28 / 04 / 2024

Kredi sicil affı konut satışlarını artırır!

Kredi sicil affı konut satışlarını artırır!

Keşan Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, kredi çekemeyen vatandaşların sicillerine af gelirse konut satışlarının daha çok artacağını söyledi. 



Keşan Umum Emlak Müşavirler Derneği Başkan Yardımcısı İbrahim Öztürk, bankalardaki faiz oranlarının, ev satışlarını canlandırdığı düşünülsede beklenen harektliliğin yaşanmadığını söyledi. 

Medya Keşan'da yer alan habere göre, İbrahim Öztürk borçlarını düşünmekten vatandaşın ev almaya yanaşmadığını belirterek, şöyle konuştu: “Beklenen hareket olmadı. Çok ufak bir hareket var fakat insanların belli bir gelirleri olduğu için konuta ayıracak paraları yok. İnsanların sağa sola borcu var, borçları düşünmekten konut alamıyorlar ki. Kim kenara artı bir para koyabiliyor ki konut düşünsün? Sicil affı düşünülmeli. 10 müracatın 8’i geri dönüyor, vatandaş nasıl kredi alabilecek? Sicil affı olursa konut satışları artabilir.”

Kredi sicil affı konut satışlarını artırır!

Keşan içinde satılan evlerin fiyatlarının en fazla 200 bin TL olduğunu söyleyen Öztürk, büyük şehirlerde faizlerin satışlara etkisi olmuş olabileceğini fakat Keşan’da bu durumun yaşanmadığını belirterek şunları söyledi: “Vatandaşın yüzde onluk bir kesiminin parası bankada faizde duruyordu. Parasını faizde bekletebilen kesim zaten evini de alabiliyor. Bu yüzden faizlerin düşürülmesi ile ilgili konut satışlarında beklediğimiz bir artış gerçekleşmedi. Ülke olarak sorunumuz var. Hele Keşan’da durum daha da kötü. Yazlıklara kimse yönelmiyor. Eskiden yazlık satışları oluyordu, şimdi yazlık lüks olarak kaldı. Vatandaş başını sokacak evi alamıyor, yazlığı nasıl düşünsün? Kiralama bile zor oluyor. Keşan içinde 150-200 bin liralık ev satışları olabiliyor. Faizler düştüğünden beri 4 tane ev sattım onların da fiyatları düşük zaten. Zaten parası olan insan çok da faize takılmıyor. Büyük şehirlerde faizler önemli olabilir. Çünkü bir milyon liralık daireler var, faizlerin düşmesi o kişileri etkilemiş olabilir.”

Yazlıklardaki kiralamaların da bu sene beklentilerin altına kaldığını belirten İbrahim Öztürk, “Vatandaşın cebinde tatil parası da yok. Kredi çekip yaz tatiline giden var. Erikli Yayla Mecidiye kiralamaları da beklentilerin altında. Biz bu sene kiraladığımız evlerden para kazanmadık. Kar edemedik. Bu gidiş iyi değil. Böyle gitmemesini umuyoruz. Kışın daha da kötü olacaktır. Bir müşterim yazlık evini 400 bine satışa çıkardı, sabah mail atmış, ‘250 bin liraya müşteri bul bana’ diyor. Satmak isteyen satamıyor, almak isteyen alamıyor. Böyle bir kısır döngü içerisine girmiş bulunmaktayız.” dedi.

“100 EMLAKÇIYSAK 20 TANE KALACAĞIZ”

İbrahim Öztürk, durumun tüm sektörlerde aynı olduğunu ifade ederek şu değerlendirmeyi yaptı: “Ayakta kalabilen rahat edecek, giden gidecek. İnşaat sektörü için de aynı şey geçerli. Bu sene çok kişi batacak. Biz de 100 emlakçıysak 20 tane kalacağız. Genel olarak tüm piyasa kötü. Pazarda konfeksiyoncusu da ağlıyor, sebzecisi de ağlıyor. Neden ev alsın ki gelecek bir parası yok beklentisi yok. ‘500 lira 1000 lira veririm giderim kirada otururum neden kendimi zora sokayım ki?’ diye düşünür. Her şey birbiriyle zincirleme gidiyor. Esnaf kazanmayınca, emlakçı nasıl kazanabilir? 1 ay sonra faizler yine çıkar zaten. Yakında evler değerinin çok altında çıkacak. İnşaat firmaları zor durumda, yaptıkları daireler ellerinde kalacak, en azından zarar etmeyeyim diye kar düşünmeden satmak zorunda kalacaklar. Bir an önce sektörü canlandırıcı çözümler düşünülmeli.”

 


Geri Dön