02 / 05 / 2024

Kredi borcu olanlar dikkat! İşte yeni yönetmelik!

Kredi borcu olanlar dikkat! İşte yeni yönetmelik!

BDDK'nın yayımladığı düzenlemeye göre, bankalar öncelikle kredi borçlusunun geri ödeme gücünü değerlendirecek. Sonuç olumlu ise, kredi borcu yeniden yapılandırılacak.



Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) kredi yönetmeliğine ilişkin değişikliği Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Sputniknews'de yer alan habere göre; Kredilerin Sınıflandırılması ve Bunlar İçin Ayrılacak Karşılıklara İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasın Dair Yönetmelik'e eklenen bir fıkra ile 'donuk alacaklar'a ilişkin düzenleme yapıldı.Buna göre, borçlunun borçlarının yeniden yapılandırılmasına karar vermeden önce, borçlunun geri ödeme gücüne ilişkin olarak bankalarca bir değerlendirme yapılacaktır. Bu değerlendirme sonucunun olumlu bulunması halindeyse borçlular yeniden yapılandırma kapsamına alınabilecek.

Bankalar ise alacakları nedeniyle edindikleri emtia, gayrimenkul, ortaklık payları ve diğer varlıkları iktisap tarihinden itibaren üç yıl içinde elden çıkaracaklardır. Bu süreyi değiştirmeye Kurul yetkili olacaktır.

Kredi borcu olanlar dikkat! İşte yeni yönetmelik! 

Donuk alacak nedir?

2017 yılında yapılan düzenleme ile ihtiyaç kredilerini takipteki krediler olarak sınıflandırmak mümkün olmuştur. Dondurulan alacağın geri ödenmesinde 3 aylık gecikme olması, bankaların verdiği kredinin bu kredinin sorunlu olarak sınıflandırılmasına neden olmaktadır.

Özetle, banka açısından ödenme ihtimali düşük olan alacaklar ya da ödenemeyecek olan alacaklar için 'donuk' tabiri kullanılır.

Ödemenin takip edildiği aşamalardan üçüncüsüne gelindiğinde kredi donuk olarak nitelendirilir. Bu aşamadan sonra bankanın söz konusu kredinin yüzde 20’si kadar olan tutarı ayırması gerekir. Sonraki aşamada yüzde 50’sini, beşinci ve son aşamada ise yüzde 100’ünü ayırması gerekmekte. Böylece banka batma olan krediye karşı tedbir almış olur.

Bir kredi donuk hale gelmiş ise bunun için faiz tahakkuku ve reeskontu kesinlikle yapılmaz. Daha önce yapılan tahakkuk ve reeskontlar nakit olarak tahsil edilememişse bunların yeniden düzenlenmesi yapılır. Donuk alacaklar, bir takım şartları sağlaması durumunda Kredi ve Diğer Alacaklar Değerleme Fonu’na aktarılır. 

Kredi borcu olanlar dikkat! İşte yeni yönetmelik!

Ayrıntılar belli oldu: Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön