Sektörel

Krediyle konut almak zorlaştı mı? Ev alacaklara son dakika şoku: TÜİK duyurdu!

İpotek tesisi yoluyla el değiştiren konut sayısının en düşük gerçekleştiği ay 5 bin 324 ile 2018 yılının Kasım ayı olmuştu. Ekim 2023'te bu rakama yaklaşıldı. Peki krediyle konut almak zorlaştı mı? İşte ayrıntılar...

TÜİK tarafından Ekim 2023'e ilişkin konut satış rakamları dün açıklandı. Konut alış-satışıyla ilgili veriler tüm Türkiye’yi kapsayacak şekilde 2013 yılından bu güne tutuluyor. Bu nedenle önceki dönemlerle ilgili 2013'e kadar uzanan bir veri seti bulunuyor. 

Ekonomimcom'dan Alaattin Aktaş, bugünkü köşesinde konut satışları ve kredili konut satışlarını kaleme aldı. TÜİK tarafından Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü kaynaklı olarak dün açıklanan ekim ayı konut alım-satım istatistiklerinde çok dikkat çeken bir ayrıntı olduğunu vurgulayan Alaattin Aktaş, tarihsel seriye bakıldığında son 11 senenin en kötü ikinci aylık gerçekleşmesinin geçtiğimiz ay yaşandığını belirtti. 

İPOTEKLİ KONUT SATIŞINDA EYLÜL'DE BAŞLAYAN DÜŞÜŞ HIZLANDI

Söz konusu detayın ipotekli konut alımı olduğunu dile getiren Alaattin Aktaş, "Geçen ay ipotek tesisi yoluyla alınabilen konut sayısı sadece 5 bin 577 olarak kaydedilmiş. Ekim ayında toplam 93 bin 761 bin konut el değiştirmiş ve ipotekli olanların payı yüzde 5.9’da olmuş" açıklamasında bulundu.

İpotek tesisi yoluyla el değiştiren konut sayısının en düşük olduğu ay 5 bin 324 ile 2018 Kasım olarak belirlenmişti. Bu sayının toplamdaki payı da yüzde 5.9 olarak açıklanmıştı. 

2018’in son üç ayıyla 2019’un ilk iki ayında ipotek tesisi yoluyla alınan konut sayısının 10 binin altında kaldığını dile getiren Aktaş, rahip krizi, uzunca bir süre artırılmayan ve sonrasında mecbur kalınıp birden yükseltilen faiz, tırmanan kredi faizleri ve neticede bu şekilde bir tablonun ortaya çıktığını aktardı. 

Eylül ayında uzun seneler sonra 10 bin sınırının altına inerek 8 bin 446’da kalan ipotekli konut alımı, Ekim 2023'te daha da düştü ve 5 bin 577 olarak gerçekleşti. 

1 YILDA YÜZDE 58 DÜŞTÜ 

"Merkez Bankası verilerine göre, tüm bankalar ortalamasında konut kredisi faizi mayıs ayında yüzde 17-19 bandında dalgalanıyordu; aradan yalnızca beş ay geçti ve faiz ekim ayında yüzde 41.5 dolayına yükseldi" ifadelerine yer veren Alaattin Aktaş, değinen sadece faiz oranı olmadığını, bu oranla kredi kullanıldığında bile artık konut bedelinin çok az bir kısmı için kredi alınabildiğini dile getirdi. 

Örtülü olarak "Konut kredisi elbette veririz vermeye de, konutun çok az bir kısmını karşılayacak şekilde veririz, hem faizi de çok yüksek tutarız; siz bilirsiniz, en iyisi siz krediyi unutun ve başınızın çaresine bakın, paranız varsa gidin peşin alın" bilgilerinin söylendiğini aktaran Aktaş, geçtiğimiz senenin Ekim ayına göre konut kredisi kullanılarak ya da resmi ifadeyle ipotek tesisi yoluyla alınabilen konut sayısında yüzde 58 düşüş olduğuna dikkat çekti. 

Kredinin ucuz olduğu zamanlar, krediyle konut alımının rekor seviyeleri gördüğünün altını çizen Aktaş, "Özellikle 2020’nin haziran ve temmuz aylarında... Bu aylarda sırasıyla 101 bin 504 ve 130 bin 721 konut kredi kullanılarak alındı. Bu senenin ilk on ayının toplamındaki kredili konut alımının 166 bin olduğu dikkate alınırsa, 2020 yılının haziran ve temmuzundaki sayıların ne kadar büyük olduğu daha iyi görülür" dedi. 

KONUT PİYASASINDA DARALMA SÜRECEK

Ekim 2023'te düşüşün sadece ipoteklilerde olmadığını belirten Aktaş, ekim'de yaklaşık olarak toplam 94 bin konutun el değiştirdiğinin, bunların 29 bininin ilk el konut, 65 bininin ikinci el konut olduğunun altını çizdi. 

Ekim'de kaydedilen 94 binlik sayı, 2013 yılından bu güne kaydedilen en düşük ekim ayı gerçekleşmesi oldu. 2013 Ekim'de el değiştiren konut sayısı 76 bin olmuştu, diğer senelerin Ekim aylarındaki rakam ise hep 94 bini aşmıştı.

"Konut satmak isteyen çok, almak isteyen ise az... Bu eğilim gittikçe belirginleşecek" açıklamasında bulunan Alaattin Aktaş, konut kredisinin çok pahalı hale gelmesi ve konutun çok az bir kısmı için kredi kullandırılması gibi durumların talebi iyice düşüreceğini vurguladı. 

Konut fiyatlarında yaşanan artışın da son dönemde o eski ivmesini kaybetmiş, hatta yer yer gerilemelerin yaşanmış olduğuna dikkat çeken Aktaş, fiyatların yüksek olduğunu, bu nedenle de talepte bir canlanma görülmesinin pek de mümkün olmadığını dile getirdi. 

Aktaş, söz konusu açıklamasını "Bu nedenle konut piyasasındaki daralmanın devam edeceğini söylemek yanlış olmaz" diyerek tamamladı. 

TÜİK ve Merkez Bankası açıkladı! Konutta balon sönüyor mu?

Konut satışlarındaki sert düşüşün nedeni belli oldu!

Konut sitesinde oturanlar dikkat: Yönetimin bunu yapmaya yetkisi yok! SON DAKİKA!