27 / 04 / 2024

Kot farkı nasıl hesaplanır?

Kot farkı nasıl hesaplanır?

Kot farkı, İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor. Kot farkı nasıl hesaplanır? İşte kot farkı hesabına ilişkin esaslar bu haberde...



Kot farkı nasıl hesaplanır?

Kot farkı, İmar yönetmeliği gereğince iki nokta arasındaki yükseklik farkı olarak ifade ediliyor. Peki kot farkının hesabı nasıl yapılır?


Parselin kot aldığı yol cephesinin köşe kotları arasında (3.50) m. veya daha fazla kot farkı bulunması halinde, binanın oturacağı alan kademelendirilmek ve her kademenin orta noktasına rastlayan bordür taşı üst seviyesi (+-0.00) kabul edilmek suretiyle kot belirleniyor.


Ancak her kademenin kendi hizasındaki en düşük bordür kotundan itibaren yüksekliği en çok (1.75) m. olmak zorundadır.


Kot farkı hesabı..

Harita birimlerinde, imar ve kadastro projelerinin hazırlanması için kullanılan; ifraz/tevhid, ada ve parsel oluşturma, yol dengelemesi, karmaşık nokta işlemleri, paftalama ve ölçü krokisi hazırlama gibi işlemlerin gerçekleştirilmesini sağlamak üzere birçok program geliştirildi.


Bu programlar kullanılarak kot farkı hesaplaması da yapılabiliyor. Programlar kullanılırken; Arazi ölçümü ile alınan kutupsal değerler kullanılarak noktaların kot ve koordinat değerleri hesaplatılıyor.


Hesaplamaların yapılabilmesi için yatay açı, yatay mesafe, kot farkı, reflektör yüksekliği ve alet yüksekliği verilerinin uygun şekilde girilmiş olması gereklidir.


Kot farkı nedir?
1. kot nedir?



Geri Dön