09 / 01 / 2025

Köylerde kentsel dönüşüm var mı?

Köylerde kentsel dönüşüm var mı?

Sorunlu alanların belirlenip, sağlıklı ve de yaşanabilir hale getirilmesi amacıyla yeniden yapılması uygulamasına kentsel dönüşüm deniyor. Peki, köylerde kentsel dönüşüm var mı?



Köylerde kentsel dönüşüm var mı?

Kentsel gelişmenin toplumsal ekonomik ve mekansal olarak yeniden ele alındığı ve kentteki sorunlu alanların sağlıklı ve yaşanabilir hale getirilmesi için yıkıp yeniden yapma, canlandırma, sağlıklaştırma veya yeniden yapılandırma için proje üretilmesi ve uygulama yapılmasına kentsel dönüşüm deniyor. 


Kentsel dönüşüm bir kentin dokusun bozan sorunların giderilmesi anlamına geliyor. Gecekondu dönüşüm/kentsel yenileme projelerinde “kent içinde kaçak yapılaşma alanları ile ekonomik ömrünü doldurmuş bulunan çöküntü alanlarının gerekli tüm kentsel ve sosyal donatı hizmetleri getirilerek olası tüm doğal afet riskleri de bertaraf edilecek şekilde yeniden fenni ve sıhhi standartlara haiz bir şekilde yapılandırılması” amaçlanıyor. 


Kentlerdeki çarpık yapılaşma ve yarattığı sorunların çağdaş şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına uygun olarak yeniden yapılandırılmasını sağlamak üzere kentsel dönüşüm projeleri gündeme geliyor.


Bu hususta 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu, 5436 sayılı Yıpranan Tarihi Ve Kültürel Taşınmaz Varlıkların Yenilenerek Korunması Ve Yaşatılarak Kullanılması Hakkında Kanun ve 5104 sayılı Kuzey  Ankara  Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanununda düzenlemeler yer alıyor. 


En son olarak ise 6306 sayılı Afet riski altındaki alanların dönüştürülmesi hakkında kanun ile Türkiyede kensel dönüşüm hareketleri gündeme geliyor. Peki, köylerde kentsel dönüşüm var mı?


6306 sayılı Kanun köyde bulunan yapı ve alanları da kapsıyor. 6306 sayılı Kanun kapsamında uygulama yapılan alanlarda aynı zamanda 5543 sayılı İskân Kanunu uyarınca yapılan uygulamalar sözkonusu ise ve bu uygulamalar 6306 sayılı Kanun kapsamında yapılan uygulamalara engel teşkil edici nitelikte ise, 6306 sayılı Kanun hükümleri uygulanıyr. Yani, 5543 sayılı Kanun’un 6306 sayılı Kanun’a aykırı olan hükümleri uygulanmıyor.


Konu ile ilgili olarak Bakanlık yetkilileri tarafından; "Kırsal alanlarda, 6306 Sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun kapsamında yapılacak dönüşümlerde; riskli yapı tespitinin yapılması veya riskli alanın ilan edilmesi halinde her bir bağımsız birim için konut veya işletme yapılması amacıyla kredi veya kira yardımı verilebilecek" şeklinde açıklama yapıldı.


Kırsal dönüşüm kira yardımı ne kadar?


Öznur YASLI/Emlakkulisi.com


Geri Dön