23 / 11 / 2024
fuzul

Kristal Kule'nin yeni sahibi Katarlılar oldu!

Kristal Kule'nin yeni sahibi Katarlılar oldu!

National Bank of Greece, Finansbank'ı 2.75 milyar euro bedelle Katarlı Qatar National Bank'a sattı. Finansbank, Kristal Kuleyi Soyak'tan 303 milyon Euro bedelle satın almıştı.




Finansbank'tan yapılan açıklamada, "National Bank of Greece SA (NBG) ve Qatar National Bank (QNB) NBG'nin Finansbank'da sahip olduğu yüzde 99.81 hisselerin toplam 2 milyar 750 milyon euro bedelle QNB'ye satışına dair kesin bir anlaşma imzaladı" denildi. Açıklamada düzenleyici kurumlardan onayın ardından satın alma işleminin 2016'nın ilk yarısında tamamlanmasının beklendiği ifade edildi


KAP açıklaması:

"NBG'nin Finans Yatırım Menkul Değerler AŞ'de sahip olduğu yüzde 0,2 nispetindeki hissesi, NBG'nin Finans Portföy Yönetimi AŞ'de sahip olduğu yüzde 0,02 nispetindeki hissesi ve NBG'nin Finans Leasing'de sahip olduğu yüzde 29,87 nispetindeki hissesi dahil. Hisse devirleri ilgili ülkelerde gerekli izinlerin alınmasını takiben gerçekleşecektir." 


Kristal Kule'yi Soyak yapıp Finansbank'a satmıştı

SOYAK tarafından İstanbul Levent'te inşa edilen 'Kristal Kule' Finansbank'a satılmıştı. 170 metrelik kulenin satış bedeli 303 milyon Euro olarak açıklanmıştı. Finansbank, Kristal Kuleyi Genel Müdürlük binası olarak kullanılıyordu. Finansbank, taşınması nedeniyle kendi mülkiyetinde bulunan gayrimenkulleri satışa çıkarmıştı. Finansbank'ın Gayrettepe'deki Genel Müdürlük Binası, Levent Polat Plaza A Blok, Akmerkez B Blok'taki gayrimenkuller, Beyoğlu Binası, Ayazağa Ticaret Merkezi ve Göztepe AVM satışa çıkarıldı.


Esra Nur AÇKI/Emlakkulisi.com


Bu haber Sabah Gazetesi'nde şöyle yer aldı:



Katarlı QNB, National Bank of Greece'in (NBG) Finansbank'taki yüzde 99,81 payının tamamını 2,7 milyar euroya satın aldı.

QNB tarafından yapılan yazılı açıklamada, satın alma işleminin iki bankanın yönetim kurulu ve Yunanistan Finansal İstikrar Fonu tarafından onaylandığı ifade edildi.Açıklamada düzenleyici kurumlardan onayın ardından satın alma işleminin 2016'nın ilk yarısında tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.


DENİZBANK İLE DE İGİLENMİŞTİ


QNB daha önce de Türkiye'de banka sahibi olmak için Denizbank'la da ilgilenmiş, ancak verdiği fiyat nedeniyle banka yönetimiyle görüşmelerini ilerletemememişti. Finansbank'ın muhtemel alıcıları arasında, İspanyol BBVA'nın yanı sıra Fibabanka ve Çinli bir grubun da adı geçmişti.


ORTADOĞU VE AFRİKA'NIN EN BÜYÜK İKİNCİ BANKASI


QNB, 2014 itibariyle varlık açısından Ortadoğu ve Afrika'nın en büyük ikinci bankası konumuna yükseldi. 1964 yılında kurulan banka, şu anda 27 ülkede, 3 kıtada faaliyet gösteriyor. 


Bankanın sahipleri arasında Katar Yatırım Fonu ve özel sektörden isimler yer alıyor. Bankanın varlıklarının 2015 yılı itibariyle 511 milyar doların üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Banka, derginin Global 2000 listesinde de 381'inci sırada yer alıyor. 


HÜSNÜ ÖZYEĞİN KURDU, BUGÜN 647 ŞUBESİ VAR


1987'de bankacı Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan Finansbank, 2005 yılında Yunanistan merkezli NBG'e satılmıştı. Son finansal raporuna göre Finansbank'ın 2015 yılı üçüncü çeyrek kârı 673 milyon TL olarak gerçekleşti. Toplam 647 şube ve 13 bin çalışan sayısı ile faaliyet göstermekte.



