02 / 05 / 2024

Kriz Rusya'yı vurdu olan Türk işçilere oldu

Kriz Rusya'yı vurdu olan Türk işçilere oldu

Küresel kriz Türk müteahhitlik firmalarının en fazla iş yaptığı Rusya'yı vurunca olan Türk işçilere oldu.



Ülkedeki şantiyelerde işler durdu, son iki ayda eve dönüş yapan Türk işçilerin sayısı ise 20 bine ulaştı.

Küresel finansal krizden en çok etkilenen ülkelerden Rusya'da, Türk müteahhitlerinin yatırımları sekteye uğrarken, şantiyelerde çalışan 20 bin Türk işçisi de geri döndü. Türk müteahhitlerinin geçen yıl 3.6 milyar dolarla en fazla iş üstlendikleri 2. ülke olan Rusya'da, devlet yatırımları daha çok yerli müteahhitlerce yürütülüyor. Bu nedenle özel sektör yatırımlarına odaklanan Türk müteahhitleri, paraların tahsilinde ve işleri sürdürmede zorlanıyor. İnşaat faaliyetlerinin yavaşlatılması, durdurulması veya şantiyenin tümüyle kapatılması gibi gerekçelerle 2 ay içinde Türkiye'ye dönen işçi sayısının 20 bini bulduğu belirtiliyor.

RUSYA'DA HİSSEDİLİYOR

Türkiye Müteahhitler Birliği Başkanı Erdal Eren, yaptığı açıklamada, küresel finansal krizin etkisini en fazla Rusya'daki işlerde, biraz da Kazakistan'da gördüklerini söyledi. Bunun ana nedeninin Türk müteahhitlerinin her 2 ülkede de özel sektör yatırımlarına yoğunlaşması olduğunu kaydeden Eren `Biz Rusya'da, iş merkezi, fabrika, alışveriş merkezi, konut vesaire gibi yatırım projelerinin müteahhitliğini yapıyoruz. Şimdi buna bağlı olarak, Rus pazarındaki yavaşlama, alım gücünün azalması, ekonomide durgunluk gibi nedenlerle bazı yatırımları erteleyen veya yavaşlatan yatırımcılar var. Bundan bir sıkıntı yaşıyoruz' dedi. Erdal Eren, `Durdurulan, yavaşlatılan ve kapatılan şantiyeler nedeniyle 2 ay içinde 20 bin işçinin Türkiye'ye döndüğü söyleniyor, gayri resmi rakamlar bunlar' dedi. İNTES Başkanı Şükrü Koçoğlu Rusya'daki sıkıntının altını çizdi ve benzer sıkıntının, Kazakistan ve Azerbaycan gibi petrol gelirine bağlı ülkelerde de görüldüğünü söyledi. Koçoğlu da Türkiye'ye dönen işçi sayısının 20 bini bulduğunu söyledi.


En fazla işçi Moskova'ya gidiyor

Rusya 24.142
Suudi Arabistan 19.841
Kazakistan 8.627
Irak 7.525
Katar 4.597
Ürdün 2.239
Ukrayna 1.926
Türkmenistan 1.085
Toplam 81.379

(*) 2006 verileri


Umutlar başka ülkelerde

Erdal Eren, Rusya'nın dışında son yıllarda özellikle Kuzey Afrika ve Körfez ülkelerindeki yatırımlara yoğunlaştıklarını kaydetti. Henüz buralarda bir sıkıntının söz konusu olmadığını ifade eden Eren `Oralarda da petrol fiyatlarındaki düşüşle ilgili endişe yaşıyoruz, eskisi kadar çok yatırım yapmazlarsa diye' dedi. Eren, bu ülkelerde ciddi bir iş hacmi gördüklerini kaydederek, Libya'nın 5 yıl içinde 660 milyar dolar, Hindistan'ın 500 milyar dolar altyapı yatırımı öngördüğüne dikkati çekti. Eren `'Körfez ülkelerinde hálá ciddi yatırımlar devam ediyor. Dubai'de bir kısım batılı yatırımcıların iş merkezi inşaatları yavaşladı ama büyük altyapı projelerinin hepsi sürüyor. Bu açıdan biz yurtdışı müteahhitlik hizmetlerinde bahsedilen arızi duraklamalar veya problemlerin ötesinde, aksine atılım yapılabilecek dönem gibi görüyoruz' diye konuştu.

Rusya 2'nci büyük pazar


TÜRKİYE Müteahhitler Birliği verilerine göre, Türk müteahhitlerinin yurt dışındaki iş hacmi, 2007 yılı sonu itibariyle 19 milyar 495.5 milyon dolara ulaştı. Türk müteahhitlerinin geçen yıl en fazla proje üstlendikleri ülke, 4 milyar 924,7 milyon dolar ile Libya oldu. Rusya, 3 milyar 605.1 milyon dolar ile 2. sırada yer aldı. Katar'da geçen yıl üstlenilen iş tutarı 1 milyar 899.4 milyon dolar, Türkmenistan'da 1 milyar 594.5 milyon dolar, Kazakistan'da 1 milyar 91.8 milyon dolar olarak belirledi.
Star

Geri Dön