Sektörel

Kredi faizleri nasıl düşer?

Merkez Bankası merakla beklenen faiz kararını açıkladı ve bankalara borç verirken uygulayacağı faizi 50 baz puan indirdi. Bu indirim ne anlama geliyor? Bankaların kredi faizlerine nasıl yansır? Bu sorulara cevap bulalım.

Öncelikle bu para politikası kurulu toplantısının en önemli yönü yeni Merkez Bankanı Başkanı sn. Murat Çetinkaya başkanlığında olmasıydı. Bu toplantıda alınacak faiz kararını önemli hale getirmişti. Merkez Bankası son iki toplantısında toplamda 50 puan indirim yapmıştı. Bu toplantı da ise 50 baz puanlık indirim ile son 3 aylık dönemde üst banttaki indirim 100 puana çıkmış oldu. Sn. Çetinkaya Salı günü resmi olarak görevine başladı. Bu toplantı da beklentiler 50 ya da 75 baz puan düzeyindeydi. Beklentilerden ilki gerçekleşmiş oldu. Merkez Bankası'nın indirmiş olduğu üst banttaki faiz, bankaları fonlama faiz oranı. Bu faiz oranın düşmesi bankaların, merkez bankasından daha ucuz fonlama yapabilmesi anlamına geliyor. Önümüzdeki aylarda bu faiz oranı devam edecek gibi görünüyor. ABD'de reel faizlerin negatif seyretmesi ve nominal faiz eğrisinin yatay seyri, Merkez Bankası'nın faiz indirimi devam etmesini sağlayacak en önemli faktör. Ayrıca Avrupa Merkez Bankası uzun vadeli sürmesi beklenen düşük faiz ve parasal genişleme programı uyguluyor. Tüm bu gelişmeler Merkez Bankası'nın önümüzdeki aylarda faiz indirimi konusunda daha güçlü adımlar atmasına imkan sağlamaktadır. 

YÜZDE 1'İN ALTI... 

50 baz puanlık indirim bankaların hem mevduat hem de kredi faizlerine yansıyacaktır. İlk etki mevduat faizlerinde görülecektir. Bankalar fonlamanın yaklaşık yüzde 60'lık bölümünü mevduat faizini ile yapılıyor. Ortalama 32 günlük mevduata yüzde 12 faiz uygulanıyor. Son faiz indirimi ile birlikte mevduat faizlerinde kademeli bu hafta itibariyle düşüşler başlayacaktır. Bizim için esas önemli konu kredi faizleri. Bankaların fonlama maliyetlerinin düşmesi kredi faizlerine belirgin olarak yansımaya başlayacaktır. Bankalar son iki aydaki 25 baz puanlık faiz indirimlerini kredi faizlerine yansıtmadı. Son faiz indirimi ile birlikte ve gelecek aylarda faiz indiriminin devam edeceği ilişkin beklenti kredi faizlerdeki indirimde etki olmasını bekliyoruz. Merkez Bankası'nın faiz indirimi öncesi bankalar, konut kredilerinde ortalama faiz oranı yüzde 1.20, ihtiyaç kredilerinde yüzde 1.35 ve taşıt kredilerinde ise yüzde 1.30 olarak uyguluyordu. Konut kredilerinde uygulanan faiz oranının önümüzdeki haftalarda yüzde 1'in altına düşmesi sürpriz olmayacaktır. Benzer durum ihtiyaç ve taşıt krediler faizlerinde yansıyacaktır. Diğer önemli bir faiz, ticari kredi faizleri. Büyüme hedefleri açısından yüksek faiz, işletmelerin yatırım kararlarını pozitif etkilemesi için faizlerin düşmesi gerekiyordu. Bankalar faiz indirimlerinin teminatı güçlü kredilerden başlayarak indirmeyi tercih ediyor. Bu nedenle ticari kredi faizlerindeki indirimi yavaş ama daha etkili olacaktır..



Takvim