03 / 05 / 2024

Kredili konut satışları hız kesti!

Kredili konut satışları hız kesti!

Konut satışlarında yılın ilk aylarında görülen hızlı artış, mayıs ayında yavaşladı. Nisan ayında yarı yarıya artan toplam satışlar yüzde 19.4'e çekilirken, ikiye katlanan kredili konut satışlarındaki artış da yüzde 34.7 düzeyinde kaldı.



Konut satışlarında yılın ilk aylarında görülen hızlı artış, mayıs ayında yavaşladı. Nisan ayında yarı yarıya artan toplam satışlar yüzde 19.4'e çekilirken, ikiye katlanan kredili konut satışlarındaki artış da yüzde 34.7 düzeyinde kaldı.  Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), mayıs ayı verilerine göre Türkiye genelinde konut satışları 2015 Mayıs ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 19.4 artarak 107 bin 888 oldu.  İstanbul 21 bin 576 konut satışı ile en yüksek paya (yüzde 20) sahip olurken, İstanbul'u 12 bin 816 konut satışı (yüzde 11,9) ile Ankara, 6 bin 221 konut satışı (yüzde 5,8) ile de  İzmir  izledi.  Türkiye genelinde ipotekli konut satışları ise mayısta, geçen yılın aynı ayına göre yüzde 34,7 artış göstererek, 40 bin 86'ya yükseldi. Nisan ayında toplam konut satışları yüzde 42.7 artarken, kredili konut satışları da yüzde 96.5 artışla iki katına çıkmıştı.


Ekonomideki yavaşlamanın konut sektöründe etkisini yeni göstermeye başladığını ifade eden İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) İstanbul Şube Başkanı Cemal Gökçe, “Konut sektörü geç krize girip, krizden geç çıkan bir sektör. Çünkü bu sektörde yapılan hazırlıklar uzun vadeli. Geriye gidip öngörülere baktığımızda insanların alım yapacakları konusuna bakmak lazım. İnşaat malzemelerindeki pahalılık, üretilen konutların pahalılığı ve konut satışındaki farklılık, enflasyon, faiz ve dövizin yükselmesi talebi azaltan durumlar. Ekonomik gelişmeler geç yansıyor, birden bire ortaya çıkmıyor. Bugünün böyle olacağı çok önceden belliydi; yavaşlama devam edecek” dedi. Gökçe, Türkiye'nin genç bir nüfusu olduğunu ve bu nüfusun da konuta ihtiyaç duyduğunu ifade ederek, “Üretilmiş olan konutların oldukça yüksek fiyatları ihtiyacı olanların almasına engel oluyor. Lüks konutların kısa vadede satılması engelleniyor” diye konuştu.


Türkiye 


Geri Dön