03 / 05 / 2024

Kupa büfe zinciriyle Dubaide 12 şube açacak!

Kupa büfe zinciriyle Dubaide 12 şube açacak!

Endüstri Mühendisi Akın Arslan, kupa büfeler tasarladı ve üretmeye başladı. Hotstop adını verdiği büfeleri için 100ü aşkın içecek ve yiyecekle mönü oluşturdu, 27 şubeye ulaştı. Dubaide de yıl sonuna kadar 12 tane açılacak



 

Endüstri Mühendisi Akın Arslan, yıllarca şirketlere ve markalara yönetim, sistem ve kalite alanlarında danışmanlık hizmeti veren biri olarak kendi tasarımı projeye imza attı. Arslanın 48 ülkede tescil ettirdiği Hotstop markasıyla tasarımı üretiminden işletmesine tek merkezden yönettiği kupa büfeler, Türkiyenin profesyonel mobil kafe zinciri oldu. 1.5 yılda 27 Hotstopu yurt geneline yerleştiren Akın Arslan, bu yıl sonunda 34 Hotstoplı bir zincir olmayı ve 4 milyon lira ciro hedefliyor. İlk yurt dışı masterfranchiseını de BAEye veren Arslanın Hotstoplarından 2 ay içinde Dubaide 12 adet açılacak. Akın Arslan şöyle başlıyor anlatmaya:

Kara Harp Okulu mezunu

Endüstri mühendisi bir öğretim üyesiyim. Harp Okulu mezunuyum ve doktora yaptım. Kara Harp Okulunda, Başkent, Marmara ve Koç Üniversitesinde dersler verdim. Endüstri Mühendisliğinde, proje yönetimi ve sistem tasarımı alanlarında uzmanım. Ayrıca kalite süreçleriyle çok erken tanıştım. Kalderin çalışmalarında EFQM süreçlerinde saha denetimleri yaptım. Sonra kendi girişimlerim oldu. Şirketlere bu alanlarda danışmanlık veren Çözümvar Ltd.i kurdum. İnternet projelerimiz de oldu. www.sikayetvar.comun kurucularındanım. Fabrika ve alışveriş merkezleri için anahtar teslimi porjeler, fizibiliteler hazırlıyoruz.

Yiyecek-içecek işi çekti

Farklı sektörlere danışmanlıklar verirken, yiyecek içecek sektörünün de içinde oldum. Mesela Ankaranın ünlü restoranlarından Baklavacı Hacıbabanın restoran sistem altyapısını kurduk. 2004-2005te Belturun restoran sistemlerini yeniledik. Gemilerde büfeleri ele aldık. Böylece yiyecek içecekte know howumuz oluştu.

Fuarda kupa gördüm

Viyanada bir gıda fuarına katılmıştım. Avsturyalı bir kahve devinin maskot dev bir kupa yaptığını gördüm, çok etkilendim. Uygun bir mühendislikle birkupa tasarlanırsa nefis bir mobil kafe olabilir diye düşündüm. Avusturyalılarla konuştum ama onlar sıcak bakmadı. Türkiyeye döndükten sonra çalışmaya başladım. Kompozitle olmalıydı çünkü çok sayıda yapıp sunmak gerekiyordu. Tasarımcı Başak Atalay iyi dostumdur. Kendisine bir kupa istiyorum büfe olarak tasarla dedim. Başak, 3 hafta sonra bir çaydanlık tasarımıyla geldi. Ben olmaz dedim. 2 hafta sonra bu defa Hotstop logosuyla geldi. Logoyu çok beğendim. Dünyaya baktık, tescil edilmemiş. 48 ülkede tescile gittik. Kupayı tasarladık ve yola çıktık.

5 metrekarede 100 ürün

İtalyan bir tasarımcı arkadaşımla iç ergonomiyi tamamladık. 3.65 yükseklik 3 metre çapı var. İç alanı 5 metrekare. Çay, kahve, sandviçler ve tatlılarla 100 ürünü aştık. Ayvalık tostu da light tostlar da var. Özel çay kahve makineleri tasarladık. 2 dakikada 3 litre suyla 45 bardak yıkayabilen bulaşık makinesi koyduk. 170 farklı kişi ya da kurumdan ürün alıyoruz. Üzerinde kayan yazısı da var. Merkezden yönetebiliyoruz. Reklam ya da haber yayınlayabiliyor.

Çayımızı yarım saatte bir döküp yeniden demliyoruz

Hotstop'ların ilkini 1.5 yıl önce Beylikdüzü Koçtaşta açtıklarını ve şu an Bağdat Caddesi dahil 27 noktada olduklarını söyleyen Akın Arslan, Çayda çok iddialıyız. Özel çay makinesi tasarlattık, porselen demlikte demliyoruz. Her yarım saatte bir çaylar dökülür ve yeniden demlenir. Demin durumunu da merkezden izleriz ve asla şaşmaz. Saat başına çeyrek kala ve çeyrek geçe yeni dem çay verilir. 2012de Hotstop çayını perakende zincirlere de satacağız. Kahvenin yanına çayı çok iyi monte ettik. Sütlü çay da veriyoruz diyor.

İşgaliye, çay bahçesi ve kafe ruhsatı alıyor

Akın Arslan rol model olarak Starbucksı aldığını söylüyor ve bu büyük markanın başardıklarını başarmak için en hızlı formülü aradığını anlatıyor. Arslan, şöyle konuşuyor: Hotstop ile ilgili ruhsat konumlandırması da ilk oluyor. Çay bahçesi, normal kafe ve işgaliye ruhsatlar verildi. 1.5 yılda 27 şube olabildik. Hepsi bizim yönetimimizde ve tüm çalışanlar (100ü aştı) bizim istihdamımız. 2012 sonunda 70 Hotstop olacak. Hotstop üretimini kompozit üreticilerle yapıyoruz. Klasik kafelere göre gücümüz büyük. Umduğunuzu bulamzasınız, başka yere götürebiliyorsunuz. İlk masterfranchisee anlaşmamızı BAE ile yaptık. Dubaide 12 tane açılacak. Rusya ile anlaşmak üzereyiz. 2023 hedefimiz 30 ülkede 3 bin Hotstop.

Sadi Özdemir / HÜRRİYET

 


Geri Dön