanması için kullanılan,ifraz/tevhid, ada ve parsel oluşturma, yol dengelemesi, karmaşık nokta işlemleri, paftalama ve ölçü krokisi hazırlama gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere birçok program geliştiriliyor. Bu programlar kullanılarak kot farkı hesaplaması da yapılabiliyor. 


Programlar kullanılırken; Arazi ölçümü ile alınan kutupsal değerler kullanılarak noktaların kot ve koordinat değerleri hesaplanıyor.


Hesaplamaların yapılabilmesi için yatay açı, yatay mesafe, kot farkı, reflektör yüksekliği ve alet yüksekliği verilerinin uygun şekilde girilmiş olması gerekli oluyor. 


İnşaat kot farkı nedir?


Öznur Yaslı/Emlakkulisi.com


Geri Dön