Bu haber Bugün Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Katarlı QNB, National Bank of Greece'in Finansbank'taki paylarını 2.7 milyar euroya satın aldı


Katarlı QNB National Bank of Greece'in Finansbank'taki FINBN yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya satın aldı.


Qatar National Bank tarafından yapılan yazılı açıklamada, satın alma işleminin iki bankanın yönetim kurulu ve Yunanistan Finansal İstikrar Fonu tarafından onaylandığı ifade edildi.


Açıklamada düzenleyici kurumlardan onayın ardından satın alma işleminin 2016'nın ilk yarısında tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.


Bu haber Milliyet Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Katar sermayeli QNB Grubu, Finansbank’ın yeni sahibi oldu. Katarlı grup, Finansbank’ın yüzde 99.81 oranındaki hissesini, Yunan sermayeli National Bank of Greece’ten 2.7 milyar euro’ya aldı


Katarlı QNB Grubu, National Bank of Greece’in Finansbank’taki paylarını 2.7 milyar euro’ya satın alarak Türkiye Finans piyasasına girdi. QNB, National Bank of Greece’in Finansbank’taki yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euro’ya satın alarak uzun zamandır yer almak istediği Türkiye pazarına adım attı. Körfez Arap bölgesinin en büyük bankası olan QNB, satın alma tutarını kendi kaynaklarıyla karşılayacağını duyurdu. 

Finansbank’ın sahibi Yunan NBG, Avrupa Merkez Bankası’nın sonuçları ekim ayında açıklanan stress testlerinde belirlenen sermaye açığını kapatmak için Finansbank’taki payının tamamını satışa çıkarmıştı. Bankayla ilgilenen gruplar arasında Garanti Bankası’nın ana hissedarı İspanyol BBVA, Finansbank’ın eski sahibi Hüsnü Özyeğin’in yeni bankası olan fibabanka ve Çinlilerin adı geçmişti. 

QNB’nin CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari yapılan yazılı açıklamada, “Bu satın alma QNB’nin 2017’ye kadar Ortadoğu ve Afrika’da bir simge olma ve 2030’a kadar küresel bir banka olma vizyonunda önemli bir adım” dedi.

647 şubesi var

QNB’nin yarısı Katar Ulusal Servet Fonu’na ait durumda. Banka iki yıl önce Societe Generale’in Mısır operasyonlarını 2 milyar dolara almış, geçen yıl da Afrika genelinde faaliyet gösteren Ecobank International’ın yüzde 23.5’ini satın almıştı.

Türkiye’de özel sermayeli bankalar arasında aktif büyüklüğüne göre beşinci sırada yer alan Finansbank’ın toplam bilanço büyüklüğü eylül sonu itibariyle 90.4 milyar lira seviyesinde. Bankanın 647 şubesi ve 13 bin personeli bulunuyor. 

Yunan NBG satıştan elde ettiği geliri Yunan banka kurtarma fonundan aldığı 2 milyar euro’luk borcu geri ödemek için kullanacak. Banka ayrıca satış sayesinde Yunan Merkez Bankası’ndan aldığı yüksek maliyetli likidite yardımını da azaltabilecek.

NBG, satış fiyatının defter değerine oranının yaklaşık 1 olduğunu belirtirken, bu oran Finansbank’ın Türk bankalarının ortalama piyasa değerinin daha üstünde bir fiyata satıldığına işaret ediyor.  

Fon onay verdi

Resmi açıklamalar QNB ve Finansbank tarafından yapılırken, satın alma işleminin iki bankanın yönetim kurulu ve Yunanistan Finansal İstikrar Fonu tarafından onaylandığı ifade edildi. 

Açıklamada düzenleyici kurumlardan onayın ardından satın alma işleminin 2016’nın ilk yarısında tamamlanmasının beklendiği ifade edildi.

Leasing şirketi dahil

Finansbank, National Bank of Greece tarafından yüzde 99.81 Finansbank hissesinin Katarlı QNB’ye satışı için kesin anlaşma yapıldığını teyit etti.

KAP’a NBG’nin yaptığı açıklamayı aktaran Finansbank, satışa NBG’nin Finans Yatırım Menkul Değerler’de sahip olduğu yüzde 0.2 hisse, NBG’nin Finans Portföy Yönetimi’nde sahip olduğu yüzde 0.02 hisse ve NBG’nin Finans Leasing’de sahip olduğu yüzde 29.87 hissesinin dahil olduğunu belirtti.

 

Katarlılar alıma geçti

Katarlıların Türkiye’de satın aldığı şirketler: 

2013: Commercial Bank of Qatar (CBQ), Alternatifbank’ın yüzde 70.84 hissesini 460 milyon dolara satın aldı.

2014: Katar Silahlı Kuvvetleri Endüstri Komitesi, 150 milyon lira ile BMC’ye yüzde 50 oranında ortak oldu.

Nisan 2015: Mayhoola for Investments, Boyner Grubu’nun % 30.7’sini, 885 milyon liraya aldı. 

Temmuz 2015: BeIN Media Group LLC, Digiturk’ü satın aldı.


Haber Hürriyet Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


EKONOMİK krizle boğuşan Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG), sermaye sıkıntısını atlatmak için başlattığı Finansbank’ın satış sürecini, hedeflediği gibi yılbaşından önce tamamladı. Yunanlı NBG, Finansbank’ın yüzde 99.81 hissesinin Katarlı QNB’ye (Qatar National Bank) 2.75 milyar Euro’ya (2.94 milyar dolar) satılması için anlaşma sağladıklarını açıkladı. Böylece 1987 yılında Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan banka henüz 30 yılı doldurmadan 3. kez el değiştirmiş oldu. NBG 2006 yılında Finansbank’ın yüzde 46 hissesini Özyeğin’den 2.7 milyar dolar ödeyerek Türkiye pazarına girmişti. NBG’nin CEO’su Leonidas Fragkiadakis’in ‘Hissedarlarımız ve Avrupa’daki otoritelere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere Finansbank’tan çıktık’ ifadesi, Türkiye pazarından mecburiyetten çıktıkları şeklinde yorumlandı.


QNB 3.5 MİLYAR ÖDEYECEK

Anlaşmaya NBG’nin Finansbank’a kredi olarak verdiği 910 milyon dolar da dahil edildi. NBG yaptığı açıklamada, QNB’nin kendilerine Finansbank’ın içindeki 910 milyon dolarlık kredi dahil 3.5 milyar Euro ödeyeceğini duyurdu. Böylece Finansbank’ın piyasa değerinin 2.75 milyar Euro olarak belirlendiği bu anlaşmayla NBG sermayesini 3.5 milyar Euro artırmış olacak. NBG resmi onayların alınmasını takiben satışın tamamlanmasıyla birlikte sermaye yeterliliğinin de yüzde 19.6’ya çıkacağını açıkladı.


MECBURİYETTEN SATTIK İMASI

NBG CEO’su Leonidas Fragkiadakis, satış anlaşmasını, NBG’nin Avrupa Komisyonu’nun yönettiği bankaların yeniden yapılandırılması planını başarıyla uyguladığının bir göstergesi olduğunu söyledi. NBG olarak Türkiye’de çok başarılı bir 10 yıla yakın süre geçirdiklerini belirten Fragkiadakis, “Türkiye’de geçirdiğimiz bu başarılı sürecin ardından Avrupalı otoriteler ve hissedarlarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirebilmek için Finansbank’tan çıkıyoruz. Bu satış işleminin ardından NBG Yunanistan’da en güçlü sermayeye sahip banka olarak Yunanistan ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Finansbank’ın yeni sahibi QNB ile ilgili de bir değerlendirme yapan Leonidas Fragkiadakis, “Yunanistan’ın yeni sahibi QNB’nin Türkiye’de uzun vadeli bir büyüme stratejisine sahip olduğunu ve Finansbank’ı daha da geliştirip büyütmeye devam edeceği için de ayrıca çok memnun olduğumu ifade etmek istedim” diye konuştu.


Türkiye için sabırsızlanıyoruz

UZUN zamandır Türkiye pazarına girme niyetini ortaya koyan QNB nihayet yılın son büyük satın almasına imza atarak Türkiye’ye girmiş oldu. 1964 yılında Kurulan QNB’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını H.E. Ali Shareef Al-Emadi yürütüyor. Katar’ın en büyük finansal kuruluşlarından QNB’nin yönetim kurulunda Katar Emiri El Thani’ni ailesinden çok sayıda isim yer alıyor. 2017’ye kadar Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük bankalarından biri olmayı hedefleyen ve bu kapsamda inorganik büyüme fırsatlarını da bir süredir değerlendiren QNB’den yapılan açıklamada satın alma bedelinin tamamının QNB tarafından karşılanacağının belirtildi. Finansbank’ın gerektikçe sermayesinin artırılacağının da belirtildiği açıklamada QNB Grup CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari şunları söyledi: “Bu satın alma QNB’nin 2017’de bölgenin en büyük bankalarından biri olma stratejisi için önemli bir kilometre taşıdır. Finansbank son derece itibarlı bir finansal kurum olarak Türkiye’de oldukça etkileyici bir geçmişe sahip. Finansbank’ın çalışanları ve yönetimi ile tanışmak için sabırsızlanıyoruz. Aynı şekilde Türkiye’nin ekonomik geleceğine katkı sağlamak ve uluslararası pazarlardaki aktivitelerine daha fazla katkı yapmayı da dört gözle bekliyoruz.”


Hürriyet 29 Haziran’da yazmıştı

HÜRRİYET 29 Haziran 2015 tarihli haberinde Qatar National Bank’ın Finansbank’a talip olduğunu ve bu kapsamda NBG’nin bünyesinde olduğu Yunanistan Banka Kurtartma Fonu (Hellenic Financial Stability Fund-HFSF) ile görüşmelere başladığını yazmıştı.


5. büyük özel banka

2015 yılı üçüncü çeyrek kârı 673 milyon TL olarak gerçekleşen Finansbank’ın toplam aktifleri 90.4 milyar TL, kredileri 57 milyar TL ve mevduatı da 47 milyar TL. Özel bankalar arasında aktif büyüklük açısından 5. büyük özel banka konumundaki Finansbank’ın toplam özkaynakları 8 milyar 937 milyon TL. Bankanın 30 Eylül 2015 tarihi itibarı ile toplam 647 şube ve 13 bin çalışanı bulunuyor.


Hürriyet 


Haber Vatan Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Türkiye’nin 8’inci büyük bankası el değiştirdi. Katarlı QNB, National Bank of Greece’in Finansbank’taki yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya (2 milyar 950 milyon dolar)  satın aldı. QNB tarafından yapılan yazılı açıklamada, satın alma işleminin iki bankanın yönetim kurulu ve Yunanistan Finansal İstikrar Fonu tarafından onaylandığı ifade edildi. Düzenleyici kurumların onayının ardından satın alma işleminin 2016’nın ilk yarısında tamamlanması bekleniyor.

 

Finansbank, National Bank of Greece tarafından yüzde 99.81 Finansbank hissesinin Katarlı QNB’ye satışı için kesin anlaşma yapıldığını teyit etti. KAP’a NBG’nin yaptığı açıklamayı aktaran Finansbank, satışa NBG’nin Finans Yatırım Menkul Değerler’de sahip olduğu yüzde 0.2 hisse, NBG’nin Finans Portföy Yönetimi’nde sahip olduğu yüzde 0.02 hisse ve NBG’nin Finans Leasing’de sahip olduğu yüzde 29.87 hissesinin dahil olduğunu belirtti.

 

Ucuza mı gitti? 

Finansbank’ın satışında ortaya çıkan 1’e yakın çarpan ilk bakışta bankacılık sektörü için olumsuz algılandı. Zira bankaların satışı söz konusu olduğunda satış fiyatı kadar bankanın satış fiyatının bankanın defter değerine oranı, başka ifade ile çarpan oranı da önem taşıyor. Finansbank’ın Katarlılar’a satışında bu oran 1 seviyesine yakın gerçekleşti. Bu durum, Finansbank’ın ucuza gidip gitmediği konusunda soru işaretleri yarattı. Zira Hüsnü Özyeğin Finansbank’ı National Bank of Greece’e (NBG) sattığında bu çarpan oranı 3.8 civarındaydı. Bu çarpan dikkate alındığında bankanın satış fiyatının yaklaşık 5.5 milyar dolar olarak gerçekleşmesi gerekiyordu. Fakat ortaya çıkan rakam yaklaşık 3 milyar dolar oldu. Çarpan oranlarının düşüş göstermesi sektörün genelinde görülen bir eğilim olarak dikkat çekiyor. 2006’da bankaların çarpanları oldukça yüksekken, bu oran 2015 sonunda ortalama olarak 0.9 seviyelerine geldi. O dönemdeki satışları hatırlatmak gerekirse Dexia, Denizbank’ı 2006’da 3.9 çarpanla satın almıştı, Citi, Akbank hisselerini satın aldığında çarpan 2.98 idi. EFG Eurobank ise Tekfenbank’ı 3.68 çarpan ile almıştı. 2010’dan sonra yaşanan satışlarda çarpan oranları 3 seviyelerinden 1.5 seviyelerine geriledi. Örneğin Dexia, 3.9 çarpanla aldığı Denizbank’ı Sberbank’a 1.3 ile sattı. Citi’nin Akbank hisselerini sattığı çarpan 1’lere kadar gerilemişti. Çarpan oranlarının gerilemesinde düşen özkaynak kârlılığının da önemli etkisi söz konusu.

 

Alan QNB kim? 

Katarlı QNB, National Bank of Greece’in Finansbank’taki  yüzde 99.81 payının tamamını 2.7 milyar euroya satın alarak uzun zamandır yer almak istediği Türkiye pazarına adım atmış oldu. Körfez Arap bölgesi’nin en büyük bankası olan QNB satın alma tutarını kendi kaynaklarıyla karşılayacağını duyurdu. QNB’nin CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari, “Bu satın alma QNB’nin 2017’ye kadar Ortadoğu ve Afrika’da bir simge olma ve 2030’a kadar küresel bir banka olma vizyonunda önemli bir adım” dedi. Yarısı Katar ulusal servet fonuna ait QNB, 2 yıl önce Societe Generale’in Mısır operasyonlarını 2 milyar dolara almıştı.

 

Katar şov 

2015, Türkiye ve Katar arasında ekonomik ilişkilerin sıklaştığı bir sene oldu. Digiturk’ün Al-Jazeera’nin de sahibi olan Katarlı BeIN Media Grubu’na satışı için anlaşma imzalandı. Lüks devi Valentino’nun da sahibi olan Katar merkezli Mayhoola for Investments fonu, Boyner Group’a 885 milyon liralık yatırım yapma kararı aldı. Türk bankacılık sektörüne ABank ile adım atan Katarlılar, Finansbank ile yatırımını genişletti.

 

Türkiye’nin en pahalı yalısı Yeniköy’deki ünlü Erbilginler Yalısı’nı (Şehzade Burhanettin Efendi Yalısı), 100 milyon euroluk rekor fiyatla Katarlılar aldı. Sarıyer’de 3.5 kilometrelik meşhur İstinye Bayırı’nın ismi Katar Caddesi oldu.

 

303 milyon euroluk ofis 

Yunan NBG, Finansbank Genel Müdürlüğü için 4. Levent’teki Kristal Kule’yi 303 milyon euroya satın alarak, Türkiye gayrimenkul piyasasında en büyük ofis binası alımına imza atmıştı.


Vatan 


Haber Akşam Gazetesi'nde şu şekilde yer aldı;


Şekerbank, Denizbank ve HSBC derken bir türlü Türkiye'ye gelemeyen Katarlı QNB muradına erdi... 32 milyar $ piyasa değerine sahip QNB, Finansbank'ı 3 milyar $'a satın aldı.


Ve beklenen satış sonunda tamamlandı... Katar'ın en büyük bankası konumundaki Qatar National Bank (QNB), Finansbank'ın yüzde 99.81'lik hissesini aldığını duyurdu. KAP'a National Bank of Greece'in (NBG) yaptığı açıklamayı aktaran Finansbank da satışa NBG'nin Finans Yatırım Menkul Değerler'de sahip olduğu yüzde 0.2 hisse, NBG'nin Finans Portföy Yönetimi'nde sahip olduğu yüzde 0.02 hisse ve NBG'nin Finans Leasing'de sahip olduğu yüzde 29.87 hissesinin dahil olduğunu belirtti. QNB, NBG'ye 2.75 milyar euro (3 milyar $) ödeyecek. Ekonomik kriz sonrasında zor günler geçiren Yunanistan merkezli NBG, stres testlerinden geçebilmek için kasasına sermaye koymak zorundaydı. 


BBVA GÜÇLÜ ADAYLARDANDI

Finansbank'ı satışı uzun süredir masadaydı. Aylardır kamuoyunu meşgul eden satışta, en iddialı banka olarak gösterilen QNB ipi göğüslemiş oldu. Garanti Bankası'nın sahibi olan BBVA, Yapı Kredi ve Finansbank'ın kurucusu Hüsnü Özyeğin'in de NBG'ye teklif verenler arasında oldukları biliniyordu.


Satış fiyatı tartışma yarattı

Finansbank'ın Katarlılara satışında çarpan oran 1 seviyesine yakın gerçekleşti. Çarpan oranının bu seviyede gerçekleşmesi Finansbank'ın ucuza gidip gitmediği konusunda soru işaretleri yarattı. Zira Hüsnü Özyeğin Finansbank'ı National Bank of Greece'e (NBG) sattığında bu çarpan oranı 3.8 civarındaydı.


Kurdu, sattı, geri alamadı 

Finansbank'ı kurup büyütüp 6 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden Yunan Natinal Bank of Greece'e satan Hüsnü Özyeğin de teklif verenler arasındaydı. Özyeğin, 2006'da bankanın yüzde 46'sını 2 milyar 774 milyon dolara satmıştı.


Denizbank'ı kaptırdı HSBC'den vazgeçti

ADI yıllar önce Şekerbank'la anılan QNB'nin 2011 yılında satışa çıkan Denizbank için Belçikalı Dexia ile sıkı pazarlıklara girdiği fakat sonra yarışı Ruslara kaptırdığı biliniyor. HSBC'nin Türkiye birimini satışa çıkarmasının ardından harekete geçen Katarlılar İngilizlerin kapısını çalmış fakat fiyat konusunda anlaşılamamıştı.


2014 kârı 2.9 milyar dolar

- Merkezi Doha'da bulunan QNB, dünyanın 27 farklı ülkesinde faaliyet gösteriyor. 

- Yüzde 50'si Katar Devleti'nin, yüzde 50'si ise özel sektörün.

- Bankanın piyasa değeri yaklaşık 31.6 milyar dolar, çalışan sayısı ise 15 binin üzerinde.

- Şirket geçtiğimiz yıl net kârını yüzde 10 artırarak 2.9 milyar dolara çekti.


Kurdu, sattı, geri alamadı 

Finansbank'ı kurup büyütüp 6 milyar dolarlık piyasa değeri üzerinden Yunan Natinal Bank of Greece'e satan Hüsnü Özyeğin de teklif verenler arasındaydı. Özyeğin, 2006'da bankanın yüzde 46'sını 2 milyar 774 milyon dolara satmıştı.


Akşam 



Bu haber Radikal Gazetesi'nde şöyle yer aldı:


Yılın son büyük satış haberi Finansbank'tan geldi. Yunanlı NBG sermaye darboğazından kurtulmak için hedeflediği gibi Finansbank'ı Katarlı QNB'ye 2.75 milyar Euro'ya sattı. NBG, Avrupalı otoritelere karşı 'sorumluluk için sattım' açıklamasını yaparken, Katarlı QNB'den 'Türkiye için sabırsızlanıyoruz' mesajı geldi.

Ekonomik krizle boğuşan Yunanistan’ın en büyük bankası National Bank of Greece (NBG), sermaye sıkıntısını atlatmak için başlattığı Finansbank’ın satış sürecini, hedeflediği gibi yılbaşından önce tamamladı. Yunanlı NBG, Finansbank’ın yüzde 99.81 hissesinin Katarlı QNB’ye (Qatar National Bank) 2.75 milyar Euro’ya (2.94 milyar dolar) satılması için anlaşma sağladıklarını açıkladı. Böylece 1987 yılında Fiba Holding Başkanı Hüsnü Özyeğin tarafından kurulan banka henüz 30 yılı doldurmadan 3. kez el değiştirmiş oldu. NBG 2006 yılında Finansbank’ın yüzde 46 hissesini Özyeğin’den 2.7 milyar dolar ödeyerek Türkiye pazarına girmişti. NBG’nin CEO’su Leonidas Fragkiadakis’in ‘Hissedarlarımız ve Avrupa’daki otoritelere karşı sorumluluğumuzu yerine getirmek üzere Finansbank’tan çıktık’ ifadesi, Türkiye pazarından mecburiyetten çıktıkları şeklinde yorumlandı.

