22 / 11 / 2024
fuzul

Ayrıntılar belli oldu: Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat!

Ayrıntılar belli oldu: Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat!

Milyonlarca vatandaşı yakından ilgilendiren yapılandırma yasası kapsamında protestolu senet, çek, bireysel ve ticari nitelikteki kredi ve kredi kartı da olmak üzere borcunu ödeyemeyen vatandaşların yükümlülüklerini yerine getirmesi halinde sistemden olumsuz kayıtları silinecek.




Borcu olan milyonlarca vatandaşın yüzünü güldüren yapılandırma yasasında protestolu senet, çek, bireysel ve ticari nitelikteki kredi ve kredi kartı dâhil borcunu ödeyemeyen borçluların belli başlı yükümlülüklerini yerine getirmeleri halinde olumsuz kayıtları sistemden silinecek. Borçluların borçları tek çatı altında toplanarak, borcunu 31 Aralık tarihine kadar yapılandıran vatandaşların sicilleri temizlenmiş olacak.

A Haber'de yer alan habere göre; bu düzenlemede en önemli kriter, kredilerini anapara veya taksit ödeme tarihi 20 Mayıs tarihinden önce olup da aksatan vatandaşlar faydalanabilecek. 31 Aralık tarihine kadar borçlarının tamamını ödeyen ya da borçlarını yapılandıran borçluların Risk Merkezi'nde tutulan kayıtları temizlenmiş olacak.

Türkiye Bankalar Birliği borç yapılandırmasındaki bu düzenlemeyle ilgili merak edilen soruları tek tek cevapladı. Birinci adım olarak borçlulunun borcunun bulunduğu bankaya ya da finansal kuruluşa giderek başvuru yapması gerekiyor. İkinci adımda ise borçlunun borcunun hesaplanması için borç hesaplamasına gidilmesi gerekiyor. Bankalar  müşterilerinin borçlarını, bütçesine göre vadelere bölerek yapılandıracak.

 Ayrıntılar belli oldu: Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat!

TEK ÇATI SEÇENEĞİ

Bankalar hesaplamalarda kredi kartının taksitli alışverişlerin toplam borcunu birlikte hesaplayıp hepsini beraber yapılandırıyor. Yapılandırma esnasında ise kalan vade ve ödenmiş borcun hesaplamasında dikkate alınıyor. Borçların aksaması, hesap kesim tarihlerinin karışması, ödemelerin çakışması ya da borçların unutulması gibi olumsuzlukların yaşanmaması için borçların tek çatı altında toplanması da müşterilere sunulan seçenekler arasında yer alacak.

 Ayrıntılar belli oldu: Kredi ve kredi kartı borcu olanlar dikkat!

Türkiye Bankalar Birliği borç yapılandırması ile ilgili merak edilen soruları cevapladı. İşte o sorular ve cevapları...

10 SORUDA BORÇ YAPILANDIRMA SÜRECİ

1- DÜZENLEMENİN KAPSAMI NEDİR?
Gerçek ve tüzel kişilerin karşılıksız çek, protestolu senet, bireysel ve ticari nitelikli kredi kartı dahil tüm kredi borçlarını kapsıyor. Borçların vadesinin 20 Mayıs'tan önce olması ve bu tarih itibarıyla kısmen veya tamamen ödenmemiş olması gerekiyor. Borçların 31 Aralık'a kadar ödenmesi, yeniden yapılandırılması durumunda Risk Merkezi nezdindeki kayıtlar dikkate alınmayacak.

2- VADESİ 20 MAYIS'TAN SONRA OLAN BORÇLARI KAPSIYOR MU?
Düzenleme, vadesi 20 Mayıs 2021 tarihinden önce olup, ödenmemiş borçları kapsıyor. Vadesi, diğer bir ifadeyle ödenmesi gereken tarihi, bu tarihten sonra olan borçlar düzenleme kapsamında bulunmuyor.

3-BORÇ BİLGİSİ NASIL ÖĞRENiLECEK?
Borcun bulunduğu banka veya finansal kuruluştan öğrenilebilir. Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi tarafından, gerçek ve tüzel kişilerin kendilerine ait kredi, kredi kartı, çek ve senet bilgileri ile ilgili rapor sunuluyor. Sadece gerçek kişilere, e-Devlet kanalı üzerinden rapor hizmeti veriliyor. Aynı gün içerisinde 1 adet olmak üzere her ay 4 adet rapor ücretsiz rapor alınabiliyor.

4-ÖDEME YAPILDIĞINDA RİSK MERKEZİ KAYITLARINDA YER ALACAK MI?
Borcun tamamının ödenmesi, yeniden yapılandırılması halinde, bundan sonraki finansal işlemlerde Risk Merkezi nezdindeki bu kayıtlar banka ve finansal kuruluşlarca dikkate alınmayacak. Düzenleme kapsamına giren borç ve ödeme bilgileri mevzuat kapsamında Risk Merkezi kayıtlarında yer almaya devam edecek.

5-BORÇ ÖDEME, YENİDEN YAPILANDIRMA TALEPLERİMİ NEREYE YAPABİLİRİM?
Borcunuzun bulunduğu banka veya finansal kuruluşa başvuru yapılması gerekiyor.

6-BORCUMU YAPILANDIRMAK İÇİN BAŞVURDUM, TALEBİM OLUMLU KARŞILANMADI NE YAPABİLİRİM?
Banka veya finansal kuruluş ile imzalamış olduğunuz kredi sözleşmesi şartlarında herhangi bir değişiklik yapılması, her iki tarafın da anlaşması ile mümkündür. Bu nedenle, yeniden yapılandırma talebiniz, banka veya finansal kuruluşun ticari kararına bağlıdır.

7- BORCUMU ÖDEDİĞİMİ NASIL BELGELENDİREBİLİRİM?
İlgili banka veya finansal kuruluşa başvurup, buna ilişkin yazı alarak veya Türkiye Bankalar Birliği Risk Merkezi'nden Risk Merkezi Raporu alarak belgelendirilebilir.

8- BORCUN ÖDENMESİ HALİNDE RİSK MERKEZİ RAPORUNDA NE ZAMAN GÖRÜLEBİLİR?
Kredi kartı dâhil kredi borcuna ilişkin ödeme bilgileri e-Devlet haricindeki kanallar üzerinden, ödeme tarihini takip eden bir sonraki ay sonunda, e-Devlet kanalı üzerinden; ödeme tarihini takip eden 2 iş günü sonrasında, karşılıksız çeke ilişkin ödeme bilgileri ödeme tarihini takip eden 2 iş günü sonrasında görülebilir. Protestolu senede ilişkin ödeme bilgileri de ödeme tarihini takip eden 1 iş günü sonrasında görülecek.

9- BİREYSEL KREDİ, KREDİ KARTI BORCUMU ÖDEDİĞİMİ BANKA, FİNANSAL KURULUŞLAR NE ZAMAN GÖREBİLİR?
Borcun ödendiği tarihi takip eden 3'üncü iş gününden itibaren görebilir. Ticari krediler için de aynı süre geçerli.

10- BORCUMU ÖDERSEM YENİ KREDİ KARTI ALABİLECEK MİYİM?
Kredi kararı, banka ve finansal kuruluşların Bankacılık Kanunu ve ilgili düzenlemelere göre vereceği ticari karar niteliğindedir. Risk Merkezi raporundaki borç bilgilerinin eksik, hatalı olması durumunda da borcun bulunduğu banka, finansal kuruluşa başvurulacak.

Milyonlarca vatandaşı ilgilendiriyor! Yapılandırma bugün başlıyor!

Yapılandırma uzatıldı mı?

.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön