Ekonomi

Kriz geliyorum diyor! Türkiye’yi fena vuracak

Dünyanın en büyük buğday üreticilerinden Çin ve Hindistan ülke dışı buğday satışını durdurduğunu açıkladı. Dünya piyasasının büyük bir bölümüne sahip iki devin kararının ardından ise en çok etkilenecek ülkelerin başında ise Türkiye geliyor…Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte en büyük buğday tedarikçimiz iki ülke ülke dışı satış yapamaz hale gelirken, dünya buğday devi Çin ve Hindistan da gelen kıtlık ve iklim krizi alarmı nedeniyle dış piyasaya buğday satışlarını durdurdu

Türkiye’de geçtiğimiz yıl gübre fiyatlarına gelen yüzde 200-400’lük zamların ardından bu sene verim kaybının yüzde 50’lere ulaşması beklenirken, peş peşe gelen haberler ise piyasayı tedirgin ediyor.

Rusya ve Ukrayna savaşıyla birlikte en büyük buğday tedarikçimiz iki ülke ülke dışı satış yapamaz hale gelirken, dünya buğday devi Çin ve Hindistan da gelen kıtlık ve iklim krizi alarmı nedeniyle dış piyasaya buğday satışlarını durdurdu.

 

Bundan en çok etkilenecek ülkelerin başında ise Türkiye geliyor…

Çin dünya pazarından buğday çekip stoklama yarışına girerken, üretimi dibe çakılan Türkiye ise geçtiğimiz günlerde 50 bin ton buğday siparişi verdi.

Türkiye’yi önümüzdeki günlerde bekleyen buğday, dolayısıyla un ve ekmek krizi için ise ne adım atılacağı bilinmiyor…