Kripto paralar Türkiye için neden önemli?
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ussal Şahbaz, bugünkü köşesinde kripto varlıkları kaleme aldı. İşte Ussal Şahbaz'ın 'Kripto varlıkların Türkiye için önemi' başlıklı yazısı....
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ussal Şahbaz, bugünkü köşesinde kripto varlıkları yazdı. İşte Ussal Şahbaz'ın 'Kripto varlıkların Türkiye için önemi' başlıklı yazısı....
Dünya Gazetesi köşe yazarı Ussal Şahbaz, 'Kripto varlıkların Türkiye için önemi' başlıklı yazısına dijital teknolojilerde öne çıkan iki alan bulunduğunu bunlardan birinin yapay zeka, diğerinin de kritp varlıklar olduğunu belirterek başladı.
"Yapay zekâda başarılı olmak için elinizde çok fazla veri olması gerekiyor. Daha çok veri daha iyi çalışan yapay zekâ demek. Dünyadaki tüm veri zaten 20 yıldır Google, Facebook, vb. Amerikan şirketleri tarafından toplandığı için bu alanda da rekabet imkânımız zayıf. Kaldı geriye kripto varlıklar. İlk defa makroekonomik istikrarsızlığın olumlu bir yan etkisi olarak, bu konuda kullanımda dünyada hızlı gelişen ülkelerden biriyiz. Şimdi bunu iş modellerine dönüştürme zamanı. Blok zinciri üzerinde geliştirdiğiniz işler tabiatı gereği global oluyor. Yani hem elimizdeki yeteneği global olarak kullanabileceğimiz hem de henüz köşe başlarının tutulmadığı bir alandan bahsediyoruz" değerlendirmesinde bulunan Ussal Şahbaz, şöyle devam etti:
"Geçen hafta yine Hindistan’da Başbakan Modi’nin kripto varlıkları yasaklama planı gündeme geldi. Hindistan’daki dijital camia bu yasağın blok zinciri üzerinde teknoloji gelişimini engelleyeceğini söyleyerek tepki gösterdi. Bizde de kripto varlık piyasasındaki büyüme kaynaklı dolarizasyon endişeleri gündemde. Oysa Türkiye’de yerleşiklerin sahip olduğu kripto varlıkların bankadaki TL mevduatlara oranı yüzde 1 bile değil. Bu hacimle makro ekonomik dengelerin etkilenmesi mümkün mü? Ne yazık ki dünyanın birçok yerinde regülatörler kripto varlıkları anlamakta yavaş davranıyor. Mesela bu varlıklar dolarla fiyatlandığı için satın almalarında dolar gerekiyor sanılıyor. Halbuki Türkiye’deki kripto varlık borsaları işlemleri TL ile yapıyor. Yani bitcoin alınca dolar talebi artmıyor, aslında belki dolara gidecek para bitcoine giderek dolar talebini düşürüyor."
Çin ve Hindistan'daki negatif gelişmeler göz önüne alındığında, ülke olarka kripto varlıklara ilişkin rekabet avantajına ve dünyadaki politikalara yön verebilecek bilgi birikimi ve büyüklüğe sahip olduğumuzu dile getiren Şahbaz, "Bu fırsatı kullanıp Financial Stability Board ve G20’deki tartışmalara liderlik etmeliyiz. Tepkisel ve kısıtlayıcı kurallardan kaçınmalıyız" diyerek yazısını sonlandırdı.
Kripto para piyasalarıyla ilgili dikkat çeken uyarı!
Bitcoin 50 bin doların üzerinde tutunmaya çalışıyor!
Forbes’dan Türkiye'ye Bitcoin tavsiyesi!