Kredi Piyasasına Bakış'a göre halkın yüzde 40’ının ev alacak hali yok!
Türkiye’de tüketim amaçlı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25.8 ile konut ve kira harcamaları alıyor. Tüketicilerin yüzde 40’ının ise kredi taksiti ödeyerek ev almak ve kira ödemeye son vermek için yeterli geliri bulunmuyor...
Aa muhabirinin Konutkredisi.com.tr tarafından hazırlanan 2013 Konut Kredisi Piyasasına Bakış 2’nci çeyrek raporundan derlediği bilgilere göre, konut ve kira harcamaları geçen yılki seviyelerini koruyarak hane halkı giderlerindeki en büyük kalem olmaya devam etti. En büyük gider kalemi olan konut ve kirayı, yüzde 19.6 ile gıda ve alkolsüz içecekler, yüzde 17.2 ile ulaştırma takip etti. En büyük gider artışı ise yüzde 20 ile kültür ve eğlencede gerçekleşti. Hane başına aylık ortalama tüketim bir yılda yaklaşık 250 lira artarak, 2 bin 366 lira oldu.
Düşük gelirli konut ve kiraya Daha çok harcıyor
En düşük yüzde 20’lik gelir grubunu oluşturan hane halkı segmentinin konut ve kira harcamalarına ayırdıkları pay toplam harcamaları içerisinde yüzde 33.4 iken, en yüksek yüzde 20’lik gelir grubunda bu oran yüzde 21.7’e iniyor. Bu da gelir seviyesindeki artışla birlikte hane halkının daha farklı harcamalara yöneldiğini gösteriyor.
Tüketim amaçlı harcamalar içinde en yüksek payı yüzde 25.8 ile konut ve kira harcamaları alıyor. Tüketicilerin yüzde 40’ının ise kredi taksiti ödeyerek ev almak ve kira ödemeye son vermek için yeterli geliri bulunmuyor.
Tüketicilerin yüzde 40’ının gücü 75 bin liradan düşüklere yetiyor
Türkiye’nin hane gelir dağılımına bakıldığında yüzde 40’ının toplam hane gelirinin aylık bin 500 liranın altında olduğu görülüyor. Bu gelir grubundaki kişilerin önemli bir kısmı ev sahibi değil. Bugünkü kredi koşullarına göre geliri bin 500 lira olan bir hane, piyasada yaygın olarak sunulan en yüksek vade olan 10 yıl için ayda 750 lira taksit ödeyip ancak 75 bin lira değerinde bir ev sahibi olabiliyor. Bunun öncesinde de 20 bin lira peşinat biriktirmiş olması gerekiyor. Türkiye genelinde artan konut fiyatları da göz önünde bulundurulduğunda geliri bin 500 liranın altında olan hane halkının ev sahibi olması bu şartlar altında zor görünüyor.
Talep Var, Tahsis Yok
Rapora göre, kredi talebinin yüzde 20’si geliri aylık 1500 liranın altında olan hane halkından geliyor. Bu kişiler için ancak düşük faiz ortamında ve 10 yıl üzeri vadeler ile kredi tahsisi oluşabiliyor. Bankalar son dönemde buradaki talebi görüp uzun vadeli kredi ürünleri sunarak talebi değerlendirmeye çalışıyor.
Milli Gazete