28 / 04 / 2024

Kredi faizleri zirveye çıksa da bankalara borcu olanların sayısı 40 milyonu aştı!

Kredi faizleri zirveye çıksa da bankalara borcu olanların sayısı 40 milyonu aştı!

Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kredi faizleri zirvelere çıksa da bankalara bireysel kredi borcu bulunan vatandaş sayısı da borç miktarı da rekor seviyeye ulaştı. CHP’nin haftalık ekonomi raporunda yer alan detaylara göre Türkiye'de borcu bulunan vatandaşların sayısı 40 milyonu geçti.



Son zamanlarda sık sık gündeme gelen kredi faizleri zirve oranlara çıksa da bankalara bireysel kredi borcu bulunan vatandaş sayısı da borç miktarı da sürekli artış gösterdi. 85 milyon nüfusa sahip Türkiye’de bireysel kredi borcu bulunan vatandaşların sayısı 40 milyonu geçti.

3 TRİLYONA DAYANDI

Cumhuriyet Hal Partisi'nin haftalık ekonomi raporunda yer alan bilgilere göre bankalara ve diğer tüketici finansman kuruluşlarına bireysel kredi borcu olan vatandaşların sayısı 2024 yılının Ocak ayında geçen senenin aynı ayına göre 739 bin kişi daha artış göstererek 40 milyon 30 bine çıktı. Söz konusu raporda yer alan detaylara göre aynı dönemler itibarıyla bankalara kredi kartı borcu olan vatandaşların sayısı 2 milyon 636 bin kişi artış gösterdi ve 36 milyon 825’e çıktı, ayrıca kredili mevduat borcu olanların sayısı da 1 milyon 297 bin artarak 28 milyon 865 bine yükseldi.

Kredi faizleri zirveye çıksa da bankalara borcu olanların sayısı 40 milyonu aştı!

Sözcü'den Başak Kaya'nın haberine göre söz konusu raporda Merkez Bankası’nın kredi kartı ve kredili mevduat hesaplarının faizlerinin de aylık yüzde 5’e kadar çıkarılmasına olanak tanındığı ve tüketici kredisi faizlerinin de yükseldiği anımsatılarak, tüketicilerin bankalara olan borçlarının 2024 yılının başından bu yana 245 milyar lira artış gösterdiği belirtildi. Vatandaşların bireysel kredi ve kredi kartı borçları 8 -15 Mart 2024 haftasında 2 trilyon 973 milyar Türk Lirası şeklinde oldu. Söz konusu haftada bireysel kredi borçları 1 trilyon 642 milyar Türk Lirası kredi kartı borçları ise 1 trilyon 330 milyar Türk Lirası şeklinde oldu.

86 MİLYAR TL İCRALIK BORÇ

CHP tarafından raporda yer alan bilgilere göre bankaların, icra takibine aldığı alacakları 54.6 milyar TL'ye yükseldi Ayrıca batık tüketici kredilerinde yılbaşından bu yana 9.3 milyar TL'lik bir artış da gözlendi. Varlık yönetim şirketlerinin kontrolünde de 41 milyar TL'lik batık tüketici kredisi alacağı olduğu kaydedilen söz konusu raporda vatandaşların faiz ve icra masrafları hariç 86 milyar TL'ye yakın icralık borcu bulunduğu kaydedildi.

 

Kira bedelini dövizle belirleyenler dikkat! Tam 5 sene boyunca...

Konut fiyatlarında balon var mı? 500 bin TL'nin faiz kazancı, 4 milyon TL'lik evin kira getirisinden fazla! 

Hangi banka ne kadar faiz veriyor Mart 2024? Akbank, Ziraat, Garanti, Yapı Kredi, Denizbank, Vakıfbank peş peşe açıkladı


Geri Dön