28 / 04 / 2024

Kripto varlıklarda yeni dönem başladı...

Kripto varlıklarda yeni dönem başladı...

Borsa Yatırım Fonları (Exchange Traded Funds veya kısaca ETF'ler), birçok değişik varlık sınıfına (hisse senetleri, tahviller, emtialar, endeksler vb.) endekslenmiş yatırım fonları şeklindedir. İşte haberin detayları...



ETF'ler, borsalarda işlem gören hisse senetleri gibi alınıp satılırlar. İlk ETF, Kanada'da 1989 senesinde Toronto Menkul Kıymetler Borsası'nda işlem görmeye başlayan Toronto 35 Endeksi'ne dayalı olarak oluşturulduğu belirtildi.

Fakat, günümüzdeki popüler ETF'lerin temeli, 1993 senesinde  Amerika Birleşik Devletleri'nde kurulan SPDR S&P 500 ETF'nin başarısıyla atıldı. ETF'lerin çekiciliği, yatırımcılara geniş bir varlık çeşitliliği sunmaları ve alım satım esnekliği sağlamalarıdır. Ayrıca ETF'ler genellikle düşük yönetim ücretleri ile işlem görürler.

dunya.com'dan İskender ADA'nın yazısına göre; Ülkemizde de son yıllarda sayıları hızla artan ETF'ler, payların yüksek likidite ve kolaylıkla alınıp satılabilme imkanı ile yatırım fonlarının riski dağıtma, yatırım yaptığı piyasaların getirilerinden yatırımcıları yararlandırma özelliklerini bünyesinde bir araya getirmektedir.

Şu anda 20 adet ETF’imiz var. Yatırımcılar Ak Portföy, Osmanlı Portföy, QNB Finans Portföy, ve Ziraat Portföy’ün kurucusu olduğu, BIST ve Dow Jones’ta yer alan endeksler ile Altın, Gümüş gibi varlıkları referans alan ETF’lere direkt borsa aracı kurumları üzerinden yatırım yapabiliyorlar.

Kripto varlıklarda yeni dönem başladı...

Geçtiğimiz hafta hem merkezi hem de merkeziyetsiz finansal ekosistemi etkileyecek çok önemli bir gelişme oldu. Amerika Birleşik Devletleri Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (U.S. Securities and Exchange Commission (SEC)) uzun süredir beklenen spot Bitcoin ETF hisselerinin listelenmesi ve alım satımının onaylandığını açıkladı. Buna göre, yatırımcılar Bitcoin’i kripto cüzdanları da ekleyerek doğrudan satın almak yerine, onun güncel değerlerine göre  endekslenmiş bir ETF’i regüle bir borsa aracı kurumundan da alıyorlar.

Bu ona ile beraber temkinli duruşunu koruyan SEC Başkanı Gary Gensler, Bitcoin'in spekülatif, değişken bir varlık olduğunu ve aynı zamanda fidye yazılımı, kara para aklama, yaptırımlardan kaçınma ve terörün finansmanı gibi yasa dışı işler için de kullanıldığını kaydederek, "Bugün belirli bir spot Bitcoin ETF hisselerinin listelenmesini ve alım satımını onaylamış olsak dair Bitcoin'i onaylamadık veya uygun görmüyoruz.

Yatırımcılar, Bitcoin ve değeri kriptoya bağlı olan ürünlerle ilgili sayısız risk konusunda dikkatli olmalıdır." uyarısını yapmaktan kaçınmadı. Haberin ardından kripto endüstrisindeki hem büyük hem de küçük isimler bu gelişmeyi hemen kutladı. Birçoğu, kararın, görünüşte daha kabul gören bir ana varlık haline gelmesiyle birlikte yeni bir kripto oyuncuları dalgasına yol açacağına inanıyor.

Binance, Ripple, Bitpanda, OKX'un  CEO’larından bu karar ile ilgili gelen açıklamalarda ise  özetle, bu gelişmenin aktif kripto pazarının yeni bir kabul ve olgunluk seviyesini kaydettiği alanda  daha fazla yatırımcı ve likitide çekeceğine, dair kurumsal yatırımcıların kriptoyu benimsemesi adı altında katalizör olacağını, Bitcoin ETF'lerinin, Amerika'daki kurumlar ve büyük bankalar için son derece önemli bir araç olacağı kaydediliyor.

Bitcoin fiyatında sert düşüş yaşandı...

SEC Başkanı'ndan kripto para uyarısı...

SEC Başkanı'ndan kripto para uyarısı...


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön