11 / 01 / 2025

Kriptolarda düzenlemeler sektörün önünü açacak!

Kriptolarda düzenlemeler sektörün önünü açacak!

Kripto para borsasına yönelik düzenlemeler için geri sayım başladı. İlerleyen günlerde hayata geçecek düzenleme ile borsada denetim kolaylaşacak. 



Bugün dünyada 70 milyondan fazla, Türkiye'de ise yaklaşık 3 milyon kripto para cüzdanı bulunuyor. Capital'dan  Dergisi'nden Aslı Sözbilir'in haberine göre; Türkiye'de kripto para borsası Thodex'le ilgili dolandırıcılık iddialarının sonrasında TCMB, kripto paraların Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılmasına 30 Nisan itibariyle yasak getirdi. Bu gelişmeler sonrası gözler kripto para piyasasına çevrildi. BtcTurk CEO'su Özgür Güneri, dolandırıcılık iddialarının işlem hacmini etkilemediğini söylüyor. TCMB kararını da olumlu bulan Güneri, “Kripto para platformlarının düzenlenmesi, sektörün daha da büyümesinin önünü açacaktır” diyor. Güneri, kripto para piyasasındaki son tabloyu ve kripto paraların geleceğini anlattı.

1.Şu anda dünyada kaç kripto para var? Kripto paralar ne tür riskler barındırıyor? 

İlk kripto para Bitcoin'in haricinde 9 binden fazla kripto para üretildi. Genel olarak projelere fon sağlamak amacıyla piyasaya çıkan kripto paralar, projelerin ürün veya hizmetleriyle birlikte kullanıldıkça yaygınlaşıyor. Ancak bir soruna çözüm sağlamayan, yeni bir öneri sunmayan dolayısıyla bir topluluğun desteğini alamayan projelere ait kripto paralar bir süre sonra değerini yitirme riski taşıyor. Bunun haricinde, blok zinciri teknolojisi halen gelişmeye devam ediyor. Kodu denetlenmeyen, geliştirici ekibi aktif olmayan, blok zinciri tehditlere açık kripto para kısmen ya da tamamen kullanım dışı kalma riskini de barındırıyor.

Kriptolarda düzenlemeler sektörün önünü açacak!

2.Dünyada kripto paranın güncel 2 piyasa hacmi ne kadar? 

Kripto paranın piyasa büyüklüğü 2,2 trilyon dolar seviyelerine ulaşırken 24 saatlik işlem hacimleri küresel olarak 220 milyar doların üzerine çıktı. Kripto paralarla en çok işlem yapan ülkelerin başında ise Amerika ve Uzak Doğu ülkeleri geliyor.

3.Türkiye, kripto dünyasının neresinde? 

Türkiye, kripto para bilinirliğinin yüksek olduğu ülkelerden biri olarak öne çıkıyor. Türk kullanıcıları kripto para alım satımı yapanlar arasında üst sıralarda yer alıyor. Türkiye'de 24 saatlik işlem hacimleri 1 ila 3 milyar dolar arasında değişiyor.

4.Türkiye'de kaç yerli kripto para borsası var? Kripto para borsası açmak için ne gibi niteliklere ihtiyaç var? 

Türkiye'de 20'nin üzerinde kripto para alım satım platformu faaliyet gösteriyor. Ancak market verilerine ulaşabildiğimiz platform sayısı çok daha az. Kripto para alım satım platformu işletebilmek için alanında uzman kişilerden oluşan, yazılım, finans, siber güvenlik ve operasyon ekiplerine ve finansal yeterliliğe sahip olmak gerekiyor.

5.Kripto para borsası dolandırıcılığını engellemek için nasıl bir düzenleme gerekiyor? 

Elbette, kripto para alım satım platformlarını düzenleyen bir regülasyonun yapılması gerekiyor. Merkez Bankası ve MASAK tarafından yakın zamanda atılan adımları bu anlamda çok kıymetli görüyor ve destekliyoruz. Yapılacak düzenlemeyle birlikte kripto para alım satım platformu olabilmek için belirli kriterleri sağlamak gerekecek. Ayrıca, platformların daha sık denetlenmesi mümkün olacak. Bu sayede kullanıcıların özellikle kripto para varlıklarının karşılıklarının tespit edilmesi ve güvence altına alınması sağlanabilir.

6.Dolandırıcılık olayları, Türkiye'de kripto para piyasasını nasıl etkiler?

Bu tür talihsiz olaylar rahatsızlık oluştursa da kullanıcılar kripto para alım satım işlemlerini sürdürüyor. İşlem hacimlerinde kısa süreli düşüşler yaşansa da Bitcoin fiyatının hareketli olduğu dönemlerde hem eski kullanıcılar hem yeni kullanıcılar daha fazla işlem yapma eğilimi gösteriyor. Sektörün öncü kuruluşu olarak, 8 yıldır, 3,5 milyona yaklaşan kullanıcımızın Bitcoin ve kripto para alım satım işlemleri yapmasına aracılık ediyoruz. Bu süreçte de işlem hacimleri ya da kullanıcı sayımız seyrini korudu.

Kriptolarda düzenlemeler sektörün önünü açacak!

7.Merkez Bankası imzalı yönetmeliğe göre Bitcoin gibi elektronik paraların, Türkiye'de ödeme aracı olarak kullanılmasına 30 Nisan 2021 itibarıyla yasak getirildi Devletler kripto paraları yasaklayabilir mi?

Kripto paralar merkezi olmayan ağ üzerinde, doğrudan kullanıcılar arasında transfer edilebilen dijital varlıklardır. Devletler, Bitcoin ve diğer kripto paraların transfer işlemini tamamen durdurmasa da dijital varlıkların kullanımını düzenleyebilir. Merkez Bankası tarafından yayınlanan ve Türkiye'deki lisanslı ödeme kuruluşlarını kapsayan düzenlemeyle, kripto para varlıklarının ödeme aracı olarak kullanılması ve ilgili kuruluşlarla kripto para alım satım platformları arasında fon aktarımı durduruldu. Böylece, ödeme sistemi kuruluşları üzerinden kripto para alim satim platformlarına para transferi yapılamayacak ve kripto paralar ödeme aracı olarak kullanılamayacak. Ancak kullanıcıların, platformlara bankalar aracılığıyla para transferi işlemlerine herhangi bir kısıtlama ya da düzenleme getirilmedi. Kullanıcılar, banka hesaplarından Türk Lirası transfer ederek kripto para almaya devam edebilecek.

8.Kripto paralar için düzenlemeler dünyada mevcut mu?

Dünya genelinde kripto para ile ilgili fikir birliğine varılmış orta bir düzenleme yok. Ancak Japonya, ABD ve bazı Avrupa ülkelerinde kripto para ve kripto para alım satım platformları düzenleyen kanunlar çıkarıldı.

9.ABD'nin, kripto para piyasası kuruluşlarına ilişkin düzenleme yapma planı kripto para piyasasının geleceğini nasıl etkiler?

Kripto para alım satım platformlarının düzenlenmesi, sektörün daha da büyümesinin önünü açacaktır. Regüle piyasalarda hem hizmet sağlayıcılar hem de yatırımcılar korunur. Platformların düzenlenmesi ve denetimlerin artırılması, bireysel ve kurumsal yatırımcıların Bitcoin ve kripto para alım satım işlemlerini daha güvenle yapmalarına zemin hazırlar.

Kriptolarda düzenlemeler sektörün önünü açacak!

10.Kripto paralar 10 yıl sonra hayatımızda nasıl bir yer kaplayacak?

Kripto paralar dijital olmaları sayesinde kolay taşınabilir, bölünebilir, değer saklama ve ödeme aracı olarak kullanılabilir. Aynı zamanda blok zinciri teknolojisinden aldığı güçle, güvenle kullanılabilir. Dünyada pek çok sektörün dijitalleşme yolunda hızla ilerlediğini göz önünde bulundurduğumuzda kripto paraların önümüzdeki yıllarda hayatımızda biraz daha fazla yer kaplayacağını söylemek yanlış olmayacaktır.

Yapılan düzenlemeler, hem bireysel kullanıcıların kripto para işlemlerini kolaylaştırdı hem de kurumsal şirketlerin kripto para alabilmelerinin önünü açtı.

Kripto paralara yatırımcıyı koruyacak düzenleme geliyor!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön