12 / 05 / 2024

Kredi kartı kullananlar dikkat! Yeni düzenlemeler peş peşe açıklandı!

Kredi kartı kullananlar dikkat! Yeni düzenlemeler peş peşe açıklandı!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK), Kahramanmaraş merkezli 10 kenti etkileyen depremlerden etkilenenlere yönelik kredi kartı limitlerinin artırılması, asgari borçların ve kredi vadelerinin ötelenmesi dahil pek çok ek karar aldı.



KREDİ TEMİNATLARININ DEĞERLEMESİNE İLİŞKİN SÜRELER ERTELENDİ

Aylık ya da yıllık ortalama gelir düzeyinin tespit edilememesi durumunda gerçek kişilerin edinebilecekleri kredi kartlarının toplam limiti 2 bin TL’den 5 bin TL’ye çıkarıldı.

Bankalar, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri tarafından kullandırılan tüketici ve taşıt kredilerinin anapara ve faiz ödemelerinin müşterilerin talebi üzerine ertelenmesi durumunda erteleme süresinin, ilgili mevzuatta belirlenen vade sınırlarında dikkate alınmamasına karar verildi.

Kredi müşterilerinden alınması gereken kredi derecelendirme notları ile alınması zorunlu olan ek belgelerin temini de bankaların ihtiyarına bırakıldı.

Deprem felaketinden etkilenenlere kullandırılan kredilerin gayrimenkul niteliğindeki teminatlarının değerlemesine ilişkin süreler ertelendi.

Kredi kartı kullananlar dikkat! Yeni düzenlemeler peş peşe açıklandı!

ANAPARA VE FAİZ ÖDEMELERİ 6 AY SÜRE İLE ÖTELENEBİLECEK

Kredi kullandırımıyla ilgili bağımsız denetime tabi olan şirketler tarafından bankalara tevdi edilmesi gereken bilgi ve belgelerle ilgili süreler deprem bölgesindeki illerdeki şirketler için uzatıldı.

Müşterilerin talebi durumunda anapara ve faiz ödemelerinin asgari 6 ay süre ile ötelenmesine ve ötelemenin faiz/kar payı talep edilmeksizin yapılması halinde  müşteri talebinin aranmamasına karar verildi.

Aynı zamanda, BDDK mevzuatı ile bankacılık ilke ve teamüllerine uyum hususunda azami özen gösterilerek, bu süreçte müşterilerin mağduriyetine mahal verilmemesi ve ek finansman dahil mümkün olan her türlü kolaylığın sağlanması için kuruluş birliklerine talimat gönderilmesi kararlaştırıldı.

Söz konusu kararlar, 6 Şubat 2023 tarihinden 1 Ocak 2024 tarihine kadar geçerli olacak.

KREDİ VADELERİ VE KREDİ KARTI TAKSİT SINIRLARINA DAİR ESNEKLİKLERİN SÜRESİ UZATILDI

Bunun yanında BDDK, hafta başında aldığı kararlar ile deprem bölgesindeki yerleşik kişilere yeni kullandırılacak ya da yeniden yapılandırmaya tabi tutulacak kredilerin vadelerinin, ödemesiz dönemlerin uygulanması da dahil olmak üzere bankalar tarafından ve finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketlerince belirlenebilmesinin önünü açmıştı. Aynı zamanda kredi kartları ile gerçekleştirilecek mal ve hizmet satımlarında, daha önce kurul kararı ile ürün bazında farklılaştırılan taksitlendirme sürelerinin de bir kata kadar artırılmasını sağlamıştı.

Maaş ödemelerinde değişiklik! Bunu yapmanız gerekecek! Resmi Gazete’de yayımlandı! Acilen göz atmak gerekiyor!

Depremi fırsat bilip bakın ne yaptılar! Olanları öğrenince dudaklarınız uçuklayacak!

Akbank’tan ilaç gibi gelecek kampanya! Bunu yapan herkese faizsiz 10 bin TL!


Geri Dön