Kripto Paralar

Kripto paralara Çin etkisi!

Çin tarafından getirilen kripto para yasağının ardından kripto para piyasalarında tam anlamıyla bir kara Çarşamba yaşandı. Peki neler oldu? Hangi kripto para ne kadar değer kaybetti?

Kripto para borsalarında son zamanlarda meydana gelen fiyat değişikliklerinden sonra Çin tarafından yerel finansal kurumları ve ödeme şirketlerinin kripto para hizmeti sunmasına yasak getirilmesiyle beraber, Bitcoin 14 Nisan tarihindeki 64 bin 895 dolar değerli rekordan, yaklaşık 34 bin dolar gerileme ile 30 bin dolar seviyesine düştü. 

Dünya Gazetesi'nde yer alan habere göre; Bitcoin TSİ 18:00'de son 24 saat içinde yüzde 18,79 değer kaybı ile 36 bin 594 dolara düştü. 

Bitcoin'de yaşanan değer kaybı altcoinleri de etkilerken, geçtiğimiz günlerde rekorunu kıran piyasanın en güçlü ikinci kripto para birimi Ether de son 1 günde yüzde 29,43 gerileme ile 2,552 dolar seviyesine düştü. Diğer ünlü bir kripto para olan Dogecoin ise yüzde 30,15 değer kaybı ile 0,33 dolar oldu.

Ripple yüzde 28,97 gerileyerek 1,13 dolar seviyesine, Polkadot ise yüzde 34,79 değer kaybı ile 25,47 dolardan işlem gördü. Piyasadaki en büyük hacme sahip ilk 15 varlıkta da son 24 saatte değer kaybı yaşandı. Toplam piyasa hacmi 1 trilyon 57 milyar dolarla 2 trilyon doların altına düştü.

Çin tarafından getirilen yeni yasak 2017 yılındaki kısıtlamaları anımsattı ancak yeni yasa ile birlikte kripto para yatırımcıları artık borsalarda da işlem gerçekleştiremeyecek. 

Çin hükümetinin piyasada yaşanan söz konusu ani dalgalanmalar nedeniyle bu şekilde bir karar verdiği öne süürldü. 

Saxo Markets yetkililerinden Adam Reynolds, Çin'in sermaye kontrolünün yerel ve uluslararası kripto para işlemlerinden etkilenmesinin şaşkınlık yaratacak bir durum olmadığına ve güçlü sermaye kontrolü bulunan bir hükümet için kabul görebilir tek dijital para biriminin kendi merkez bankası dijital parası (CBDC) olduğuna dikkat çekti.

Bitcoin ve altcoinler neden düşüyor?

Kripto paralar neden değer kaybediyor?