Sektörel

Köy Kanunu'ndaki imar hakkı aktarımı çok riskli ve istismara açık! 

AK Parti, 26 maddeden meydana gelen Köy Kanunu teklifini bu hafta TBMM’ye sundu ve söz konusu teklifin görüşmeleri yapıldı. Kanun, TBMM Komisyonu'nda kabul edildi ancak tartışmaları da devam ediyor. Köy Kanunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve risklere değindi. İşte o açıklamalar...

AK Parti, 26 maddeden meydana gelen Köy Kanunu teklifini bu hafta TBMM’ye sundu ve söz konusu teklifin görüşmeleri yapıldı. Kanun, TBMM Komisyonu'nda kabul edildi ancak tartışmaları da devam ediyor. Köy Kanunu ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu ve risklere değindi. İşte o açıklamalar...

Yeni torba kanun teklifi; Köy Kanunu çeçrevesinde evini yapamayan ya da taksitlerini ödeyemeyenlere ek süre tanınması, alternatif enerji kaynaklarının teşvik edilmesi, Kentsel Dönüşüm Başkanlığının tahsis ettiği arsaların KDV'den muaf olması, imar hakkı aktarımı ile Gecekondu Kanunu’nda değişiklikleri kapsıyor. 

Aydın Belediyesi eski Başkanı, İnşaat Yüksek Mühendisi, Kent Bilimci Hüseyin Aksu, Köy Kanunu teklifi ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Aksu, kontrolsüzlüğün köy alanlarını rant alanları haline getirdiğini ileri sürdü ve buna daha fazla izin verilmemesi gerektiğini söyledi.

KÖYLERDEKİ VE TARIM ALANLARINDAKİ YAPILAŞMA KONTROL ALTINA ALINMALI 

Aydınlık'ta yer alan habere göre; Kent Bilimci Hüseyin Aksu, söz konusu açıklamasında "Ülkemizde şehirlerin büyümesi, yakın köyleri kaplaması ve etkisi altına alması ile kırsal alandaki yapılaşmada kontrolü yitireceğimiz bir duruma geldik. Bunun pek çok sebebi bulunuyor. Kovid-19 salgını döneminde kırsal yapılaşmaya destek sağlayan kararlar, temelsiz ve kontrolsüz şekilde köylerimizi cazibe ve rant alanlarına dönüşme riskine sürükledi" ifadelerini kullandı. 

Aksu, artık köylerde ve tarım alanlarındaki yapılaşmanın disiplin altına sokulmasını sağlayacak hukuki önlemlerin alınması gerektiğinin, bu torba kanunda, sadece siyasi bir yaklaşımla, kırsal alandaki yapılanmayı destekleyelim derken, bu alanlardaki kontrolsüz yapılaşmayı körükleyen unsurlar olduğunun altını çizdi. 

İMAR HAKKI AKTARIMI ÇOK RİSKLİ 

Hüseyin Aksu, bu konunun çok köklü şekilde ele alınması gerektiğine, hem ‘Tarım Parkları’ adı altında tarım alanlarının organize biçimde işletilmesinin hem de kırsal alandaki yapılaşmayı daha modern ve tarım alanlarını tehdit etmeyen şekilde gereken kanuni düzenlemelerin yapılması gerektiğine dikkat çekti. Aksu, açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu amaçla, köy yollarının genişletilerek bulvar şeklinde altyapısı olan, toplu ulaşım imkanlarına sahip akslar durumuna getirerek, kırsal yapılaşmayı doğrusal biçimde köy yollarının kenarında, doğrusal bir yapılaşma ile planlanması temel unsur olmalıdır.

Ayrıca, bu yollar üzerinde hem yol üstünde, hem de yol boyunca yaratılacak kırsal yerleşmelerde güneş enerjisinden üretim yapan sistemlerin kurulması ile çiftçinin büyük bir destek alabileceği bir sitemden konuşuyoruz. Müşterek tarım şantiyelerinin mandıralar kurabileceği, paketleme ve üretim merkezlerinin açılabileceği, tüm tarım makine ve aletlerinin elektrikli sistem haline geleceği bir model oluşturulması esas olmalıdır."

Aksu, yeni kanunda düzenlemeyle İmar Hakkı Kanunu'na “imar hakkı aktarımı” tanımının eklendiğine vurgu yaptı ve "İmar rantlarının takası yani aktarılması çok eski bir tavsiye ve kavramdır. Çok riskli ve istismara açık durumdadır. Umarız ki, bu kavramı kişisel çıkar aracı durumuna getirenlere yol açılmış olmasın" açıklamasında bulundu. 

Motorine 1.25 TL zam geldi! Litre fiyatları 45 TL'yi buldu! İşte son dakika güncel akaryakıt fiyatları 23 Kasım 2024...

Altın rekora koşuyor! Gram, çeyrek, tam, Ata, gremse altın fiyatları ne kadar? 23 Kasım 2024 altın fiyatları!

İMKON Genel Başkanı Tahir Tellioğlu yapı sektöründeki sorunları Cevdet Yılmaz'a anlattı: İşte sorunlar ve çözümleri!