29 / 04 / 2024

Küresel bankaları şimdi de 'emlak krizi' korkusu sardı!

Küresel bankaları şimdi de 'emlak krizi' korkusu sardı!

Küresel bankaları bankacılık krizinden bir sene sonra şimdi de yeni bir korku sardı. Paylaşılan bilgilere göre dünyanın çeşitli bölgelerindeki bankalar, son günlerde ticari emlak sektöründeki kredilerde kayıpların arttığını kaydetti.



Üç ABD bölgesel kredi kuruluşunun çökmesine ve Credit Suisse'in acil kurtarılmasına neden olan bankacılık krizinin ardından dünya bankalarını şimdi de yeni bir korku sardı. CNN International'ın aktardığı habere göre New York, Tokyo ve Zürih'e kadar uzanan bankalar, son sönemlerde sorunlu ticari emlak sektörüne verdikleri kredilerdeki kayıpların artış gösterdiğini kaydetti.

Pek çok kişinin gündeminde yer alan konu ile ilgili olarak paylaşılan detaylara göre New York Community Bancorp hisse senedinin değer kaybetmesi ve kredi notunun düşmesinden sonra ayakta kalmak için yeterli likiditeye sahip olduklarını bildirdi. Ayrıca ABD'nin sorunlu bölgesel kredi kuruluşu büyük bir kısmı ofis binalarına verilmiş olan kredilere bağlı olan 252 milyon dolarlık bir zarar da bildirdi.

ABD Hazine Bakanı Janet Yellen konu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada bazı bankaların ticari gayrimenkule maruz kalmalarıyla ilgili endişeler olduğunu belirtmişti. Fakat ABD Hazine Bakanı Janet Yellen yaşanan bu sorunun yönetilebilir olduğuna inandığını da bildirmişti.

Küresel bankaları şimdi de emlak krizi korkusu sardı!

Verilen bilgiye göre Alman kredi kuruluşu Deutsche Pfandbriefbank, ticari emlak değerlerinde yaşanan düşüşe karşı önlem alarak kötü borçlar için daha fazla fon ayırdığını açıkladı. İki hafta içerisinde ticari gayrimenkul zararlarının arttış gösterdiği uyarısı yapan 2. Alman bankası olan PBB'nin hisseleri yüzde 6'lık bir değer kaybetti.

Ayrıca Deutsche Bank da ABD'deki ticari gayrimenkul kredilerinde olası temerrütleri karşılamak amacıyla önceki çeyrekte 123 milyon Euro gibi bir tutar ayırmıştı.

Son dönemlerde gündemden düşmeyen emlak piyasalarındaki zayıflık sebebiyle, PBB kredilerdeki kayıplar için ayırmış olduğu karşılıkları artırdı ve toplamda 215 milyon Euro'ya kadar çıkardı. Fakat söz konusu banka, finansal krizden bu yana yaşanan en büyük gayrimenkul krizinde bile karlılığını devam ettirmekte olduğunu olduğunu kaydetti.

Ayrıca tüm bunlar dışında Japon Aozora Bank, ABD ofislerine bağlı kötü kredilerin geçen sene öngörülmüş olan zararının bir bölümünün sorumlusu şeklinde gösterildi.

Julius Baer isimli İsviçreli banka da Avusturyalı geliştirici Signa Group'a vermiş olduğu krediler sebebiyle büyük bir zarar yaşamıştı. Ayrıca Avusturyalı geliştirici Signa Group olduğu belirtilen tek bir "Avrupa holdingine" vermiş olduğu krediler sebebiyle 586 milyon İsviçre Frangı (680 milyon dolar) kaybettiği için 2023'te kârının yüzde 55 düştüğünü kaydetti.

 

Altın düşüyor! Yatırımcılara alım fırsatı doğdu! Altın fiyatları bugün kaç TL? 8 Şubat 2024 altın fiyatları

'Ev bir yatırım aracı değildir' diyenlere net cevap!

TOKİ Mart 2024 kampanyaları peş peşe duyurdu! 5 şehre tam 2 bin 300 yeni konut geliyor!


Geri Dön