29 / 04 / 2024

Kredi taksidi ödenmezse ne olur?

Kredi taksidi ödenmezse ne olur?

Kullanılan kredinin taksitlerinin ödenmesi konusunda gecikmeler yaşanırsa ya da taksitler ödenmezse oluşabilecek durumları araştırdık. İşte kredi taksidi ödenmezse ne olur? için yanıtlar...




Konut kredisi kullanarak konut satın aldınız ancak kredi taksitlerinizi geciktirdiniz. Bu durumda olabilecek durumları açıklarsak; Ard arda iki kredi taksidinin geç ödenmesi halinde, banka tüketiciye uyarıda bulunuyor. Banka bu uyarısını ise ilk taksidin ödenmediği tarihten itibaren 5 işgünü içinde iadeli taahhütlü bir mektupla ihbarname göndererek yapıyor. 


Bankanın alıcıya gönderdiği ihbarname sonrasında, alıcı ikinci taksidi de ödememezlik yaparsa bu sefer noter kanalıyla ihbarname gönderiliyor. Bu ihbarnamede iki taksidin de ödenmesi gerektiği vurgulanıyor. 


İhbarnameye rağmen ödeme yapılmıyorsa..

Banka tarafından krediyi kullanan kişinin tebligat adresine gönderilen bu ihbarnamelere rağmen ödeme gerçekleştirilmiyorsa, banka bu sefer beklemeye başlıyor. Bu bekleme süresi ise 1 ay ile sınırlı oluyor. Bekleme süresi zarfında krediyi kullanan kişinin ödemelerini yapması gerekiyor. Çünkü 1 ay sonunda yasal takibe alınma riski var. Söz konusu bekleme süresinde ödeme yine yapılmıyorsa banka artık noter kanalıyla ihtarname çekerek, kredinin tamamının ödenmesini talep etme hakkına erişebiliyor.  


Konut kredisi erken ödeme.. 

Kredi taksidi ödenmezse ne olur? konusuna açıklık getirdikten sonra gelelim konut kredisinin erken ödenip ödenemeyeceğine. Konut kredisi borcunun erken ödenmesi mümkün ancak bu durumda erken kapama komisyonunu gözden çıkarmak gerekiyor. Bu komisyon ise yüzde 2 civarında oluyor. 


Bu ceza neden alınıyor?

Kredi borcunun erken ödenmesi halinde bankanın aldığı erken ödeme cezasının nedeni, karının düşmesi. Banka bu cezayı alarak, bu zararını kapatabiliyor. 





Geri Dön