27 / 04 / 2024

Kredi faizleri arttı, konut talebi yüzde 35 azaldı!

Kredi faizleri arttı, konut talebi yüzde 35 azaldı!

Rusya’da artan konut kredisi faizleri sonrası Moskova’da satılık dairelere talep kısa zamanda yüzde 35 azaldı. İşte konu ile ilgili detaylar...



Rusya’da artan konut kredisi faizleri konuta talebi de etkiledi. Moskova’da satılık dairelere talep kısa sürede yüzde 35 oranında azaldı.
 
Türkrus'un aktardığı habere göre 2023 yılının aralık ayında 2. el konutlara talep sonbahara göre yüzde 20 daha düşükken, Ocak'ta söz konusu bu fark yüzde 35’e kadar çıktı. 

Konu ile ilgili önemli açıklamalar yapan uzmanlar sene sonu geleneksel konut alımı nedeniyle 2023 yılı Aralık ayı verilerinin gerçek durumu yansıtmadığını, senenin ilk çeyreğinde çok daha sert düşüş beklendiğini belirtiyor.

Ayrıca Rusya’da bugün konut kredilerinde ortalama faiz yüzde 16,94’e kadar çıktı.
 
Uzmanlar yaptıkları açıklamalarda konut talebinin ilkbahar döneminde yeniden normale döneceğini, Mart ayından itibaren fiyatlarda düşüş olacağını ve müşterilerin yeni Pazar şartlarına uyum sağlayacaklarını öngörüyor.

Kredi faizleri arttı, konut talebi yüzde 35 azaldı!

HANGİ ŞEHİRLERDEN KONUT ALMAK DAHA KOLAY?

Rusya'da yapılan yeni bir araştırma şehirleri yeni konut edinme kolaylığına göre sıraladı. Arendator.ru ve Urbanus.ru'nun ortaklaşa şekilde yaptığı çalışmada, bölgelerdeki konut fiyatlarıyla ortalama maaşlar karşılaştırıldı.
 
Buna göre ortalama maaşa sahip bir Moskovalı 10 sene boyunca biriktirmiş olduğu maaşıyla şehirde satışta olan konutların yüzde 50,1'ini satın alma imkanına sahip. Oran St. Petersburg'da yüzde 58,1 olarak hesaplandı.
 
Söz konusu bu oranın en yüksek hesaplandığı bölgeler ise doğal kaynak zengini bölgeler oldu. Bu oran Yakutistan'da yüzde 88, Yamalo-Nenets'te yüzde 97, Hanti-Mansı'da yüzde 98 ve Sahalin'de yüzde 99,9 şeklinde oldu.

Ayrıca konu ile ilgili olarak verilen detaylara göre söz konusu listenin sonunda da Kareliya ve Kuban bölgeleri bulunuyor. Kareliya'da ortalama kazancına 10 sene boyunca dokunmayan bir kişi bölgede satışta olan evlerin yalnızca yüzde 29,6'lık kısmını alabilme gücüne sahip. Kuban'da da bu oran yüzde 30,8 seviyesinde.

YURT DIŞINDAKİ YATIRIMLAR AZALDI

Geçtiğimiz günlerde paylaşılan bilgide Rusya vatandaşlarının yurt dışında yaptıkları emlak yatırımlarını azalttığı belirtildi. Prian.ru verileri ile ilgili bir haber çalışması yapan Kommersant gazetesi, 2023 yılında başka bir ülkede emlak alanların sayısının yüzde 45 azaldığını açıklamıştı.

Kentsel dönüşümden dolayı boşaltılan eve hırsız yerleşti! Ev sahibi çözümü kapıya duvar örmekte buldu!

3 il için acele kamulaştırma kararı! Resmi Gazete'de yayımlandı!

Kira uyarlama davasında kriterler neler? Mahkeme 4 bin TL'lik kirayı 18 bin TL'ye yükseltti!


Geri Dön