27 / 04 / 2024

Kültür Başkenti olmanın maliyeti 650 milyon TL

Kültür Başkenti olmanın maliyeti 650 milyon TL

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasının yaklaşık maliyeti, 650 milyon lira



İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı, görevini beş ay sonra tamamlıyor. Megakentin kültür
başkenti olmasının yaklaşık maliyeti, 650 milyon lira. Ajans başkanı Şekib Avdagiç bu paranın hangi projelere, nasıl harcandığını anlatıyor

2010 İstanbul Avrupa Kültür Başkenti girişimi sadece İstanbulluların hayatını renklendirmedi. Çevre illerden, ülkelerden konserlere, sergilere gelindi. Birçok etkinlikle yoğun bir tanıtım programı yapıldı. Faaliyetleri yürüten, projeleri gerçekleştiren İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı da, sadece kültür sanat aktiviteleri yapmadı. Restorasyon ve renovasyonla bir çok tarihi binada çalışmalar yürüttü. Örneğin Ayasofya'da yaklaşık 20 yıldır duran demir iskeleyi indirdi, kurşun örtüleri iyileştirdi. Eski tıp fakültesi Darüşşifa'ya el attı. Üstelik bütün bu çalışmalar üç yılda yapıldı.

2006 yılında Avrupa Birliği Konseyi İstanbul'un 2010 Avrupa Kültür Başkenti olmasını onaylamasıyla ilk acım aüldı. İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı 2007 yılında kuruldu. İlk başkan Nuri Çolakoğlu ve ekibi görevden ayrılınca başkanlığa Şekib Avdagiç getirildi. İstanbul Ticaret Odası'nı temsilen yürütme kurak; üyesi olarak görev yapan Avdagiç 14 Nisan 2009 tarihinden bu ajansın başkanı. Avdagiç ajansın görev süresinin bitimine beş ay kala bugüne kadar yapılan etkinlikleri, gerçekleştirilen projeleri anlattı.

Ajansın bu yılkı faaliyetlerine bakılırsa yoğun olarak kültür-sanat etkinlikleri yürüttüğü görülüyor. Konser, sergi gibi birçok etkinlikte sponsorluklarınız var. Yürütme kurulunun başına geçtikten sonra yeni bir strateji mi çizdiniz?

Hayır. İşin stratejisi belliydi. Kanunun belirlediği bir çerçeve var. Devlet Bakanı Hayati Yazıcı'nın başkanlığını yapbğı koordinasyon kurulumuz var. Bu kurul bütçenin nerelerde, nasıl kullanılması gerektir. yönünde makro bir politika çizivor. Biz de realize ediyoruz.

Bugüne kadar İstanbul için yapılan harcama tutarı ne oldu?

Bugüne kadar toplam yapılan harcama 142 milyon lirayı buldu. Bu yıl içinse 507 milyon liralık bir bütçemiz var. Ama henüz bu bütçenin büyük kısmı kullanılmadı. Restorasyon, renovasyon yapım işlerimiz devam ediyor. Onların hak edişleri yılın ikinci yarısında kullanılacak. Toplamda ise, İstanbul 2010 için yaklaşık 650 milyon liralık bir bütçe kullanılmış olacak.

10 MİLYON EURO'LUK YURT DIŞI TANITIM

Bu yıl için kullanılacak bütçenin ne kadarı kültür-sanat ve tanıtıma gidecek?

2008-2009 yıllarından bize tahsis edilen bütçenin yüzde 70'i tarihi eserlerin restorasyonu, renovasyonu ve kentsel uygulamaları için kullanıldı. Yüzde 30'u ise kültür sanat ve tamtam için harcandı. 2010 yılında ise bu oran yüzde 40'a çıktı. Hem bütçemiz büyüdüğü, hem de oran arttığı için bu yıl kültür-sanat ve tamuma ayrılan kaynak büyüdü. Bu yılki bütçenin 120 milyon doları kültür-sanat ve tanıtıma ayrıldı.

İstanbul'un tanıtımıyla ilgili AB ülkelerinde ne gibi çalışmalar yapıldı?

İstanbul ile ilgili çok büyük bir tanıtım kampanyası yaptık. Bu tanıtım için de 10 milyon euro övannda ciddi bir kaynak vardı elimizde. Avrupa'nın en önemli metropollerinin en iyi noktalarına bıîlbcard'lar outdoor'lar yerleştirdik. Ağırlıklı olarak İstanbul'u öne çıkaran bir kampanya yapak.

Yapılan projeler, gerçekleştirilen etkinliklere baktığınızda ajans hedefinin neresinde?

Hedefler açısından iyi bir noktada olduğumuzu düşünüyorum. Ciddi savıda proje yaptık. Bir ayda yaptığımız proje sayısı 150-200'ü buluvor. Hatta bazı etkinliklerin alt taalivetlerini de kattığınız zaman bu sayı 500-600'e çıkıyor.

Kaç proje geldi?

Üç binin üzerinde projenin başvurusu oldu.

Gelen projelerden kaçı değerlendirilip, gerçekleştirildi?
 
600 civarında proje onayımızdan geçti. İçinden 50 tanesi bazı sebeplerden dolayı geri çekildi ya da iptal oldu. Gerçekleşen proje sayısı 550 civarında.

ORHAN PAMUK MÜZESİNİ KENDİ TAMAMLAYACAK

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk'un aynı adlı romanında anlatılan Masumiyet Müzesi için geçen yıl anlaşma yapmıştınız. Daha sonra bu konuda çok eleştiriler geldi. Orhan Pamuk, müzeyi devletin parasıyla yapacağı yönünde eleştirildi. Proje devam ediyor mu?

Proje iptal olmadı. Orhan Pamuk müze için çalışmalarım sürdürüyor. Ama bizimle birlikte olacak projeden geri çekildi. Kendi cebinden para harcayarak Çukurcuma'dan bir mülk satan aldı. Bunu İstanbul'un ilk şehir müzesinin nüvesini oluşturacak vakfa bağışladı. 2.5 milyon liralık kaynak aktardı. Müzenin içinin tefrişi ve bazı objelerin bulunması konusunda ajans 700 bin liralık bir katkıda bulunacaktı. Bu konu o kadar istismar edildi ki iki kez kendisiyle görüştüm, projenin devam etmesi için ikna ettim. Ama sonra vazgeçti çünkü çok haksız töhmet altında kaldı.

Yapılan projeler içinde en önemlileri sizce hangileriydi?

Topkapı Sarayı'nda çok önemli bir sergi hazırladık. Özü şu: Bu coğrafyada bizim bir medeniyetimizin yam sıra doğumuzda İran, kuzeyimizde ise Rus medeniyeti var. Bu medeniyetleri Topkapı Sarayı'nda buluşturduk. Üç medeniyete ait sergiyi İran ve Rusya'dan gelen tablolarla gerçekleştirdik. Aym şekilde Topkapı'daki eserleri Kremlin'e götürdük. Topkapı Sarayı'mn böyle bir sergi üçlemesi yapacak mali kaynağı yoktu. Bunun için ilk önce Has Ahırlar binasında çalışma yapıldı. Binayı uluslararası sergi yapılması için uygun standartta yenileyip, restore ettik. Buna 8 milyon lira harcadık.
Yine Sakıp Sabancı Müzesi'nde bir çalışma yaptık. İstanbul'un 8 bin yıllık tarihini anlatan çok önemli bir sergi gerçekleştirdik. 5 Haziran'da başladı, 4 Eylül'e kadar sürecek. Efsane İstanbul adıyla açılan sergi için 140 değişik müzeden eser getirildi. Bütçesinin büyük kısmım biz karşıladık. Bu da yaklaşık 2 milyon lirayı buldu.

AJANS ÖMRÜNÜ TAMAMLIYOR

İstanbul 2010 Avrupa Kültür Başkenti Ajansı'nın ömrü 31 Aralık 2010'da bitiyor. Ajans bir süredir yeni proje almıyor. Kültür-sanat ve tanıtımda faaliyetler yıl sonu itibariyle tamamlanmış olacak. Ancak yapım, restorasyon ve renovasyon işlerinin tamamlanması için altı aylık bir ek süre olanağı var. Yani 30 Haziran 2011 itibariyle ajans faaliyetlerini tamamlamış olacak. Peki başka bir statüye dönüşmesi mümkün mü? Avdagiç, yürütme kurulu başkanı sıfatıyla bu konuda herhangi bir görüş sarf eden, talepte bulunan, yeni konsept belirleyen bir çalışma içinde olmayacağını söylüyor.
Busıness


Geri Dön