03 / 05 / 2024

Kurdaki hareketlilik serbest piyasaya dönüşün habercisi!

Kurdaki hareketlilik serbest piyasaya dönüşün habercisi!

Döviz piyasasındaki hareketliliği yorumlayan döviz işlemcileri, bu hareketleri kamunun yön belirleyici olduğu bir yapıdan daha serbest piyasaya geçiş adımlarının güçlü bir sinyali olarak değerlendiriyor.



Dunya.com’un haberine göre dövizdeki yeni durumu değerlendiren toplam dört işlemci de TL'nin değerinin piyasa koşullarında belirlendiği bir yapıya doğru gidişin adımlarını piyasada görmeye başladıklarını TCMB'nin rezerv kayıplarının da geçen hafta itibarıyla durduğunu dile getirdiler.

Başta döviz olmak üzere hükümetin son yıllardaki politikaları sürdürülebilir olmadığı için eleştiri topluyordu. Uluslararası yatırımcılardan da destek görmeyen uygulamaların başında döviz politikasının kamu tarafından belirlenmesi geliyordu.

TL’nin dolar karşısında yüzde 7 oranında değer kaybını değerlendiren bir işlemci, "Yapılması gereken daha çok düzenleme ve değişiklik var. Ancak gittiğimiz sonuç her geçen gün daha da netleşiyor. TL'nin değerinin piyasa koşullarında belirlenmesine doğru gidiyoruz. Ekonomi yönetimi döviz piyasasında bunun sinyallerini vermeye başladı" şeklinde konuştu.

REZERVLERDE TOPARLANMA BAŞLADI

Bankacılara göre TL'nin yeniden serbest hareket etmeye başlamasıyla Merkez Bankası rezervleri de toparlanmaya başladı. Görüş bildiren bir başka bankacı, "Doların seçim öncesi daha düşük seviyelerde tutulmasında TCMB rezervlerinin yoğun şekilde kullanımı artık sona ermiş görünüyor" ifadesini kullanırken, bu bilgiyi doğrulayan bir başka işlemci ise "Geçen haftayı gösterecek olan verilerin yarın açıklanmasıyla birlikte net ve brüt rezervlerin artmasını bekliyoruz" şeklinde konuştu. Aynı bankacı, 120 milyar doların üzerindeki KKM'nin rezervler açısından çok büyük bir risk olduğunu belirterek, "KKM çıkışları olmaz ise rezervler önümüzdeki aylar boyunca artabilir ancak Merkez Bankası’nın kendine ait rezervlerinin pozitife geçmesi çok uzun süre alacak" ifadesini kullandı.

 

 

 


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön