23 / 07 / 2024

Küresel borsalarda ‘yüksek enflasyon’ endişesi! Yatırımcılar borsadan kaçıyor!

Küresel borsalarda ‘yüksek enflasyon’ endişesi! Yatırımcılar borsadan kaçıyor!

Dünya genelinde enflasyon baskısının yeniden güçlenirken, artan enflasyon endişeleri piyasalardaki risk iştahını da olumsuz etkiliyor. Avrupa borsaları enflasyon endişesiyle güne satış ağırlıklı bir seyir ile başladı.




ABD'den geçen hafta gelen veriler enflasyonun yüksek seyrinin bir süre daha devam edeceği ve bu doğrultuda faiz artırımlarının da süreceği beklentisini beraberinde getirince para piyasalarında risk iştahı azaldı.

Küresel borsalarda ‘yüksek enflasyon’ endişesi! Yatırımcılar borsadan kaçıyor!

ABD Merkez Bankası FED geçen hafta cuma günü, enflasyon göstergesi olarak dikkate alınan çekirdek kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi verilerini açıkladı. Buna göre, endeks aylık yüzde 0,6 ve yıllık yüzde 4,7 artışla beklentileri aştı. Bu verilerin ardından Fed’in mart, mayıs ve haziran aylarındaki toplantılarda 25’er baz puanlık artışlarla toplamda 75 baz puan faiz artışına gideceğine kesin gözüyle bakılıyor. Tahvil piyasalarında da satış ağırlıklı bir seyir devam ederken, ABD'nin 10 yıllık tahvil faizi yüzde 3,95'le son 4 ayın zirvesine ulaştı.

Uzmanlara göre, bütün bu gelişmeler doları diğer para birimleri karşısında destekleyerek, dolar endeksini yaklaşık 2 ayın zirvesine taşırken, emtia fiyatlarını ise baskılıyor. Böylece Brent petrolün varil fiyatı yeni haftaya, yüzde 0,5 düşüşle 82,5 dolardan başlarken, bakırın libresi yüzde 1,5 düşüşle 4 dolardan, altının ons fiyatı ise yüzde 0,2 kayıpla bin 808 dolardan başladı.


Sorumluluk Reddi Beyanı: Emlakkulisi.com.tr’de yer alan haberler ve makaleler yatırım tavsiyesi niteliğinde değildir. Emlakkulisi.com.tr herhangi bir emtia veya dijital varlığın satın alınmasını veya satılmasını önermez. Emlakkulisi.com.tr bir yatırım danışmanı değildir. Bu nedenle Emlakkulisi.com.tr'de yer alan haber ve makalelerin editörleri yatırım kararlarınızdan sorumlu tutulamaz. Okuyucular, haberlerdeki emtia, şirket, varlık veya hizmetler ile ilgili herhangi bir işlem yapmadan önce kendi araştırmalarını yapmalıdır.
Geri Dön