27 / 04 / 2024

Krediyi erken kapatma ücreti artık alınacak mı?

Krediyi erken kapatma ücreti artık alınacak mı?

Yeni Tüketici Kanunu ile bankaların erken kapatma ücreti talep hakkı ortadan kalkmıştı. Peki, Yargıtayın erken kapatma ücreti ile ilgili aldığı son karara göre tüketiciden krediyi erken kapatma ücreti artık alınacak mı?



Krediyi erken kapatma ücreti artık alınacak mı?

Banka kredisi kullanarak mesken sahibi olan kimseler; kredi borçlarını erken kapatmaları halinde bankaya erken kapama ücreti ödemek zorunda kalıyordu. 2014 Mayıs ayının sonunda yürürlüğe giren Yeni Tüketici Kanunu ile bankaların erken kapatma ücreti talep hakkı ortadan kalkmıştı.


Kanun gereğince; Tüketici, vadesi gelmemiş bir veya birden çok taksit ödemesinde bulunabileceği gibi, konut finansmanı borcunun tamamını erken ödeyebiliyor. Bu hâllerde, konut finansmanı kuruluşu, erken ödenen miktara göre gerekli tüm faiz ve diğer maliyet unsurlarına ilişkin indirim yapmakla yükümlü oluyor.


Faiz oranının sabit olarak belirlenmesi hâlinde, sözleşmede yer verilmek suretiyle, bir ya da birden fazla ödemenin vadesinden önce yapılması durumunda, konut finansmanı kuruluşu tarafından tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilebiliyor. 


Erken ödeme tazminatı gerekli faiz indirimi yapılarak hesaplanan ve tüketici tarafından konut finansmanı kuruluşuna erken ödenen tutarın kalan vadesi otuz altı ayı aşmayan kredilerde yüzde birini, kalan vadesi otuz altı ayı aşan kredilerde ise yüzde ikisini geçemiyor. Oranların değişken olarak belirlenmesi hâlinde tüketiciden erken ödeme tazminatı talep edilemiyor.


Ancak, YARGITAY 13. Hukuk Dairesi'nin konut kredisi erken kapatma ücreti ile ilgili aldığı son karara göre, kimi konut kredilerinde tüketiciden artık erken kapatma ücreti alınabilecek.


Yargıtay 13. Hukuk Dairesi, miktarı 112 milyar lirayı aşan kredilerin erken ödenmesi halinde, bankaların “erken kapama ücreti” almalarının hukuka aykırı olmadığı açıklandı.


Yargıtay, banka aleyhine dava açıp 2 bin 16 liralık kredi erken kapama ücretini geri alan tüketicinin davasını oybirliği ile bozdu. 


Alınan karar gereğince bankalar ve finansman kuruluşları sabit faizli konut kredilerin vadesinden önce kapatılması halinde ücret alabilecek olup; değişken faizli kredilerde böyle bir “erken kapama ücreti” talep edemeyecek.



Erken kapatmaya ücret hakkında son Yargıtay Kararı!


Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com




Geri Dön