27 / 04 / 2024

Konut kredisi yapılandırma masrafı yasal mı?

Konut kredisi yapılandırma masrafı yasal mı?

Tüketiciler tarafından kullanılan konut kredileri, faiz oranların düşmesi halinde tüketicinin talebi ile yapılandırılabiliyor. Refinansman olarak nitelendirilen bu işlemde birtakım masraflar isteniyor. Peki, konut kredisi yapılandırma masrafı yasal mı?



Konut kredisi yapılandırma masrafı yasal mı?

Tüketiciler tarafından kullanılan konut kredileri, faiz oranların düşmesi halinde tüketicinin talebi ile yapılandırılabiliyor. Refinansman olarak nitelendirilen bu işlemde; tüketici daha düşük faiz oranı ile kullandığı kredi ile hem mevcut kredisini kapatır hem de faiz ödemelerini düşürüyor. Refinansman aynı banka ya da başka bir banka ile yapılabiliyor. 


Refinansman ile güncel faiz oranları kredi kullandığınız dönemdeki faiz oranından düşükse, vade sabit kalsa bile, refinansman aylık ödemeleriniz düşmüş ve önceki döneme göre her ay kazanç sağlanmış oluyor. 


Refinansman hem mevcut kredinin kapatılmasını hem de yeni kredi açılmasını gerektiriyor. Açılacak yeni kredinin dosya açma, ekspertiz bedeli, hukuk ücreti gibi masrafları refinansman kredi masrafları olarak karşımıza çıkıyor. Peki, konut kredisi yapılandırma masrafı yasal mı?


Konu ile ilgili olarak açılan bir davada; ne için ödendiği belirtilmeden alınan refinansman masraflarının tüketiciye iade edilmesi gerektiğine yönelik karar alındı.


2. Asliye Hukuk Mahkemesi'nde Tüketici Mahkemesi sıfatıyla görülen davada, mahkeme heyeti bilirkişi raporuna istinaden tüketici lehine karar verdi. 


Mahkemenin kararında, "Yapılandırma komisyonu adı altında ödemenin kredi sözleşmesiyle belirlenen gider ve ücret olmadığı, davacıdan kesilen paranın iyi niyet kurallarına aykırı düşecek şekilde tüketici aleyhine dengesizlik oluşturduğu, yasal mevzuat ve sözleşme hükümlerine göre bu miktarı davacının ödememesi gerektiği anlaşılmakla davacının davasının kabulü ile 4 bin 374 TL'nin dava tarihinden itibaren işleyecek yasal faiz ile birlikte davalıdan alınarak davacıya verilmesine temyiz yolu açık olmak kaydıyla karar verildi." denildi.


Konut kredisinde yapılandırma nasıl oluyor?



Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön