22 / 11 / 2024
fuzul

Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurullarının görevleri!

Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurullarının görevleri!

19 Nisan 2012 Perşembe günü Resmi Gazetede yayımlanan Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Yönetmeliğine göre Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurullarının görevleri nelerdir, sorunuzun yanıtı ve detayları haberimizde...




Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurullarının görevleri!

Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurulları, ülkemizde bulunan korunması gerekli olan taşınmaz kültür varlıklarıyla ilgili görevlerin, bilimsel esaslara göre yürütülmesini sağlamak için kuruldu.


19 Nisan 2012 Perşembe günü 28269 sayılı Resmi Gazete'de yayımlanan Kültür Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulu ve Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulları Yönetmeliği kapsamında 11. maddede "Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurullarının görevleri" hususuna değiniliyor.


Yönetmelikte yer alan hükümlere göre Kültür Varlıklarını Koruma bölge kurullarının görevleri şu şekilde sıralanıyor;


Koruma bölge kurullarının görevleri

MADDE 11 – 

(1) Koruma bölge kurulları, Kanun ve ilgili mevzuat ile Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları doğrultusunda aşağıdaki görevleri yürütür.


a) Bakanlıkça tespit edilen veya ettirilen ya da Vakıflar Genel Müdürlüğünce tespit edilen korunması gerekli kültür varlıklarının, arkeolojik, kentsel, kentsel arkeolojik ve tarihi sit alanlarının tescilini yapmak.


b) Korunması gerekli kültür varlıklarının gruplandırılmasını yapmak.


c) Sit alanlarının, tescilinden itibaren üç ay içinde geçiş dönemi koruma esasları ve kullanma şartlarını belirlemek.


ç) Koruma amaçlı imar planları ile bunların her türlü değişikliklerini altı ay içerisinde inceleyip karar almak.


d) Uygulamaya yönelik projeler ile değişiklikleri hakkında en geç üç ay içinde karar almak.


e) Ören yerlerine ilişkin çevre düzenleme projeleri ile bunların her türlü değişikliklerine ilişkin görüş bildirmek.


f) Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarının koruma alanlarının tespitini yapmak.


g) Korunması gerekli taşınmaz kültür varlıklarından özelliklerini kaybetmiş olanların tescil kaydını kaldırmak.


ğ) Koruma amaçlı imar planı onaylanmış sit alanlarında tescilli taşınmaz kültür varlığı parselinde, planın bulunmadığı sit alanlarındaki tüm parsellerde inşaî ve fiziki müdahalelere; 3194 sayılı İmar Kanununun 21 inci maddesi uyarınca ruhsat gerektirmeyen tamirat ve tadilatlar dışında uygulamalara ilişkin karar almak.


h) Sit alanı içinde kalmayan korunması gerekli taşınmaz kültür varlıkları ve bunların koruma alanlarına ilişkin uygulamaya dönük kararlar almak.


ı) Naklinde zorunluluk bulunan korunması gerekli kültür varlıklarının uygulamaya yönelik işlemleri hakkında görüş bildirmek.


i) Korunması gerekli taşınmaz kültür varlığı parsellerinde, taşınmaz kültür varlıklarının mahiyetlerini etkilemeyecek şekilde ayrılma ve birleştirilmelerine ilişkin karar almak.


j) Kanunun 13 ve 14 üncü maddelerinde yer alan konularda koruma kurulu müdürlüğünce talep edilmesi halinde görüş vermek.


k) Kanunun 15 inci maddesi uyarınca, tescilli taşınmaz kültür varlıklarının kamu kurum ve kuruluşları, belediyeler, il özel idareleri ve mahalli idare birliklerince kamulaştırılması işlemlerinde taşınmazın fonksiyonuna ilişkin karar almak.




Işıl Seren KESKİN/Emlakkulisi.com


Geri Dön