28 / 04 / 2024

Yapılandırma uzatıldı mı?

Yapılandırma uzatıldı mı?

Kamuya olan vergi ve idari para cezası gibi borçlarını yeniden yapılandırma fırsatı olanların, uygulamadan faydalanabilmesi için son tarih 31 Mart olarak açıklandı. Peki yapılandırma uzatıldı mı? İşte merak edilen her şey....



Yapılandırma uzatıldı mı?
‘Bazı Alacakların Yeniden Yapılandırılması Hakkında Kanun’ kapsamındaki yapılandırma düzenlemesinden yararlanılması için başvuru süresi 1 Şubat’ta, yapılandırılan borçların 1. taksit ödemesi ile peşin ödenmesi için tanınan süre de 1 Mart tarihinde sona ermişti. Taksitli ödeme seçeneğini tercih eden vatandaşlar 2. taksit ödemelerini 1 Mart tarihine kadar yaptı.

Kanun kapsamında yapılandırma düzenlemesinden yararlanılmaya devam edilmesi için ilk 2 taksitin süresinde ve tam olarak yatırılması gerekiyordu. Bir takvim yılında birden fazla taksitin süresinde ödenmemesi veya eksik ödenmesi durumunda da kanun hükümlerinden yararlanma hakkı sona erecek.

Yapılandırma uzatıldı mı?

YÜZDE 12.5 İNDİRİM

Taksitle ödeme seçeneği tercih edilerek yapılandırılan borçla ilgili ilk taksitin süresinde ve tam ödenmiş olması şartıyla, kalan taksitlerin tamamının 2. taksit ödeme süresi içinde yani 31 Mart’a kadar ödenmesi durumunda, peşin ödeme avantajlarından faydalanabilecek. Buna göre, bu tutarlara katsayı uygulanmayacak, Yİ-ÜFE tutarı üzerinden hesaplanan tutara yüzde 50, idari para cezalarının aslına yüzde 12.5 indirim uygulanacak.

GECİKME ZAMMI

Mükelleflere, peşin ödeme seçeneğini seçmeleri durumunda, borçlarını süresinde ödememeleri veya eksik ödenmeleri durumunda da ikinci bir fırsat sunuluyor. Bu kapsamda mükelleflerin, borçlarını peşin ödeme tutarı ve ödemede gecikilen süre için gecikme zammı oranında hesaplanama yapılanacak geç ödeme zammı ile en geç ilk taksiti izleyen ay sonuna yani 31 Mart’a kadar ödemesi durumunda, yapılandırma hakkı devam edecek.

Yapılandırma uzatıldı mı?

14 GÜN SÜRE VAR

Vergi ve belediye borçları için ilk taksit 1 Mart'a kadar yatırılacak.  SGK borçlarının tamamı veya ilk taksiti de 31 Mart'a (dahil) kadar ödenmesi gerekiyor.  Yapılandırma kapsamında alacaklar gecikme cezası ve zammı yerine, aylık yüzde 0.35 enflasyona göre güncelleniyor. Borç, ilk taksit süresinde peşin ödenirse enflasyon farkının yüzde 90'ı siliniyor. Taksiti seçenler, ilk taksiti ödedikten sonra ikinci taksit süresinde kalan borcun tamamını ödemek isterse, enflasyon farkının yüzde 50'si siliniyor.

36 AYDA TAMAMLANACAK

Taksiti seçen vatandaşlar borcunu 2'şer ay arayla 18 taksitte yani 36 ayda ödeyebilecek. Kanundan yararlanmak için ilk 2 taksitin 'süresinde' ödenmesi gerekiyor. İlk 2 taksitten sonra ise bir takvim yılında 2 taksit eğer süresinde ödenmezse bir şans daha verilecek. Bu ödenmeyen 2 taksit, son taksiti izleyen ayda gecikme zammıyla birlikte ödenirse, kanundan yararlanmaya devam edilebilecek. Örneğin, 2021 için mayıs ve temmuz aylarındaki taksitlerini ödeyemeyen kişi, Aralık 2021'in sonuna kadar bu 2 taksidi de gecikilen her ayın faizi eklenerek ödemek zorunda.

Yapılandırma uzatıldı mı?

Yapılandırmada 2. taksitte son gün 31 Mart!

Borcu olana müjdeli haber! Yüzde 50'si siliniyor!

Nuran AYDIN/Emlakkulisi.com


Geri Dön