QNB 3.5 MİLYAR ÖDEYECEK

Hürriyet gazetesinden Hülya Güler'in haberine göre, anlaşmaya NBG’nin Finansbank’a kredi olarak verdiği 910 milyon dolar da dahil edildi. NBG yaptığı açıklamada, QNB’nin kendilerine Finansbank’ın içindeki 910 milyon dolarlık kredi dahil 3.5 milyar Euro ödeyeceğini duyurdu. Böylece Finansbank’ın piyasa değerinin 2.75 milyar Euro olarak belirlendiği bu anlaşmayla NBG sermayesini 3.5 milyar Euro artırmış olacak. NBG resmi onayların alınmasını takiben satışın tamamlanmasıyla birlikte sermaye yeterliliğinin de yüzde 19.6’ya çıkacağını açıkladı.

'MECBURİYETTEN SATTIK' İMASI

NBG CEO’su Leonidas Fragkiadakis, satış anlaşmasını, NBG’nin Avrupa Komisyonu’nun yönettiği bankaların yeniden yapılandırılması planını başarıyla uyguladığının bir göstergesi olduğunu söyledi. NBG olarak Türkiye’de çok başarılı bir 10 yıla yakın süre geçirdiklerini belirten Fragkiadakis, “Türkiye’de geçirdiğimiz bu başarılı sürecin ardından Avrupalı otoriteler ve hissedarlarımıza karşı sorumluluğumuzu yerine getirebilmek için Finansbank’tan çıkıyoruz. Bu satış işleminin ardından NBG Yunanistan’da en güçlü sermayeye sahip banka olarak Yunanistan ekonomisini desteklemeye devam edeceğiz” dedi. Finansbank’ın yeni sahibi QNB ile ilgili de bir değerlendirme yapan Leonidas Fragkiadakis, “Yunanistan’ın yeni sahibi QNB’nin Türkiye’de uzun vadeli bir büyüme stratejisine sahip olduğunu ve Finansbank’ı daha da geliştirip büyütmeye devam edeceği için de ayrıca çok memnun olduğumu ifade etmek istedim” diye konuştu.

TÜRKİYE İÇİN SABIRSIZLANIYORUZ

Uzun zamandır Türkiye pazarına girme niyetini ortaya koyan QNB nihayet yılın son büyük satın almasına imza atarak Türkiye’ye girmiş oldu. 1964 yılında Kurulan QNB’nin Yönetim Kurulu Başkanlığını H.E. Ali Shareef Al-Emadi yürütüyor. Katar’ın en büyük finansal kuruluşlarından QNB’nin yönetim kurulunda Katar Emiri El Thani’ni ailesinden çok sayıda isim yer alıyor. 2017’ye kadar Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük bankalarından biri olmayı hedefleyen ve bu kapsamda inorganik büyüme fırsatlarını da bir süredir değerlendiren QNB’den yapılan açıklamada satın alma bedelinin tamamının QNB tarafından karşılanacağının belirtildi. Finansbank’ın gerektikçe sermayesinin artırılacağının da belirtildiği açıklamada QNB Grup CEO’su Ali Ahmed Al-Kuwari şunları söyledi: “Bu satın alma QNB’nin 2017’de bölgenin en büyük bankalarından biri olma stratejisi için önemli bir kilometre taşıdır. Finansbank son derece itibarlı bir finansal kurum olarak Türkiye’de oldukça etkileyici bir geçmişe sahip. Finansbank’ın çalışanları ve yönetimi ile tanışmak için sabırsızlanıyoruz. Aynı şekilde Türkiye’nin ekonomik geleceğine katkı sağlamak ve uluslararası pazarlardaki aktivitelerine daha fazla katkı yapmayı da dört gözle bekliyoruz.”

5. BÜYÜK ÖZEL BANKA

2015 yılı üçüncü çeyrek kârı 673 milyon TL olarak gerçekleşen Finansbank’ın toplam aktifleri 90.4 milyar TL, kredileri 57 milyar TL ve mevduatı da 47 milyar TL. Özel bankalar arasında aktif büyüklük açısından 5. büyük özel banka konumundaki Finansbank’ın toplam özkaynakları 8 milyar 937 milyon TL. Bankanın 30 Eylül 2015 tarihi itibarı ile toplam 647 şube ve 13 bin çalışanı bulunuyor.


Geri Dön