11 / 05 / 2024

Kur Korumalı Mevduat'ta vatandaşlar için stopaj avantajı 2023'ün sonuna uzatılıyor! Karar, Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu! 

Kur Korumalı Mevduat'ta vatandaşlar için stopaj avantajı 2023'ün sonuna uzatılıyor! Karar, Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu! 

Kur Korumalı Mevduat'ta vatandaşlar için stopaj avantajının 2023'ün sonuna uzatılmasını içeren karar Cumhurbaşkanlığı'na sunuldu. İşte okarar ile ilgili tüm ayrıntılar...



Karar ile bankalar tarafından ihraç edilen tahvil ve bonolardan elde edilen gelirler ve fon kullanıcısının bu bankalar olduğu kira sertifikalarından elde edilen gelirlere indirimli stopaj uygulamasının süresi de 2023'ün sonuna kadar çekilecek. 

Bu menkul kıymetlerden elde edilen gelirlere uygulanan tevkifat oranının yüzde 10 yerine 6 aya kadar (6 ay dahil) vadeli olanlarda yüzde 5, 1 seneye kadar (1 yıl dahil) vadeli olanlarda yüzde 3, 1 yıldan uzun vadeli olanlarda yüzde sıfır olarak uygulanması sürdürülecek. 

Yatırım fonlarında stopaj indirimi uygulaması devam 

Karar ile yatırımcıların TL cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetlere yönelmelerini teşvik etmek amacıyla, portföyü TL ve TL cinsinden ihraç edilmiş menkul kıymetler olan yatırım fonlarından elde edilen gelirlerde indirimli stopaj uygulamasının süresi 31 Aralık 2023 tarihine kadar uzatılması sağlanacak. 

Uygulama ile yatırım fonlarından elde edilen gelirlerdeki stopaj oranının yüzde 10 yerine yüzde sıfır şeklinde uygulanması sürdürülecek. 

Değişken, karma, Eurobond, dış borçlanma, yabancı, serbest fonlar ve unvanında "döviz" ifadesi yer alan yatırım fonları bu kapsamda değil.

Kur Korumalı Mevduat ta vatandaşlar için stopaj avantajı 2023 ün sonuna uzatılıyor! Karar, Cumhurbaşkanlığı na sunuldu! 

Düzenleme ile Türkiye ekonomisinin sürdürülebilir büyümesi, kaynakların gelecek ve teknoloji odaklı, verimli alanlara yönelmesi amacıyla sermaye piyasalarının geliştirilmesinin bir gereği olarak ve sermaye piyasası araçlarının çeşitliliğini artırabilmek için Sermaye Piyasası Kanunu hükümlerine tabi şekilde kurulan ipotek finansmanı kuruluşlarının ihraç etmiş olduğu varlığa dayalı menkul kıymet, ipoteğe dayalı menkul kıymet, varlık teminatlı menkul kıymet ve ipotek teminatlı menkul kıymetlerden elde edilen gelir ve kazançlar için geçerli olan yüzde 10 stopaj oranının yüzde 5 şeklinde indirimli uygulanmasına da yıl sonuna kadar devam edilecek. 

Döviz tevdiat hesapları ve döviz katılma hesaplarında stopaj oranı yeniden hesaplandı 

Karar ile TL cinsinden açılan mevduat ve katılım hesaplarının teşvik edilmesine yönelik olarak, halihazırda döviz tevdiat hesaplarına yürütülen faizler ve katılım bankalarınca döviz katılma hesaplarına ödenen kar payları için vadesiz ve ihbarlı hesaplar ile 1 yıla kadar (1 yıl dahil) vadeli hesaplarda yüzde 20, 1 yıldan uzun vadeli hesaplarda yüzde 18 olarak uygulanan tevkifat oranı, vade ayrımı olmaksızın yüzde 25 olarak belirlendi.

Yeni tevkifat oranı, söz konusu kararın yürürlüğe girdiği tarihten itibaren açılan veya vadesi yenilen hesaplar için uygulanacak.

Daha önce açılan hesaplar için vade bitimine kadar eski oranlar geçerli olacak.

Dün rekor kıran Borsa İstanbul bugüne düşüşle başladı!

Ev sahibi ve kiracı anlaşmazlığında arabuluculuk 1 Eylül'de başlıyor: Uyuşmazlıklar 2-3 haftada çözülecek!

Yeni asgari ücret cebe girmeden 45 dolar eridi!


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön