22 / 11 / 2024
fuzul

Kültürpark'ta yeni binalar yapılacak mı?

Kültürpark'ta yeni binalar yapılacak mı?

Mimarlar Odası Kültürpark'ta yer alan Ahmet Piriştina zamanında yapılan iki hangarın yıkılmasını ve yerine yeni yapılar yapılmamasını talep ediyor. Belediye ise hangarları yıkıp yeni binalar inşa etme taraftarı. Peki ne olacak?




Mimarlar Odası Kültürpark'ta yer alan Ahmet Piriştina zamanında yapılan iki hangarın yıkılmasını ve yerine yeni yapılar yapılmamasını talep ediyor. Belediye ise hangarları yıkıp yeni binalar inşa etme taraftarı.

Habertürk Gazetesi köşe yazarı Osman Gençer bugünkü köşesinde Kültürpark'ı kaleme aldı.

İşte Osman Gençer'in 'Mimarlar Odası'nı dinleyin' başlıklı yazısı...

İzmir'de kentin göbeğinde muhteşem bir yeşil alan var. Burası  İzmir  Enternasyonal Fuarı diye de bilinir, ama asıl adı Kültürpark'tır. Kültürpark, dönemin belediye başkanı Behçet Uz öncülüğünde, 1 Ocak 1936 yılında kuruldu. 420 bin metrekare alana yayılan Kültürpark'ın kurulmasındaki amaç; Atatürk'ün isteği doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti'nin diğer devletlerle olan ekonomik bağlantısını sağlamaktı.

Kültürpark içinde kurulan İzmir Fuarı, 25 Mart 2015 yılına kadar bu işlevini sürdürdü. 25 Mart 2015'te ise, geçmiş dönem başkanı Aziz Kocaoğlu, 400 milyon liralık özkaynak harcamasıyla, Gaziemir'de Türkiye'nin en büyük fuar kompleksini açtı.

Bu dev açılış sayesinde, Kültürpark içinde yer alan İzmir Fuarı, artık yeni evinde, 240 bin metrekarelik alanda ve de katlanan kapasitesiyle konuklarını ağırlamaya başladı. Kocaoğlu, bu adımdan sonra, Kültürpark'ın daha yeşil, daha doğal, daha bakımlı, daha sportif ve daha kültür amaçlı kullanılması için yeni bir plan yaptı. O plan kendi döneminde gerçekleştirilemedi, ancak şimdi ondan koltuğu devralan Başkan Tunç Soyer konuya yeniden el attı ve harekete geçti.

Buna çok memnun oldum. Çünkü, Kültürpark'ın hem yenilenmeye, hem daha çok yeşillenmeye, hem de bazı yerlerde rahatsız eden betonlaşmalardan kurtulmaya ihtiyacı var. Yeni Kültürpark planı sayesinde bunların hepsi gerçekleşebilir.

Kültürpark ta yeni binalar yapılacak mı?

Bu arada, Mimarlar Odası İzmir Şubesi'nin katkılarını da unutmamak lazım. Mimarlar Odası, İzmir Büyükşehir Başkanlığı ile 16 ay içinde 12 toplantı yaptı. Plan hakkındaki görüşlerini ve önerilerini iletti.

Peki, ne istedi Mimarlar Odası, istekleri karşılandı mı?

Evet, çoğunlukla karşılandı. Kültürpark içinde mevcut sert zeminler, otoparklar ve hollerin küçülmesi sebebi ile yeşil alana dönüşecek olan alanların arttırılması benimsendi.

Kültürpark’ın bundan sonraki gelişimi açısından önemli bir rehber ve bağlayıcı öğe olacağı düşünülen ekolojik raporlar, plan notlarının ekine yerleştirildi. Ve daha pek çok ayrıntı..

Ancak, önemli bir yerde anlaşmazlık çıktı. Ki, burada ben de Mimarlar Odası'yla aynı fikirdeyim.

Kültürpark içinde Ahmet Piriştina zamanında yapılan dev ve çok çirkin iki hangar var. Onların tamamen yıkılmasından ve yerlerine yeni yapı yapılmamasından yanayım. Mimarlar Odası da aynen bunu talep ediyor.

Fakat belediye, hangarları yıkıp yerlerine en az 12.000 metrekare olacak yeni binalar yapmak istiyor. Keza, Celal Atik Spor Salonu'nun da yıkılıp, yerine en az 6.000 metrekarelik bir bina inşa edilmesi öngörülüyor.

Bunlara korunacak ve tescilli binalar eklendiğinde, yüzde 5 olması istenen inşaat emsali yüzde 9'a çıkıyor.
Sözkonusu çıkış da, yeni Kültürpark'ı "Kent Parkı" olma özelliğinden biraz uzaklaştırıyor.

Oysa, elimizde çok büyük bir fırsat var. Gelin, Kültürpark'ı tamamen kültür, spor, park ve yeşil alan ruhuna uygun olarak yenileyelim.

Bırakın yeni holü, binayı filan, onları başka yerlere de inşa edersiniz. Ama Kültürpark'a kıymayın, dünya güzeli bir park yaratma şansını tepmeyin. Mimarlar Odası'nı dinleyin. 

İzmir’de odalar ve STK’lardan Kültürpark tepkisi!


Geri Dön