Kumluca, Finike, Demre ve Kaş'ta eski binalar risk taşıyor!
İnşaat Mühendisleri Odası Finike Şubesi; Kumluca, Finike, Demre, Kaş ilçelerinin 1999 sonrası 4'üncü dereceden 1'inci derecede deprem bölgesine alındığını hatırlatarak, eski binaların risk taşıdığını açıkladı...
TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Finike Şubesi Başkanı Bahadır Çenk Gündoğdu, yönetim kurulu üyeleri Mehmet Çetintürk ve Ali Altınkan tarafından yapılan açıklamada, Antalya'nın Kumluca, Finike, Demre, Kaş ilçelerinde 1999'dan önce yapılan binaların olası bir depremde büyük risk taşıdığına dikkat çekildi. Başkan Gündoğdu, "Bölgemizde 1999'dan önce yapılan tüm yapılar, yönetmelik gereğince 4'üncü derece depreme göre tasarlandı. Bunda dürüst ve yönetmeliklere uygun çalışan müteahhit ve /veya mühendislerin kusuru olmadığı açıktır.
Ancak bu tarihten sonra bölgesel depremler gözetilerek yanlış düzeltildi. Bölgemiz l'inci derece deprem bölgesi ilan edildi. Dolayısıyla 1999'dan önce statik hesabı 4'e göre yapılan binalar, birinci derecede deprem bölgesi olan bölgemiz için büyük risk taşımaktadır" dedi.
Tedbirler alınmalı Gündoğdu, Cumhuriyet tarihinde .bölgede biri 18 Ağustos 1926'da Finike'de meydana gelen 6,9 büyüklüğünde, diğeri 25 Nisan 1957'de Fethiye'de meydana gelen 7,1 büyüklüğünde iki şiddetli deprem olduğunu anımsattı.
Belediye ve ilgili idareler tarafından gerekli tedbirlerin acilen alınması gerektiğini vurgulayan Gündoğdu, bazı .belediyelerin imar mevzuatında yapılan değişikliklerdeki deprem gerçeğini yeterince dikkate almadığını dile getirdi.
Gündoğdu şöyle devam etti, "Ülkemizde bazı belediyeler imar planını, bölgesel zemin etüdü yaparak ve gerekli tedbirleri alarak oluşturmaktadır. Normal planlama esaslarına ek olarak hava akımları, zemin durumu vb. etkenler de göz önünde bulundurularak, kat adedi ve bina yoğunluğu hesaplanıp, imar plam yapılarak veya düzenlenerek daha iyi yaşam koşulları sağlanmalıdır. Bölgemizdeki belediyelerin bu hususta herhangi bir çalışması bulunmamaktadır. Gerekli önlemler belediye ve ilgili idareler tarafından acilen alınması gerekiyor." Torba yasa eleştirisi Bazı belediyelerde proje kontrolü yapabilecek inşaat mühendisi, mimar, elektrik mühendisi, makine ve jeoloji mühendisi bulunmadığını kaydeden Şube Başkanı Gündoğdu, "Bölgedeki belediyelerimiz kamu binalarının, yurtların, okulların, kreşlerin durumu ve depreme dayanıklılık testi konusunda umursamaz bir tavır sergilemektedir. Okullar, yurtlar, kreşler, hastaneler ve benzeri kamu binalarının durumu sonuçlandırılıp, kaç binanın güçlendirilmesi, kaç binanın yıkılıp yapılması gerektiği bilinmek zorundadır" dedi. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Finike Şubesi Başkanı Gündoğdu, ayrıca ay başında yürürlüğe giren torba yasa ile odaların çok önemli bazı yasal yetkilerinin ortadan kaldırıldığını hatırlatarak, odalara yönelik bu düzenlemeyi eleştirdi.
Türkiye'nin bir deprem ülkesi olduğunu, Anadolu coğrafyasında 1900'lü yılların başından günümüze 30'a yakın büyük ölçekli deprem meydana geldiğini ve resmi kayıtlara göre 100 bin civarında insanın hayatını kaybettiğini vurgulayan İnşaat Mühendisleri Antalya Şube Başkanı Cem Oğuz, "Türkiye, dünyanın önemli deprem kuşakları üzerindedir.
Ülke topraklarının yüzde 66'sı birinci ve ikinci derecede deprem bölgesinde yer almakta, nüfusu bir milyonun üzerindeki 11 büyük kent, ülke nüfusunun ise yüzde 70'i ve büyük sanayi tesislerinin yüzde 75'i deprem tehlikesi altında bulunmaktadır" demişti.
Hürses Gazetesi