28 / 04 / 2024

Kredi kartı borçları tarihi zirvesinde!

Kredi kartı borçları tarihi zirvesinde!

Kredi kartı borçları rekor üstüne rekor kırmaya devam ediyor. Açıklanan rakamlara göre, bireysel kredi kartı borçlarının, toplam TL krediler içindeki payının son iki senede iki katına çıktığı kaydedildi.



Ekonomideki bir değer rekor da kredi kartı borçlarından geldi. Ekonomim’den Şebnem Turhan imzalı habere göre, bireysel kredi kartı borç stoku toplam TL krediler içerisindeki payını hızla artırdı ve yılın ilk haftası itibariyle yüzde 15’e çıktığı belirtildi.

Geçen sene Ocak ayında söz konusu bu pay yüzde 8,8 seviyelerindeydi. Bireysel kredi kartı borcunun payı en son 2006 yılının Ocak ayında yüzde 15 seviyesini görürken toplam bireysel kartı borcunun yarısından fazlası faize duyarlı taksitsiz borçtan oluşuyor.

Kredi kartları 2023 yılı ilk yarısında geçerli olan düşük faiz politikasıyla seçimlere kadar oldukça hızlı büyürken seçim sonrasında devreye giren sıkı para politikasıyla büyüme istenildiği kadar ivme kaybetmeyerek devam etti. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre geçen seneye kredi kartı borç stokunun toplam TL krediler içindeki payı yüzde 8,8 seviyelerinden başlarken bu sene bu oran yüzde 14,92’ye fırladı. Bir senede kredi kartı borç stokunun toplam TL kredi borç stoku içerisindeki payı 6.12 puan yükseldi. Bireysel kredi kartı borcunun payı yüzde 15 seviyelerini en son 2006 Ocak ayında görmüştü. 2003 yılının başlarında da bireysel kredi kartı borcunun toplam TL krediler içerisindeki payı yüzde 22’ye kadar çıkmıştı. 2006 yılının Ocak ayı sonrasında 18 seneden sonra bireysel kredi kartı borcu yeniden yüzde 15’lere çıktı.

İhtiyaç kredi faizlerinin çok artması sebebiyle daha düşük miktar ve kısa süreli acil ihtiyaçlar için tercih edilmesiyle öne çıkan kredi kartında gecikme durumunda da faizler oldukça yüksek. Diğer bir taraftan bankalar da asgari ücret zammı sonrasında kredi kartı limitlerini de arttırdı. Uzmanlar yüksek kart limitlerinin kullanılmasının gecikme halinde ödenen faiz yüksek olduğu için sıkıntı yaratabileceğine işaret etti.

Kredi kartı borçları tarihi zirvesinde!

1 YILDA 6.12 PUAN BİRDEN ARTTI

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu haftalık bankacılık sektörü verilerine göre 2024 yılının ilk haftasında TL kredi stoku 7 trilyon 862 milyar 117 milyon TL seviyesinde. Bireysel kredi kartlarında toplam borç miktarı aynı hafta yani 5 Ocak 2024 tarihi itibarıyla 1 trilyon 173 milyar 349 milyon TL oldu. Böylelikle bireysel kredi kartı borç stokunun toplam TL krediler içindeki payı da yüzde 14,92 hesaplandı ve yüzde 15’lere dayandı. Oysa geçen senenin ilk haftasında bu oran sadece yüzde 8,8 seviyelerinde bulunuyordu. Mayıs ayının başında yüzde 10’u aşan kredi kartı borç stokunun toplam TL krediler içindeki payı politika faizinde artışların başladığı Haziran ayından sonra da yükselişini sürdürdü. Aralık ayı başında yüzde 14’ü aşan pay yeni yıla yüzde 15 ile merhaba dedi.

KREDİ KARTI FAİZ ORANI SABİTLENDİ

Merkez Bankası yeni yönetimi haziran toplantısıyla beraber politika faizinde artışa gitti. Kredi kartı faizleri de politika faiziyle hesaplanan referans faiz oranına göre belirleniyor. Haziran Merkez Bankası Para Politikası Kurulu toplantısı sonrasında 1 Temmuz tarihinden geçerli olmak üzere kredi kartı işlemlerinde akdi faiz oranı yüzde 1,36’dan yüzde 1,91’e yükseldi, gecikme faizleri yüzde 2,21, nakit çekim faizi ise yüzde 1,91 şeklinde belirlendi. Aralık ayına kadar tüm PPK’larda politika faizi artışları devam etti fakat Kasım ayından itibaren Merkez Bankası referans faiz oranını sabitledi ve kredi kartı işlemlerinde akdi faiz oranı yüzde 3,66, gecikme faizi yüzde 3,96, nakit çekim faizi yüzde 4,42 şeklinde kaldı. Bu yılın ilk ayında da aynı oranlar geçerli durumda.


2020 MAYIS’TA PAY EN DÜŞÜK SEVİYEYİ GÖRDÜ

BDDK tarihsel verilerine bakıldığı zaman toplam TL krediler içinde bireysel kredi kartı borcunun payı 2003 senesi boyunca yüzde 20-22 seviyelerinde hareket etti. 2005'e gelindiği zaman yavaşlayan bireysel kredi kartı borcunun payı yüzde 20’lerin altına indi ve 2006 yılı başında yüzde 15’e geriledi. 2006 yılı sonrasında da 2014 başına kadar bireysel kredi kartı borç stokunun toplam TL krediler içindeki payı yüzde 10’un hep üzerinde seyretti. 2014'ten sonra da önce yüzde 10’a sonra da tek haneli seviyelere geriledi. BDDK tarafından açıklanan verilere göre bireysel kredi kartı borcunun toplam TL krediler içindeki payı 2020 Mayıs’ında yüzde 5,16 ile tarihi en düşük seviyelerini gördü. Tüm dünyayı etkisi altına alan pandemi döneminde artan kart kullanımı ve sonrasında uygulanan ekonomi politikalarının etkisiyle bireysel kredi kartı borcunun toplam TL krediler içindeki payı artmaya başladı. 2022 yılı sonuna doğru yüzde 8 oran geçildi 2023 yılı da yüzde 8,8 pay ile başladı.
 

Kayseri'de 4 büyüklüğünde deprem!

AK Parti mega projelerini açıkladı! Ulaşıma 5 neşter!

TOKİ'den Ocak 2024 müjdesi geldi! 4 şehre tam 700 yeni konut geliyor!


Geri Dön