03 / 05 / 2024

Kredi kartı borcu olanlara müjde! Af geliyor sicil temizleniyor!

Kredi kartı borcu olanlara müjde! Af geliyor sicil temizleniyor!

Sosyal destekleri içeren torba teklif ile birlikte Bankalar Birliği Risk Merkezi kayıtlarına giren ve kamuoyunda “kara liste” olarak adlandırılan kredi borçlularına sicil affı olanağı geliyor. İşte detaylar…



10 milyondan fazla kişi ve şirketi kapsayan madde, Karşılıksız Çek ve Protestolu Senet ile Kredi ve Kredi Kartları Borçlarına İlişkin Kayıtların Dikkate Alınmaması Hakkında Yasa’nın çıkmış olduğu Ocak 2009’den bu güne en kapsamlı düzenleme olmuş olacak. Karşılıksız şekilde çek, protesto edilmiş senet, zamanında ödenmemiş kredi kartı ve bunların haricinde kredi borçları sebebi ile kredi puanları düşen kişilere sicili düzeltme şansı tanınıyor. Bu haktan, anapara ve taksit ödeme tarihi 1 Ekim 2022 gününden önce olan kişiler ve şirketler faydalanacak. Borçlarını 1 Temmuz 2023 gününe kadar ödeyenlerin ya da yapılandıranların, Bankalar Birliği Risk Merkezi’ndeki kayıtları silinmiş olacak.

HUKUKİ KORUMA

Hürriyet'in haberine göre; kredi kuruluşlarının ve finansal kuruluşların, bu kişiler ya da şirketler ile yaptıkları işlemlerde, geçmiş zaman dilimlerinde performansları ile ilgili olarak olumsuz şekilde kayıtlar dikkate alınmayacak. Bankalar, finansal kiralama şirketleri, faktoring şirketleri ve aynı zamanda tüketici finansman şirketlerince yapılacak olan kredilendirme, çek karnesi verilmesi ve aynı zamanda diğer işlemlerde eski kayıtlar görünmeyecek. Bunu verecek olan finans kuruluşlar için bu işlemler sebebi ile hukuki ve cezai sorumluluk bulunmayacak.

Kredi kartı borcu olanlara müjde! Af geliyor sicil temizleniyor!


Geri Dön