Konutta ve otomobilde alıcı ‘kral’ oldu! Fiyatları artık alıcı belirliyor!
Konuta olan talebin azalması ve sıfır araç sayısının da giderek artmasıyla birlikte konut ve otomobil piyasasında artık alıcılar kral oldu.
Konuta olan talebin her geçen gün giderek daha da azalması ve sıfır araç sayısının artış göstermesiyle birlikte konut ve otomobil piyasasında alıcılar kral oldu. Konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre bir konutun ortalama satış süresi 100 güne, bir aracın ortalama satış süresi de 35 güne yükseldi.
Fahiş fiyat uygulayarak enflasyon ortamından faydalanan fırsatçılar zor günler geçirirken, konuta olan talebin giderek azalması ve sıfır araç sayısının artmasıyla birlikte konut ve otomobil piyasasında alıcılar kral oldu. Piyasada artık fiyatları satıcı değil, alıcı belirliyor.
Sabah'tan Merve Bilkay imzalı habere göre internet sitelerinde binlerce konut ve otomobil aylardır satılmayı bekliyor. Söz konusu satışlar son 10 senenin en düşük seviyelerinde. Bir konutun ortalama satış süresi 100 güne, bir aracın ortalama satış süresi 35 güne yükseldi.
TELEFONLAR ÇALMIYOR
İstanbul Ticaret Odası Gayrimenkul Komite Başkanı Hakan Akdoğan konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "Yaklaşık olarak 7-8 aydır alıcı piyasasındayız. Konut üretiminde ciddi bir artış olmasa bile satışa konu olan konut sayısı çok yüksek, talep yok. Önceden satıcıların telefonları 1 gün içerisinde 10 defa çalıyordu, şimdi haftada 1 defa ya çalıyor ya çalmıyor. Alıcılar kıymete bindi, pazarlık marjları çok artmaya başladı" ifadelerini kullandı.
Konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada fiyatların artış hızının yavaşladığını dile getiren Hakan Akdoğan, "Yüksek fiyattan piyasaya sunulan konutların fiyatları günden güne iniyor" dedi. Akdoğan ayrıca açıklamada özellikle 2. el satılık konutta fırsatlar olduğuna da değindi.
İLAN SÜRESİ 100 GÜN
İstanbul Emlakçılar Odası Başkanı Nizameddin Aşa da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada geçen yıl bu tabloyu öngördüklerini, satılık konutlarda yüzde 30-35, kiralık konutlarda da yüzde 20-25 düşüş olacağını dile getirdiklerini kaydetti. Açıklamasında bir köpük olduğunu, bunun gitmesi gerektiğini belirttiği zaman ekonomistler tarafından eleştirildiğini dile getiren Nizameddin Aşa, şunları söyledi: "Enflasyondan faydalanan çoktu. Mal sahipleri çok ketum davranıyordu. Özellikle faizlerin yükselmesi ve krediye ulaşılamaması bu noktaya getirdi."
Açıklamasında alıcıların pazarlık gücünün çok yüksek olduğuna değinen Nizameddin Aşa, hiç kimsenin kazıklanmak istemediğini dile getirerek, şunları söyledi: "Eskiden bir evin ilanda kalma süresi 40-50 gün kadardı. Şu an için ortalama 90-100 gün hatta daha da uzun. İlan değil, gerçekleşen fiyatlara bakılmalı. İlanlar üzerinden endeksler yapılıyor ancak bunlar da piyasayı yansıtmıyor. Çünkü satıcılar ilana 10 milyon Türk Lirası yazdığı evi 6-7 milyon Türk Lirası'na satıyor. İki yıl önce İstanbul Beşiktaş'ta 4-4.5 milyon Türk Lirası olan 2 oda 1 salon ev şu anda 3-3.5 milyon Türk Lirası'na alıcı bulamıyor."
FİYATLAR DAHA DA İNECEK
Cardata Genel Müdürü Hüseyin Yalçın da konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada otomobil piyasasında şu an müşterilerin kral olduğunu dile getirdi. Hüseyin Yalçın açıklamasında "Geçtiğimiz yıla oranla 2. el otomobil fiyatları yüzde 30 indi. 2. elde C segment, az kilometredeki bir araç geçtiğimiz senelerde ortalama 15 günde satılırken şimdi en az 30-35 günde satılıyor" dedi. 2. elde köpüğün eridiğini, talep yoğunluğunun şu an için sıfır araçlarda olduğunu kaydeden Hüseyin Yalçın, "Sıfır kilometre araç pazarında satış kampanyalarıyla fiyat gerilemeyi sürdürür. 2023 yılında 1.2 milyon adet araç satılmıştı. 2. elde de aylık bazda fiyatlar yüzde 2-3 düşer" ifadelerini kullandı.
Kira zammında yüzde 25 sınırı sona erdi! Ev sahipleri ENAG üzerinden zam istiyor!