29 / 04 / 2024

Kredi kartı harcamalarında yeni rekor geldi! 

Kredi kartı harcamalarında yeni rekor geldi! 

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre göre, kredi kartı harcamaları 1 Mart 2024 haftası itibarıyla 262,2 milyar Türk Lirası ile rekor seviyelere ulaştı.



Ekonomi yönetiminde son dönemde sık sık gündeme gelen kredi kartına yönelik olarak düzenleme çalışmaları sürerken resmi olarak açıklanan son rakamlara göre kredi kartlarında yeni rekorların geldiği belirtildi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) tarafından açıklanan resmi rakamlara göre, banka kartı ve kredi kartı işlemleri tutarları 1 Mart 2024 tarihi ile biten haftada önceki haftaya göre yüzde 15 artış gösterdi ve 262.6 milyar Türk Lirası seviyelerine çıktı. Böylece de son günlerde sık sık gündeme gelen kartlı harcamalarda yeni rekor kaydedilmiş oldu.

Açıklanan rakamlara göre bu dönemdeki artışlara vergi ve BES ödemelerinin 9,6 milyar Türk Lirası artış ile belirgin yukarı yönlü etkide bulunduğu kaydedildi.

Ekonomist Haluk Bürümcekçi'nin yorumlarına göre yaşanan bu artışlar genele yayılırken, en belirgin haftalık yükselişler de araç kiralama-satış, hizmet sektörleri, eğitim, akaryakıt ve mobilya harcamaları gruplarında görüldü. Yine paylaşılan detaylara göre harcamaları azalış gösteren az sayıda alt gruplar arasında da elektrik-elektronik harcamaları ön plana çıktı.

Kredi kartı harcamalarında yeni rekor geldi! 

Söz konusu tüm bu işlemlerden ayrı şekilde açıklanan internet üzerinden kredi kartı ile gerçekleştirilen alışverişler de haftalık 15,6 milyar Türk Lirası artış ile 83,4 milyar Türk Lirası'na çıktı ve resmen rekor kırdı.

Verilen detaylara göre internet dahil, vergi ve BES ödemeleri hariç toplam alışverişin son 4 haftalık ortalamasının yıllık değişimi de yüzde 139,5 artış ile yükselişini sürdürdü.

DÜZENLEME SİNYALLERİ GELMİŞTİ

Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre Bloomberg HT özel röportajında Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, kredi kartlarına yönelik limitlerle ilgili bir düzenleme sinyalleri vermişti.

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "İç talebin yumuşadığını belirttim. Tabii Merkez Bankası'nın yapacağı birtakım çalışmalar bulunuyor. Bunlar Finansal İstikrar Komitesi'nde bu konular gündeme geldi. Burada önemli olan bankaların bu kurallara uyması. Limit belirlerken, gerçekten gerçekçi beyan, belgelere dayalı olması. 2.'si ise söz konusu bu limitlerin bütünlük arz etmesi. Yani örnek vermek gerekirse her banka kendi kafasına göre bir limit belirlemesi olarak değil. Biz o konulara da çalışacağız. Fakat yapmış olduğumuz, sonuçlandırmış olduğumuz herhangi bir bir çalışma yok." demişti. Mehmet Şimşek ayrıca önümüzdeki dönemlerde yine hiçbir sürpriz yapmadan, piyasaları bozmadan bu konuları çalışacaklarını belirterek, Uluslararası normlar, kurallar neyi gerektiriyorsa onu devreye sokacaklarını kaydetmişti.

 

Emlak vergisiyle ilgili çarpıcı açıklama! Türkiye'de emlak vergisi düşük

ABB Başkanı Yavaş Mamak metro ihalesinin iptal edilme sebebini açıkladı! 200 milyon Euro fazla fiyat verdi!

Uzmanlardan Marmara'daki 4 il için deprem uyarısı: O fay hattı incelenmeli, yapı stoku zemine göre yenilenmeli!


Geri Dön