28 / 04 / 2024

Kuraklık, Edirne'de bu yıl çeltik rekoltesini düşürdü

Kuraklık, Edirne'de bu yıl çeltik rekoltesini düşürdü

Edirne'de çeltik rekoltesinin kuraklık sebebi ile bu sene düşük olacağı belirtildi. Edirne İl Genel Meclisi kasım ayı toplantılarının 4. birleşimi İl Genel Meclis Başkan Vekili Erdoğan Gümülcineli başkanlığında gerçekleştirildi.



Öte yandan, Tarım ve Hayvancılık Komisyonu Başkanı Mustafa Üstün, Edirne'de pirinç üretimi ile ilgili komisyonun hazırladığı raporu paylaştı. Türkiye'nin yüzde 60'lık çeltik ihtiyacının Edirne'den karşılandığını belirten Üstün, bu sene 440 bin dekar çeltik ekildiğini açıkladı.

Kuraklığa bağlı çeltik ekim alanında azalma olduğunu kaydeden Üstün şunları belirtti: "İlimizde çeltik komisyonları tarafından bildirilen rakamlara göre geçen yıl 454 bin 800 dekar çeltik ekimi yapılmıştır. Ekilen bu alandan 382 bin 189 ton ürün sağlanmıştır. Bu sene çeltik ekiliş alanlarında kış ayının kurak geçmesi sebebi ile, sulama göletleri ve barajlardaki doluluk seviyelerinin düşük olmasından kaynaklı ekim alanlarında azalma olmuştur. İlimizde ekim ayının ikinci haftasında çeltik hasadı başlamış ancak tamamlanmamış olup, verim ve rekolte çalışmaları devam etmektedir. Çeltik sulu koşullarda yetiştirildiği için ürünün yetişmesi için de doğal yağışlara ihtiyacının bulunması nedeni ile genel anlamda kuraklıkla ilgili rekolte düşüklüğü beklenmektedir." dedi.

Kuraklık, Edirne de bu yıl çeltik rekoltesini düşürdü

ÇELTİK EKİMİ NASIL YAPILIR?

Çeltik ekimi yapılması için serpme, mibzerle ekme, fideleme yöntemleri tercih ediliyor. Ekim öncesinde tavaların bulandırılması ve tohum üstünde ince mil oluşması gerekmekte. Buna göre, tohumlar toprağa tutunduktan ortalama 3-4 gün sona tavadaki su boşaltılıyor ve 5-6 gün sonra az miktarda su veriliyor.

ÇELTİK NE KADAR SÜREDE YETİŞİR?

Çeltik bitkilerinin yetişme periyodu, tropikal bölgelerde 100-210 gün arasında değişir, ortalama olarak 110-150 gündür. Öte yandan, ılıman iklim bölgelerinde, ekimden hasada kadar ortalama süreç 130-150 gün arasında geçer. Çeltik bitkisinin yetişme sıklığı sıcaklık ve gün uzunluğu gibi iki önemli çevre faktörü belirlemektedir.

TÜRKİYE'DE ÇELTİK EN ÇOK NEREDE YETİŞİR?

Türkiye'de çeltik en çok Türkiye'nin bütün bölgelerinde yetiştirilmektedir, fakat en fazla ekiliş alanı ve üretim miktarı sırası ile Marmara ve Karadeniz Bölgeleridir.

DÜNYANIN EN KALİTELİ PİRİNCİ NEREDE YETİŞİR?

Dünyada pirinç yetiştirilmesine bakıldığında en fazladan en aza göre sırası ile: Çin, Hindistan, Endonezya, Bangladeş, Vietnam, Tayland, Pakistan, Filipinler şeklindedir.

Toprak Mahsulleri Ofisi TMO, çeltik alım fiyatlarını açıkladı

Bakan Kirişçi açıkladı! Çeltik alım fiyatlarına 1000 lira zam

 


Geri Dön