27 / 04 / 2024

Kur korumalı mevduata revize geliyor

Kur korumalı mevduata revize geliyor

Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst bandının serbest bırakılmasıyla beraber bankaların mevduat kapma yarışı hızlanıp, ayrıca Hazine'nin ödediği kur farkını ödemelerini de azaltması beklentiler arasında.



Bakaların yükümlüğünde olan yüzde 17 faiz tavanı üzerine iki farklı çalışma yürütülüyor. Henüz tasarı aşamasında olan bu çalışmaya göre, kur korumalı mevduat hesaplarında bankaların karşıladığı ve üst limiti 17 olan faiz serbestleştirilecek.

Bu ihtimalin yeni bir mevduat faiz yarışına sebep olabileceği ve bununla birlikte kredi faizlerine yansıyabileceğine dair endişeler bulunuyor. Fakat bu çalışmanın bu ay içerisinde vade dönüşü olan 300 milyar Türk Lirası'na yakın hesap için çok büyük bir cazibe oluşturacağı ve devamlılık sağlayabileceği de tartışılan konular arasında.

Faizin Yükü Bankalarla Paylaşılacak

Kur korumalı mevduat hesaplarında faiz üst bandının serbst bırakılmasyola beraber bankaların mevduat kapma yarışı hızlanıp, ayrıca Hazine'nin ödediği kur farkını ödemelerini de azaltması beklentiler arasında. Hazine, dolar kurunun 17 TL'yi geçmesiyle beraber yaklaşık 140 milyar kur farkı ödemekle mükellef olacak.

Yüzde 16'dan Toplayan Bankalar Yüzde 40'tan Satış Yapıyor

Bankalar daha yüksek maliyetle sahip olacakları yaklaşık 900 milyar TL'yi, Hazine'den aldıkları destekle sadece yüzde 16-17 bandında kullanıyor. Bu sayede bankaların ticari taksitki krediere uyguladuğu faiz oranı yüzde 35-40 bandında bulunuyor. 

İkinci İhtimal Bandı Yukarı Çekmek

Üzerinde durulan ikinci bir ihtimal ise yüzde 17 olan faiz tavanını yükseltmek. Bu çalışmaya göre tavanın yüzde 22'ye kadar çekilmesi bekleniyor.

Kur korumalı mevduata revize geliyor

Masada olan ikinci bir olasılık olarak da yüzde 17 olan faiz tavanını yukarı çekmek. Bu olasılık için tavanın yüzde 22’ye kadar çekilmesi bulunuyor.

Kur korumalı mevduat sistemindeki revize çalışmasının bu ay içerisinde tamamlanması bekleniyor.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön