22 / 11 / 2024
fuzul

Kültür ve Turizm Bakanlığı Pamukkale'nin yönetimini geri istiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı Pamukkale'nin yönetimini geri istiyor!

Kültür ve Turizm Bakanlığı, özel idarelerin 30 Mart 'ta kapanacağını belirterek, 2016 yılına kadar Denizli İl Özel İdaresi 'ne verdiği Beyaz Cennet'in yönetimini geri istedi





Kültür ve Turizm Bakanlığı, yönetimi 2016 yılına kadar Denizli İl Özel İdaresi'ne verilen "Beyaz cennet" Pamukkale'yi geri istedi. Bakanlık, Denizli İl Özel İdaresi'nin 30 Mart'tan sonra kapanacağını, bu nedenle sözleşmeyi tek taraflı feshedeceğini duyurdu. Ancak Denizli İl Özel İdaresi, kente yıllık 16 milyon lira gelir getiren Pamukkale'nin Denizli Büyükşehir Belediyesi uhdesine geçmesi gerektiğini savunarak, yönetiminin Denizli Büyükşehir Belediyesi'ne devri konusunda girişimlere başladı. 


Kayıp 16 milyon lira

Beyaz Cennet'in bakanlığa devri halinde Denizli'nin 16 milyon liralık gelir kaybına uğrayacağını göz önüne alan Denizli İl Özel İdaresi, tek taraflı fesih yapılamayacağını sözlü ve yazılı olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bildirdi. Sıkıntının aşılamaması durumunda Denizli'nin yıllık yaklaşık 16 milyon liralık bir gelirden olacağı, Pamukkale Ören Yeri yönetiminin değişeceği, bu arada yetki karmaşası yaşanacağı düşünülüyor.

Beyaz Cennet Pamukkale'ye yılda yaklaşık 1.5 milyon yerli ve yabancı turist geliyor. Yıllık gişe geliri yaklaşık 14 milyon lirayı buluyor. Gişe gelirlerinin yarısı bakanlığa gönderilirken, ören yerindeki antik havuz başta olmak üzere diğer işletme gelirleri yıllık 9 milyon liraya ulaşıyor. Denizli İl Özel İdaresi kendisine kalan yaklaşık 16 milyon lira ile beyaz cennet ile birlikte kırsal kesimlere yatırım yapıyor.


Her dönemde sorun oldu

Dünya Miras Listesi'nde yer alan Pamukkale, paha biçilemeyen doğal ve tarihi güzelliğinin yanı sıra, giriş ücretlerinden elde edilen yüksek geliri yüzünden de her dönemde kurumlar arasında tartışmalara yol açıyor. Beyaz Cennet, Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Denizli eski Valisi Gazi Şimşek döneminde de özelleştirilmek istenmiş, tartışma Gazi Şimşek'in merkeze alınmasıyla sonuçlanmıştı. Gelir bakımından Ayasofya Müzesi, Topkapı Sarayı Müzesi ve Efes Ören Yeri'nin ardından Türkiye'de dördüncü sırada bulunan Pamukkale'deki kriz 2006 yılında Denizli Valisi Hasan Canpolat'ın Kültür ve Turizm Bakanlığı ile imzaladığı protokolün ardından son bulmuştu. 2016 yılında sona erecek protokole göre, Pamukkale gişe gelirlerinin yarısı Kültür ve Turizm Bakanlığı'na diğer yarısı ve işletme gelirleri ise Denizli İl Özel İdaresi'ne verilmesi kararlaştırılmıştı. 


Yeni Asır


Geri Dön