'Kripto varlık fiyatları neden düşüyor? Borsa neden yükseliyor?'
Kripto varlıklardaki düşüş sürerken borsadaki yükseliş ise dalgalı bir şekilde devam ediyor. Ekonomist Uğur Gürses, bu iki yapıda da şu anda saadet zincirine benzer bir yapının oluştuğunu ve finansal okur yazarlığı olmayan yeni yatırımcı profilinin büyük balinalara yem olduğunu dile getirdi.
Borsa İstanbul'un negatif reel faiz ortamında yeni girişlerle belli hisselerde saadet zinciri yapısı sergilediğini belirten t24 Yazarı Uğur Gürses, TL mevduat, Hazine bonosu, döviz kuruna dayalı enstrümanların tamamının ekonomik temellerden uzak biçimde kamu gücü ile yapay biçimde kontrol altında tutulduğu ileri sürdü.
Ankara'nın, bireyleri ve şirketleri dövizden uzak tutmak için borsayı pohpohlandığını savunan Gürses, bir yandan borsa pohpohlanırken bir yanda da manipülatörlerin devreye girdiğini ifade etti. Manipülatörlerin yarattığı sabun köpüğü hisse zirvelerinin son 3,5 ayda 500 bin yeni yatırımcıyı borsaya soktuğunu kaydeden Gürses, "kuyruğa takılanlar" ve " tüyo ile köşe dönme" meraklılarının kendilerini bir saadet zinciri içinde bulduğunu ifade etti.
Türkiye kripto varlık platformlarında birinci sırada
Kripto varlıklar konusunda da aynı şekilde saadet zinciri benzer bir yapının var olduğunu, son FTX platformunun batmasıyla 1 milyona yakın mağdurun oluştuğunu dile getiren Gürses, Türkiye’den bu siteye girenlerin tekil sayısının 186 bin kişi olduğunu küresel çapta ise Türkiye'nin 6'ıncı sırada olduğuna dikkat çekti. Gürses, ABD’den bu siteye giren sayısının ise sadece 92 bin olduğunu belirtti. Ayrıca 95 ülkenin verileri ile derlenen bilgilere göre, 2015-2022 arasında milyon kişi başına 520 bin uygulama indirmesi ile (44 milyon) Türkiye kripto varlık platformlarını kullanımda ilk sırada yer alıyor.
Gelen gideni zengin ediyor
2016 sonunda 17 milyar dolar toplam borsa değeri olan kripto varlıkların, 2017 sonunda Bitcoin öncülüğünde fiyat patlamasına sahne olunca 700 milyar doları geçtiğini belirten Gürses, tüm finansal okur yazarlığı olmayan kesimlerin kısa sürede ‘köşe dönme’ hülyasıyla bu pazara akın ettiğini kaydetti. Pandemi ile devasa parasal ve mali genişleme ile 2021 sonunda tüm kripto varlıkların pazar değeri 3 trilyon dolara yaklaştığını ifade eden Gürses, 5 yıl içinde kripto varlıkların değerinin 176 kat arttığına dikkat çekti. 19 Kasım 2022 itibariyle kripto varlıkların pazar değerinin 833 milyar dolara gerilediğini belirten Gürses, "Nasıl bir büyük servet transferi olmuş, akıllara sığmaz" ifadesini kullandı.
Çaylaklar balinalara yem olmuş
Gürses Uluslararası Ödemeler Bankası'nın (BIS), kripto varlıklara dair bir çalışmada elde ettiği sonuçları paylaştı. Buna göre kripto varlık borsasında; Bitcoin’in yükselişi, kripto varlıklara yeni kullanıcıların girmesini, yani yeni yatırımcıları getirdi. Demografik verilere göre kripto uygulama kullanıcılarının yüzde 40’ı 35 yaş altındaki erkeklerden oluşuyor. Bu grup ‘risk alma peşinde koşan’ kişiler olarak tanımlanıyor. Kullanıcıların yüzde 73-81’i kripto yatırımlarında para kaybetmiş. Kripto varlıkların yükselişinde küçük kullanıcılar alım yaparken, büyük portföy sahipleri ‘büyük balinalar’ satış yapmış. Gelen ‘çaylaklar’, ‘kurtlara yem olmuş.
Muhalefetten Borsa İstanbul ile ilgili küçük yatırımcıya da yetkililere de sert uyarılar!
Borsadan haftalık rekor! Tüm zamanların en yüksek kapanışına imza attı
Bitcoin resmen çakıldı! 16 bin 559 dolara kadar düştü!
Binance CEO’sundan kripto para tavsiyeleri! “Bitcoin çöktü” diyenlere yanıt verdi