28 / 04 / 2024

Kredi kartı borçları yüzde 40 arttı!

Kredi kartı borçları yüzde 40 arttı!

Alım gücü git gide dibe vuran vatandaş geçinmek için borçlanmaya devam ediyor. Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre kredi kartı borçları Haziran ayından bu yana yüzde 40 oranında artış gösterdi.



Yeni ekonomi yönetimi, enflasyonu düşürme hedefleri doğrultusunda iç tüketimi azaltmayı hedefleyerek, faizi 5 ayda yüzde 8.5’ten yüzde 40’a yükseltti. Konu ile ilgili olarak verilen bilgilere göre bu doğrultuda kredi ve kredi kartı faizleri de peş peşe arttı. 

Sözcü gazetesinde yer alan habere göre kredi kartı borcunun sadece asgari tutarı ödendiğinde geriye kalan borç üzerine uygulanan azami akdi faiz oranı Haziran ayında yüzde 1.36 (yıllık bileşik faiz yüzde 23) iken bugün yüzde 3.66’ya (yıllık bileşik faiz yüzde 75) yükseldi.

Yine konu ile ilgili olarak paylaşılan bilgilere göre diğer bir taraftan Haziran ayında yüzde 41.52 olan ortalama ihtiyaç kredisi faizi, 8 Aralık 2023 tarihi itibarıyla yüzde 61.50’ye, taşıt kredisi faizi yüzde 34.02’den yüzde 36.76’ya, konut kredisi faizi yüzde 23.98’den yüzde 42.58’e çıktı.

Kredi kartı borçları yüzde 40 arttı!

TOPLAM BORÇ 2,5 TRİLYONU GEÇTİ

Konu ile ilgili olarak aktarılan detaylara göre faiz artışlarının borçlanarak harcama yapmayı azaltması beklenirken, alım gücü git gide eriyen vatandaşın borçlanması hız kesmedi. Ekonomi politikalarındaki değişiklikler vatandaşa yansımadan önceki bireysel tüketici kredileri ile bireysel kredi kartı borçlarının karşılaştırılmasına göre, vatandaşların toplam borcu Haziran ayından bu yana yüzde 19.14 artışla 410.7 milyar TL arttı ve 8 Aralık 2023 tarihi itibarıyla 2.5 trilyon TL’yi geçti.

Yine verilen detaylara göre söz konusu dönemde ihtiyaç kredileri yüzde 10.71 artış göstererek 951.7 milyar TL’ye, taşıt kredileri yüzde 10.64 artış göstererek 91.4 milyar TL’ye çıktı.

Ayrıca yine açıklanan rakamlara göre konut kredileri de  neredeyse durma noktasına geldi ve söz konusu dönemde yüzde 0.23 oranında artışla 439.9 milyar lirada kaldı.

Yine açıklanan söz konusu rakamlara göre bireysel kredi kartı borçlarında 6 aylık dönemde yüzde 40.41 artış görüldü ve 1 trilyon 73 milyar lira ile 1 trilyon TL'yi geçti.

 

Yatırımda kimi dinlemeli? Eğitimlileri mi? Alaylıları mı?

Kiraların makul seviyede olması için neler yapılabilir? 9 maddede tek tek açıklandı!

1 gram bile altını olanlar dikkat! İşte 17 Aralık 2023 son dakika altın fiyatları!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön