02 / 05 / 2024

Küresel konut fiyatları yerle bir oluyor! Sıra Türkiye'de mi?

Küresel konut fiyatları yerle bir oluyor! Sıra Türkiye'de mi?

Küresel konut piyasasında resmen alarm zilleri çalmaya başladı. Merkez bankalarının faizleri artırması, kredi faizlerini ve  konut maliyetlerini yükseltirken talebin de düşmesine neden oldu. Uzmanlar küresel konut fiyatları beklentilerini açıkladı. Peki küresel konut fiyatları düşecek mi? 



Sözcü'de yer alan habere göre; Bloomberg’in analizi kapsamında, hanehalkı servetinin en çok önem arz eden bileşenlerinden biri olan gayrimenkuldeki hızlı soğuma, küresel ekonomik gerilemeyi daha da kötüleştirmekle tehdit ediyor. Şu ana kadar yaşanan düşüş 2008 mali krizine yakın konumda değil. Fakat bu gelişmelerin nasıl sonuçlanacağı, resesyonu tetiklemeden enflasyonu düşürmek isteyen merkez bankacıları için kilit özelliğe sahip. 

Küresel konut fiyatları yerle bir oluyor! Sıra Türkiye de mi?  

Avustralya ve Kanada gibi balon oluşturan pazarlar şimdiden hızlı fiyat düşüşleriyle karşılaşırken, ekonomistler dünya çapındaki düşüşün daha yeni başladığını savunuyor. Artan kredi ödemeleri alıcıları konut pazarına girmekten vazgeçirirken, bu durum da emlak fiyatlarında baskılamaya neden oluyor. 

IMF’nin küresel konut fiyatları üzerine yazdığı bir makalenin yazarlarından Japon Hosei Üniversitesi’nden Hideaki Hirata, konuya ilişkin değerlendirmesinde “2023 ve 2024’te küresel olarak senkronize bir şekilde konut piyasasında düşüş gözlemleyeceğiz” ifadelerini kullandı. 

Küresel konut fiyatları yerle bir oluyor! Sıra Türkiye de mi?  

Nomura Holding’in küresel pazar araştırması bölümünün başkanı olan Rob Subbaraman ise, konuyla ilgili açıklamasında “Borç almış genç ailelerin reel ücretlerin düştüğü bir dönemde faiz oranlarında yaşanan artış şok edici olabilir” şeklinde konuştu. 

Tüm bu yükselişe karşın ABD, Fransa gibi ülkelerde pek çok tüketici geçmiş senelerde sabit faiz oranlı kredilerle konut aldığı için bir miktar rahat durumda. Fakat yeni kredi almayı düşünenler oldukça zorlanacak gibi görünüyor. Diğer taraftan Kanada, Yeni Zelanda gibi ülkelerde değişken faizli kredilerin payı fazlaca yüksek.

Bununla beraber konut piyasasının sıcak olduğu ülkelerde uzmanlar fiyat artışlarının durmasını ya da  fiyatların düşmesini beklediklerini belirtiyor. 

Küresel konut fiyatları yerle bir oluyor! Sıra Türkiye de mi?  

Avrupa’nın en sıcak pazarlarından biri olan İsveç’te konut fiyatları ilkbahardan bu yana yaklaşık yüzde 8 geriledi  ve çoğu ekonomist bu düşüşün yüzde 15’e ulaşmasını öngörüyor. Diğer taraftan,  İngiltere’de de fiyat düşüşleri hız kazanıyor. ir Bloomberg analizine göre şu anda Londra’nın ilçelerinin neredeyse yarısında konut değerleri sabit kalıyor ya da geriliyor.  HSBC’nin tahminine göre İngiltere ‘konut gerilemesinin eşiğinde’ bulunurken; analize göre talep gelecek sene yüzde 20 gerileyecek. 

Goldman Sachs da ABD’de ev fiyatlarının2023 yılında  yatay kalacağını öngörüyor. Bazı bölgelerde ise şimdiden gerileme işaretleri kaydediliyor. 

Küresel konut fiyatları yerle bir oluyor! Sıra Türkiye de mi?

Dünyanın en hareketli pazarlarından ikisi olan Avustralya ve Kanada’da ise ekonomistler ciddi bir kriz olacağını öngörüyor. Bank of Montreal ekonomisti Robert Kavcic, “Harcama faaliyetlerinde önemli bir yavaşlama riski altındayız. Teknik olarak bir resesyon öngörmüyoruz ama çok yakınız” ifadelerini kullandı. 

Son olarak Bloomberg’te yer alan analizde Ağustos'ta konut son kırk senenin en büyük aylık düşüşünü kaydettiği Avustralya’da alarm zilleri çaldığına vurgu yapıldı. 

15 soruda TOKİ'nin 250 bin konutluk sosyal konut projesi!

Konutta maliyet katlanıyor! İnşaat maliyeti bir senede yüzde 115 arttı! 

TOKİ'den ucuz konut bekleyen tam 1 milyon kişiye büyük müjde! Yer yerinden oynayacak!


Geri Dön