02 / 05 / 2024

Köyün belediye olması halinde arazilerin durumu!

Köyün belediye olması halinde arazilerin durumu!

6360 sayılı kanunun yürürlük tarihinden önce köy olan yerlerde fiziksel yerleşimin düzenlenmesi çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar, tebliğ ile açıklanıyor. İşte köyün belediye olması halinde arazilerin durumu...



Köyün belediye olması halinde arazilerin durumu!

On Dört İlde Büyükşehir Belediyesi ve Yirmi Yedi İlçe Kurulması ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanunun yürürlük tarihinden önce köy olan yerlerde 5543 sayılı Kanun kapsamında yürütülecek fiziksel yerleşimin düzenlenmesi çalışmalarına ilişkin usul ve esaslar, tebliğ kapsamında belirleniyor.


Peki, köy belediye olursa ne olur? Köyün belediye olması halinde arazilerin durumu nedir?


Uygulama usul ve esasları

(1) Bakanlıkça yapılacak çalışmalar Kanunda belirtilen köy nakli, köy toplulaştırması, köy gelişme alanı ve afet nedeniyle parçalanmış köylerde afetten etkilenmeyen ailelerin yeni yerleşim yerlerine nakli uygulamalarından biri olacağından bunun dışında herhangi bir çalışma yapılmayacaktır.


(2) 6360 sayılı Kanunun yürürlük tarihinden önce köy tüzel kişiliğine ait olup da belediyelere devredilen arsa ve araziler ile mahalle sınırları içerisindeki belediyelere ait arsa ve araziler Kanun amaçlarında kullanılacak ise bu arsa ve arazilere ilişkin ilgili belediyesince “5543 sayılı Kanun kapsamında kullanılabilir” kararı verilmesi gerekmektedir.


(3) Yeni yerleşim yerinin belirleneceği ek-18 etüt formu, il müdürlüğü tarafından tanzim edilip Genel Müdürlükçe onaylandıktan sonra imar planları il müdürlüğünün uygun görüşü ile ilgili belediyesine onaylanmak üzere gönderilecektir.


(4) Yeni yerleşim yerleri için hazırlanacak imar planları ve parselasyon planları 5543 sayılı Kanun ile ilgili mevzuatında belirlenen şekil ve şartlara göre hazırlanacaktır. İl müdürlüğü koordinasyonunda hazırlanmayan veya il müdürlüğünün uygun görüşü bulunmadan belediyesince onaylanan imar planlarına göre oluşan parsellerden arsa satın alanlara herhangi bir kredi verilmeyecektir.


(5) Kanun amaçlarında kullanılmak üzere karar verilen belediye alanları ile Bakanlığa tahsisli alanların harmanlanması suretiyle üretilen arsaların kıymet takdiri mülki amirin görevlendireceği kıymet takdir komisyonunca belirlenecek değerler üzerinden m² bedelleri hesaplanacaktır.


(6) Kanun amaçlarında kullanılmak üzere karar verilen belediye alanlarının kıymet takdirleri mülki amirin görevlendireceği kıymet takdir komisyonunca belirlenecek ve satışları belediyece yapılacaktır. Satılan arsaların tapularına “5543 sayılı Kanun kapsamında kullanılması amacı ile satışı yapılmıştır.” tapu belirtmesi konulacaktır. Satıştan elde edilen gelir ise ilgili belediye bütçesine gelir kaydedilecektir.


(7) Satışı yapılan arsalardan alan hak sahiplerinin tapu temlik ve tescil işlemleri il müdürlüğünce yapılacaktır. Belediyeden satışı yapılan arsa bedellerinin peşin olarak tahsil edildiğine veya taksitli olarak tahsil edileceğine ilişkin yazı alınmadan hak sahipleri adına tapuda temlik ve tescil işlemleri yapılmayacaktır.


(8) Hazine arazilerinde yapılacak uygulamalarda mer’i mevzuat hükümleri uygulanacaktır.


Köy tüzel kişiliğinden belediyelere devredilen arazilerin iskan kanunu amaçlarında kullanılmasına ilişkin tebliğ!




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com



Geri Dön