04 / 05 / 2024

Kurban derisinden ekonomiye 5 milyar liralık katkı!

Kurban derisinden ekonomiye 5 milyar liralık katkı!

3-4 milyar dolarlık ihracat değerine ulaşan Türkiye deri sanayi, hammadde ihtiyacının yüzde 15’ini kurban derilerinden karşılıyor. Ekonomiye 5 milyar TL katma değer yaratan kurban derilerinde potansiyelin daha yüksek olduğu belirtiliyor.



Türkiye deri sanayi, ham deri ihtiyacının yüzde 15’ini kurban derilerinden karşılarken, fire oranının azaltılarak payın daha yukarılara taşınması amaçlanıyor. Sektör yetkilileri, Kurban Bayramı’nda kesilecek hayvanlardan doğru kesim, yüzüm ve saklama işlemleriyle elde edilecek ham derinin endüstride kullanılacak şekilde kendilerine gelmesini bekliyor.

Dunya.com’dan Nurdoğan Arslan Ergün’ün haberine göre, Uluslararası Deri Sanayicileri Konseyi (ICT) Başkanı ve Türkiye Deri Sanayicileri Derneği (TDSD) Yönetim Kurulu Başkanı Burak Uyguner, bayramda toplanan derilerin ekonomiye 500 milyon TL katkı sağladığını belirterek, “Ham derinin işlenip ayakkabı, çanta, ceket gibi katma değerli ürün haline getirilmesiyle bu rakam 5 milyar TL’lere kadar çıkıyor. Ham deri ile bitmiş deri ürün arasında yaklaşık 10 katı kadar bir değer farkı oluşuyor” diye konuştu.

 


Geri Dön