Kripto Paralar

Kripto parada bir saatli bomba

Huobi Araştırma Enstitüsü’nün yayınlandığı bir rapora göre, hedge fonu Three Arrows Capital’in yakın zamanda iflası, kripto dünyasında bir dizi likidite krizine yol açmakla kalmadı, aynı zamanda da teminatsız kripto kredilerinin yarattığı önemli riske de ışık tutmuş oldu. 3AC, Terra-Luna çöküşünden 560 milyon dolar zarar gördükten sonra, kısa vadeli yükümlülüklerini karşılayacak fonları tükendi ve Haziran ayının ortasından bu yana 400 milyon doların üzerinde varlığı tasfiye etti

“Bir Sonraki Likidite Kriziyle Kim Karşı Karşıya Gelecek?” başlıklı raporda, kaldıracı artırmak için döngüsel kredi kullanımı ve zayıf risk yönetimi yoluyla agresif yatırım sistemlerinin 3AC’nin likidite krizini nasıl hızlandırdığına dair bir analiz sunuldu. 

3AC, Terra-Luna çöküşünden 560 milyon dolar zarar gördükten sonra, kısa vadeli yükümlülüklerini karşılayacak fonları tükendi ve Haziran ayının ortasından bu yana 400 milyon doların üzerinde varlığı tasfiye etti. 3AC’nin iflasının ardından, fon yöneticilerinin ve büyük borç verme adımlarının birbirine bağlı doğası, sektörde bir dizi likidite krizini tetikleyen bir zincirleme etkiye katkıda bulundu.

Rapor ayrıca, kurumsal müşterilere teminatsız krediler sağlayan kredi protokollerinden kaynaklanan büyük bir riske de işaret ediyor. Bu tür krediler rapora göre, teminatla desteklenen kredilerden daha risklidir, çünkü fon sağlayan yatırımcılar, temerrüt durumunda hiçbir şey alamayabilirler.

Doğası gereği kısa vadeli ve 1 milyar dolar tutarında olan bu teminatsız kripto kredileri, borçlular bir likidite sıkışıklığı ile karşı karşıya kalırsa ve bunları geri ödeyemezlerse saatli bir bombaya dönüşebilir.

Rapor, “olağandışı likidite baskıları” nedeniyle 20 Haziran’da çekimleri durdurduktan sonra Maple Finance’ten 10 milyon dolar tutarında teminatsız krediyi geri ödeyemeyen Babel Finance örneğini gösterdi. Buna ek olarak da rapor, teminatsız borç verme piyasasında sırasıyla 161.3 milyon dolar ve 163.6 milyon dolar borçlanma ile en büyük iki borçlu olan Amber Group ve Wintermute Trading’i gösterdi.

Huobi Araştırma Enstitüsü araştırmacısı Johnny Louey şu yorumda bulundu: 

“Kripto piyasası, ayı piyasasında sessiz kaldığından, teminatsız kredi platformlarına ve bunların borçlularına daha fazla dikkat edilmelidir. Piyasa daha fazla düşüşe geçerse, daha fazla kurum varlık tabanlarında bir devalüasyon görecek böylece yükümlülüklerini karşılamak için likiditesi tükenecek. Kayıpları azaltmak için ise teminatlı kredilerini güvence altına almak üzere harekete geçeceklerdi ve bu da teminatsız kredileri tehlikeye atacak ve bu da kredi havuzu yatırımcıları için büyük kayıplara neden olacaktı.

Likidite krizlerinin bulaşıcı etkisi şiddetli olacak ve sonrasında piyasanın daha da düşmesi ve daha ciddi kapitülasyonların damgasını vuracağı tahmin ediliyor. Bu nedenle, Amber Group ve Wintermute Trading’in önümüzdeki aylarda vadesi dolacak olan teminatsız kredilerini geri ödeme kabiliyeti, piyasa duyarlılığının bir barometresi olarak hizmet edecektir. İkisi kredi temerrüdü belirtileri varsa, benzer likidite krizlerinin artacağını beklemeliyiz.”